Odborníci: Burza poroste, čeká se na nové IPO

07.01.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani pražské burze se zcela nevyhnula americká hypoteční krize. Přesto naplnila očekávání a vykázala solidní růst. Jaký byl burzovní rok 2007 z pohledu odborníků a jaký podle nich bude ten letošní?

Celý  průběh loňského roku byl pro pražskou burzu dosti dramatický, když nebyla nouze o zajímavé vzestupy a pády. Zvláště na měsíc srpen nebude burza vzpomínat v dobrém. Oficiální burzovní index PX poměrně výrazně ztrácel, celá jedenáctka nejlikvidnějších titulů se nezřídka ocitala v červených číslech. Není se co divit. Americká hypoteční krize výrazně ovlivnila dění na světových kapitálových trzích a ani pražská burza nebyla ušetřena. Nálada investorů byla v průběhu celého roku značně proměnlivá, když nervozitu a očekávání střídal optimismus investorů.

Přesto může být s rokem 2007 burza spokojena. Poslední den v roce oficiální burzovní index PX uzavřel na hodnotě 1 815,1 bodu a za 12 měsíců tak vzrostl o 14,24 %. Stydět se nemusí ani za celkové objemy obchodů na akciovém trhu, které teprve podruhé v její patnáctileté historii překročili magickou hranici 1 bilionu korun, když se zobchodovaly akcie za 1.013.018,8 milionů korun. Za absolutním rekordem z roku 2005 zaostala o necelých 30 miliard.

Graf: Vývoj oficiálního burzovního indexu PX v roce 2007
Vývoj PX v roce 2007

Zdroj: www.pse.cz


Pražská burza očima odborníků


Jak hodnotí vývoj na pražské burze odborníci? Naplnil jejich očekávání? A jaký bude pro burzu rok s pořadovým číslem 2008? Právě na to jsme se zeptali trojice renomovaných analytiků, Jana Procházky ze společnosti Cyrrus, Milana Vaníčka z Atlantiku FT a Josefa Dudka, makléře burzovní společnosti Fio.

Jaký byl pro pražskou burzu rok 2007? Naplnil vývoj očekávání nebo mohly být výsledky ještě příznivější?

Procházka: Vývoj byl určitě zajímavý. Naše očekávání téměř stoprocentně naplnil, když jsme očekávali růst o 10 – 15 %.

Vaníček: Růst indexu PX v hodnotě 14,2 % za rok 2007 je v souladu s očekáváními. V průběhu roku jsme viděli i vyšší hodnoty kolem 1936 bodů.


Který titul byl největším burzovním překvapením a který naopak největším zklamáním?

Tituly ve SPADu v roce 2007Procházka: Největším překvapením je asi Unipetrol. Osobně jsem nečel, že bude schopen kopírovat ceny ropy, když jeho marže nedosahovaly až tak pozitivních čísel. Pozitivní je i růst certifikátového trhu v ČR. Zklamáním pak zůstává zejména vývoj Zentivy, nemovitostních titulů a ne příliš povedené IPO. Zklamaly nás také veliké plány a neuskutečněné sliby některých firem v oblasti IPO.

Vaníček: Překvapením je Komerční banka, která se zcela vyhnula dění v bankovním sektoru. Bankovní indexy negativně reagovaly na hypoteční krizi v USA, avšak Komerční banka naopak přidala úctyhodných 41 %. Zklamáním je Zentiva, která bohužel dvakrát snížila očekávání pro rok 2007 a tím ztratila důvěru investorů.

Dudek: Pražská burza navázala podobně jako většina zahraničních trhů na růstové trendy z předchozích let. Jeden velký rozdíl oproti předchozím rokům je však patrný. Na jednu stranu existují vítězové v podobě růstu kolem + 40 % jako ČEZ, Unipetrol a CETV. Na druhou stranu se objevily výrazné propadáky v podobě akcií Zentivy a Philip Morris. Nevedlo se ani akciím Erste a developerům.


Jaký vývoj očekáváte v roce 2008? Kam by mohla vyšplhat hodnota PX na konci 2008? A jaký by mohl být celkový objem obchodů?

Procházka: Očekáváme opět růst o 10 - 15%. Tentokrát by však měl být trošku organičtější, tj. růst by měl být podložen většinou titulů na rozdíl od letošního půlení, kdy polovina titulů na burze rostla, polovina padala.

Vaníček: Domnívám se, že rok 2008 vzhledem k přetrvávajícímu solidnímu růstu ekonomiky bude nadále rostoucí pro pražskou burzu v rozmezí 5 – 10 %. Objem se nedá dobře odhadnout, ale když řekneme, že se bude pohybovat na loňských úrovních, tak se domnívám, že se nebudu moc mýlit.

Dudek: Očekávám nižší tempo růstu burzy, vzhledem k celosvětovému ekonomickému zpomalení a růstu negativních faktorů. Z tohoto pohledu bych hodnotil roční zhodnocení indexu PX o 5 – 7 % jako úspěch. V roce 2008 bude pražská burza opět kopírovat vývoj zahraničních indexů. 


Kdo se podle vás stane burzovním lídrem?

Procházka: Nejvíce fandíme: Telefónice O2 a  ČEZu, překvapit mohou zejména tituly pod tlakem, například developeři.

Vaníček: Bude záležet na světovém vývoji. Vzhledem potenciálu vypadají dobře buď Erste Bank či realitní tituly, avšak oba sektory budou obchodovány velmi obezřetně vzhledem k silným výpadkům v minulém roce. Za jistotu bych nadále považoval Telefónicu O2 vzhledem k výplatě solidních dividend a dále energetické tituly Unipetrol a ČEZ.

Dudek: Z českých titulů bych mezi zajímavé přiřadil Telefónicu O2 či Philip Morris. Obecně na globálních trzích budou poptávány farmaceutické a potravinářské firmy, dále pak energetické a telekomunikační společnosti.


Kolik titulů bude podle Vás ve SPADu koncem příštího roku? Přibudou nové IPO? A co říkáte loňským IPO?

Procházka: Z našeho pohledu je vždy složité tyto počty odhadovat. Naše predikce totiž nelze srovnávat s odhady firem, které již jsou v jednání s potenciálními investory či šéfem BCPP a mají tak značnou informační převahu. Loňský rok byl z pohledu IPO průměrný, 1,5 firmy je méně než se všeobecně očekávalo. Doufejme, že to bude letos lepší, predikujeme 3 nové tituly. Za Cyrrus mohu jen dodat, že máme zájemce o IPO, ale jsou výhradně menšího kalibru a tak logicky směřují spíše na New connect do Polska a není vyloučeno, že nákupní apetit private equity fondů naše IPO snažení zmaří.

Vaníček: Domnívám se, že můžeme očekávat tak do pěti IPO. Zkušenosti z letošního roku ukazují, že více jak důležité je dobré načasování a vhodná investorská nálada na trhu.

Dudek: To lze jen těžko odhadovat. Příkladem může být letošní rok, kdy řada odborníků očekávala minimálně 5 emisí a nakonec byly “pouze” dvě menší. Je velmi pravděpodobně, že v příštím roce se uskuteční déle plánované IPO důlní společnosti NWR. Investorům kromě početné skupiny developerů prozatím chybí na pražské burze zajímavější sektory a tituly. Pokud jde o IPO v loňském roce, AAA jsou firmou s menší kapitalizací a spektrem podnikání, které investory zatím příliš nepřitáhlo. VGP přišly na trh v době hypotéční krize, jejich načasování je tak mírně řečeno nešťastné.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE