Managed futures: Proč investovat do komodit?

27.02.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Nárůst objemu spravovaných prostředků ukazuje na mimořádný zájem investorů o managed futures. Investice, která byla ještě před několika lety považována za doménu institucionálních investorů, si díky svým unikátním charakteristikám nachází stále častěji cestu i do portfolia běžného investora.

Důkazem úspěchu je rostoucí objem prostředků spravovaných profesionálními portfolio manažery na futures trzích (tzv. managed futures), který se během posledních pěti let téměř zečtyřnásobil a ve třetím kvartále loňského roku přesáhl hodnotu 180 miliard USD (zdroj: Barclay Hedge, Ltd.).

Zájem o komodity přitom nepřichází jen ze strany individuálních investorů, ale prostředky do nich vkládají i tak konzervativní instituce jako jsou penzijní fondy. Nemalou měrou pak k popularitě komodit přispěly i turbulence na akciových trzích z posledních měsíců, které opět upozornily investory na nutnost účinné diverzifikace a současně na výhody spojené s alokací části portfolia do komodit.

Pro managed futures je charakteristická minimální závislost (korelace) na akciových trzích. V rámci managed futures se obchodují komodity, ale i měny, dluhopisy, úrokové míry nebo akciové indexy a to jak na vzestup, tak i na pokles kurzu. Proto je jakákoliv větší závislost na akciovém trhu prakticky vyloučena. Podle moderní teorie portfolia přitom začlenění vzájemně nezávislých aktiv do portfolia může vést ke snížení rizika celého portfolia při současném zvýšení jeho výkonnosti.

Z nízké korelace vyplývá pro investiční portfolio rozšířené o managed futures několik zásadních výhod:

  • snížení rizika celého portfolia
  • zvýšení potenciální výnosu portfolia
  • možnost vydělávat v jakékoliv fázi ekonomického cyklu
  • snadná participace na vývoji globálních trhů

Snížení rizika portfolia investic


Hlavním efektem plynoucím z přidání managed futures do akciového portfolia je snížení rizika celého investičního portfolia, které vyplývá ze zmíněné nízké závislosti managed futures a akcií. Z moderní teorie portfolia od držitele Nobelovy ceny M.Markowitze pak plyne, že diverzifikací napříč různými třídami aktiv s nízkou korelací je možné vytvořit efektivnější investiční portfolio.

Největší indexové propadyJedním ze způsobů jak porovnat riziko u různých aktiv je srovnání největšího propadu v hodnotě investice za určité období (tzv. drawdown). Například v rozmezí let 1995 až 2004 zažil index S&P 500 nejhorší propad od srpna 2000 do září 2002, kdy ztratil téměř 45 % hodnoty. Managed futures přitom ve stejném období dosáhly pozitivního výsledku přes 26 % (měřeno Barclay CTA Index). K největšímu poklesu v případě managed futures pak došlo během pěti měsíců od června do října 1989, kdy přišly o necelých 16 %.

Je zajímavé, že v období propadu akciových trhů se managed futures obvykle daří. Například index NASDAQ ztratil od února do září 2002 tři čtvrtiny hodnoty zatímco managed futures ve stejném období zhodnotily o více než pětinu.

Konkrétnější a aktuální demonstrací výhod managed futures potom může být investiční program Saturn společnosti Colosseum, která jako jedna z mála managed futures v České republice nabízí. V lednu letošního roku, kdy americký akciový index S&P 500 klesl o 6 % a český PX dokonce o více než 17 %, dosáhl program Saturn zhodnocení přes 18 %. Toto zhodnocení není zárukou budoucích výnosů.


Zvýšení potenciálního výnosu


Zlomem pro managed futures byl rok 1983, kdy profesor Lintner z Harvardské univerzity dokázal, že managed futures mohou snížit riziko portfolia a současně vylepšit i jeho výnos. V jeho studii se dočteme: „Kombinace portfolia akcií (případně akcií a dluhopisů) po přidání rozumné investice do managed futures vykazuje podstatně nižší riziko při jakékoliv úrovni očekávaného zisku, než portfolio složené jen z akcií (případně akcií a dluhopisů)“.

Managed futures

Schéma ukazuje výnos a volatilitu modelového portfolia v období let 1980 až 2004 při různém podílu akcií, dluhopisů a managed futures na celkovém portfoliu. Vyplývá z něj, že přidání managed futures do tradičního portfolia zvyšuje jeho celkovou kvalitu. Až do alokace 25 % portfolia do managed futures dochází k poklesu volatility a současnému nárůstu výnosu portfolia. Při větším podílu managed futures pak výkonnost portfolia dále roste, ale za cenu vyšší volatility.


Možnost vydělávat v jakékoliv fázi ekonomického cyklu


Managed futures umožňují dosahovat výnosů během jakékoliv hospodářské situace, a to včetně období propadu akciových trhů nebo vysoké inflace. Díky použití futures kontraktů je totiž možné participovat na pohybech ceny v obou směrech. Pokud se očekává růst trhu, futures kontrakty se nakupují s tím, že později dojde k jejich prodeji za vyšší cenu. Jestliže trh naopak klesá, futures lze nejdříve prodat a to s předpokladem, že se později uzavřou nákupem za cenu nižší. Díky začlenění komodit, které v managed futures používá většina manažerů, pak bývá výkon managed futures nejzajímavější v dobách vysoké inflace.

Rozložení rizika na globálních trzích


Rozvoj burz pro obchodování s futures spolu s výrazným vzestupem aktivně obchodovaných kontraktů umožňuje diverzifikovat portfolio nejen geograficky, ale i napříč různými trhy. Mezi ty hlavní patří například energie, kovy, zemědělské plodiny, ale i měny, dluhopisy nebo akciové indexy. Portfolio manažeři tak mají dost investičních příležitostí na stovkách navzájem nezávislých trhů.


Výhody a nevýhody managed futures:
Hlavní předností managed futures je nezávislost na vývoji akciového trhu, široká diverzifikace a možnost vydělávat i na poklesu kurzu. Pozitivní také je, že mohou poskytnout zajímavé výnosy i v dobách různých krizí nebo vysoké inflace. Za určitou nevýhodu pak lze považovat poměrně vysoké nároky na investici a investiční horizont, který je většinou alespoň 2 roky.


Autor působí jako produktový manažer ve společnosti Colosseum, která je jednou z mála společností, které v České republice managed futures nabízejí. V případě, že máte zájem o další informace, naleznete je na stránkách www.colosseum.cz.

 

Autor článku

Robert Hluchník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE