Managed Futures – komoditní alternativa

04.02.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokles na akciových trzích v minulých měsících spojený s vysokou volatilitou opět upozornil  investory na nutnost účinné diverzifikace. Jednou z možností, jak se proti podobným „překvapením“ bránit, je investice do komodit.

Kdo vsadil na americké akcie, mohl od maxima ze dne 9. října 2007 do konce ledna ztratit až 12 % investice (měřeno indexem S&P 500). V případě českých akcií pak pád z vrcholu z 29. října 2007 do konce ledna znamenal pro index PX ztrátu 22,5%. Realita kapitálového trhu ukazuje, že ne všechna aktiva, která jsou běžně považována za alternativu k akciím, nabízejí optimální řešení. Výnosy peněžních a dluhopisových fondů jsou minimální a těžko pokryjí rostoucí inflaci.


Alternativa k akciím


Řešením, jak se proti podobným turbulencím alespoň částečně ubránit, je investovat část prostředků do aktiv, jejichž vývoj je na akciových trzích nezávislý, resp. závislý co nejméně. Pokud pak akciové trhy klesají, tato aktiva si žijí vesele dál aniž by je výprodeje zasáhly. Některá mohou dokonce reagovat opačně, tzn. růst, když akcie padají. Typickým případem je „bezpečný přístav“ v podobě zlata, ke kterému investoři utíkají při každém náznaku hospodářského nebo geopolitického napětí.

Jednou z kategorií aktiv, která vykazují minimální korelaci (závislost) s akciemi, jsou právě komodity. Například komoditní index Rogers International Commodity Index si v době, kdy index S&P 500 ztratil 12 %, tedy od 9.října do konce ledna, připsal 13,9 %. Ze zpráv se dá usoudit, že řada českých investorů již výhody komodit objevila. Nicméně, ne každý chce mít doma v trezoru uloženo několik kilogramů zlata v mincích. Alternativou k fyzické investici do komodit jsou tzv. futures kontrakty – burzovně obchodované nástroje, které umožňují spekulovat na budoucí kurz komodity nebo finančního instrumentu bez nutnosti tato tzv. podkladová aktiva vlastnit.


Futures kontrakty


Prostřednictvím futures lze investovat jak na vzestup tak i na pokles stovek různých komodit nebo finančních instrumentů. Díky obchodování na zálohu (margin) přitom může investor s relativně malým kapitálem kontrolovat „balík“ aktiv o několikanásobně větší hodnotě a profitovat tak i na malých výkyvech ceny. Tento princip tzv. finanční páky ale vyžaduje od investorů vysokou disciplínu. Při běžně dostupné výšce páky 20:1 totiž pohyb kurzu aktiva o 1 % znamená zisk ve výši 20 % zálohy (jestliže je investor na správné straně). Pokud ale jde trh proti, realizuje investor naopak ztrátu ve výši 20 % z investovaného kapitálu.


Managed Futures


Mimo jiné i z tohoto důvodu využívá řada investorů služby Managed Futures - individuální správy klientských prostředků profesionálními portfolio manažery na futures trzích. Široké portfolio dostupných trhů (energie, kovy, obilniny, měny, dluhopisy, úrokové sazby aj.) spolu s možností participovat na rostoucích i klesajících trendech umožňují manažerům účinně řídit rizika a současně dosahovat výnosu například i v době hospodářské recese.

V České republice je tato forma investování zatím méně známá. Tím se lišíme od vyspělých zemí, kde investice do Managed Futures prochází obdobím nebývalého rozmachu. Jestliže se v roce 1980 odhadoval objem takto spravovaných prostředků na asi 300 miliónů dolarů, ve 3. čtvrtletí loňského roku bylo v Managed Futures uloženo již 185 miliard USD (zdroj: Barclay Hedge, Ltd.).


Jaké jsou výhody Managed Futures?

  • možnost vydělávat v jakékoliv fázi ekonomického cyklu
  • zvýšení potenciální výnosu celkového portfolia investic
  • snížení rizika celkového portfolia investic
  • příležitost snadné participace na vývoji globálních trhů

Hlavní výhodou Managed Futures a současně hlavní odlišností od akcií je možnost vydělávat v jakékoliv fázi ekonomického cyklu. Díky použití futures totiž mohou portfolio manažeři participovat na cenových trendech a to v obou směrech. Například v roce 2002, kdy akcie prožily jeden z nejhorších roků za poslední desetiletí, Managed Futures zaznamenaly nadprůměrné zisky.

Další výhodou je skutečnost, že začleněním Managed Futures do tradičního portfolia akcií a dluhopisů lze zvýšit výnos a zároveň snížit riziko. Hlavní příčinou tohoto jevu je nízká korelace Managed Futures s investicemi do akcií a dluhopisů. O pozitivním dopadu Managed Futures na portfolio cenný papírů byla napsána řada studií. Mezi nejcitovanější patří článek od Dr. Johna Lintnera z Harvardovy univerzity, kde se dočteme: „Kombinace portfolia akcií (případně akcií a dluhopisů) po přidání rozumné investice do managed futures vykazuje podstatně nižší riziko při jakékoliv úrovni očekávaného zisku, než portfolio složené jen z akcií (případně akcií a dluhopisů)“.

Za určitou nevýhodu Managed Futures pak lze považovat poměrně velké nároky na investici a investiční horizont, který je většinou alespoň 2 roky. Jednou z mála společností, které v České republice Managed Futures nabízejí, je společnost Colosseum, a.s. V případě, že máte zájem o další informace k Managed Futures, naleznete je na stránkách www.colosseum.cz.


Autor působí jako produktový manažer ve společnosti Colosseum.

Autor článku

Robert Hluchník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE