RM-Systém: Příležitost pro drobné investory

20.03.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Chcete investovat na kapitálových trzích a přitom nemáte na svém kontě sedmiciferné částky? Nevadí! Pomoci může RM-Systém, které je určen především drobnějším investorům. Jak na něm investovat, jaká jsou rizika a poplatky?

Životní zkušenosti velí, že čím více peněz, tím více možností. A v případě kapitálových trhů a investování do akcií to platí dvojnásob. Velcí investoři mají díky obchodníkům s cennými papíry přístup na různé trhy a různé burzy, čímž se jim otvírá široká nabídka možností investovat do tuzemských nebo zahraničních akcií.

Co ale drobný investor s pár desítkami tisíc, který se také chce aktivně zapojit do dění na kapitálových trzích? Může i on participovat na vývoji cen akcií? Samozřejmě že ano, nakupovat a prodávat akcie lze i v daleko menších částkách, a to díky RM-Systému.


Komu je RM-S určen a jaká je nabídka?


RM-Systém u nás působí jako organizátor mimoburzovního trhu s cennými papíry. Narozdíl od pražské burzy není založen na členském principu, tzn. přístup na RM–S není nijak omezen. Obchodovat na něm je možné nejen s nejlikvidnějšími českými „blue-chips“, ale i některými dalšími zajímavými tituly, které na pražské burze nenajdete (Česká spořitelna, Vítkovice, ArcelorMittal Ostrava, Tatra, aj.).

Kromě tuzemských společností najdeme na RM-Systému také akciemi světoznámých firem. Již několik týdnů mohou zájemci mimo jiné obchodovat s akciemi automobilové firmy Volkswagen, softwarového giganta Microsoft, řetězce rychlého občerstvení McDonald`s, výrobce čipů Intel či ropné společnosti Exxon Mobil.


RM-S investorem snadno a rychle


Všechny akcie je možné na RM-S obchodovat v českých korunách bez omezení minimálního počtu obchodovaných akcií. Další jeho výhodou je otvírací doba, kdy právě RM-S je nejdéle otevřeným trhem v České republice (v současnosti od 9:00 do 17:00). Pro drobné investory je tak RM-S daleko dostupnější než je tomu u pražské burzy. Podávat nákupní a prodejní pokyny můžete buď na pobočce anebo přes internet, a to díky webové aplikaci EasyWobchod, která umožňuje zákazníkům snadnější a rychlejší obchodování českých i zahraničních cenných papírů.

K tomu, abyste se stali RM-S investorem, je třeba učinit následující:

  • Navštívit kterékoliv z šedesáti obchodních míst RM-S a otevřít si účet. Aktuální seznam poboček naleznete přímo na stránkách RM-S.
  • Při podpisu smlouvy je třeba předložit občanský průkaz, nahlásit číslo bankovního účtu a účtu ve Středisku cenných papírů, se kterým bude spojeno registrační číslo RM-S (pokud účet nemáte, RM-S zajistí jeho zřízení za vás).
  • Pak už stačí složit finanční prostředky na váš obchodní účet a můžete začít obchodovat.

Jaká jsou rizika?


Před samotným nákupem je zapotřebí důkladně posoudit výsledky a vyhlídky firem, s jejichž akciemi chcete obchodovat, předem si ujasnit, co od konkrétní investice do konkrétní akcie očekáváte a v jakých případech (při jakých poklesech) akcii prodat. Mimoburzovní trh nabízí obchodování na volném trhu, tj. bez souhlasu emitenta. Obchodované společnosti tak nemají povinnost informovat investory o dosažených či očekávaných výsledcích ani svých záměrech. Přesto se RM-S se snaží, aby měli investoři k dispozici co nejvíce dat o hospodaření či vyhlídkách těchto firem.


RM-S neobchoduje s akciemi sám na sebe, ale pouze organizuje trh a investorům poskytuje garanci při vypořádání obchodu, tj. dodání peněz oproti zaplacení. Každý kupní pokyn na RM-S je tak kryt penězi a naopak prodejní pokyn akciemi.


A co poplatky?


Pro standardní aukční obchodování s libovolným množstvím akcií, ať už domácích či zahraničních, jsou poplatky stanoveny v rozmezí 0,15 - 0,6 % z objemu obchodu (se zvyšujícím se objemem obchodu poplatky procentuálně klesají). Nákup nebo prodej akcií na RM-S v objemu 5000 korun přijde investora na 30 korun. Pokud se rozhodnete využít službu EasyClick, tj. obchodovat pouze s vybranými akciovými tituly a v lotech (určitých počtech kusů), poplatek činí 0,39 % z objemu obchodu. Při pokynech EasyClick existuje poplatkový strop 3400 Kč - od objemu cca 870 000 Kč se již poplatek nemění, což je věc která není na našem trhu obvyklá.

Koncem roku 2007 přepracoval RM-Systém svoji poplatkovou politiku, upravil své ceníky a výrazně snížil poplatky za uskutečněné transakce. Tím však snižování poplatků nekončí, v nejbližších dnech a týdnech by mělo dojít k dalším úpravám tak, aby poplatky byly pro širokou investorskou veřejnost ještě přijatelnější.

 

Při investování je nutné mít vždy na paměti základní investiční pravidlo, že
výnosy minulé nejsou a nikdy nebudou zárukou výnosů budoucích!!!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE