Domino na kapitálovém trhu ?

07.06.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Společnost Private Investors jde do konkursu, na pokraji krachu se potácí již delší dobu i další obchodník s cennými papíry Finnex. Peníze důvěřivých investorů jsou zřejmě ztraceny v nenávratnu.

Private Investors dnes a zítra …

Firma nemůže dostát svých závazků a zastavila veškeré platby. Seznam majetku, závazků, účetnictví a jiné doklady odevzdá nejpozději do 30 dnů soudu. Dluh společnosti činí řádově stovky milionů korun.

Finnex vyšetřuje policie

Společnost investovala na Ukrajině a naivně předpokládala, že tam dosáhne vysokých zisků. Pravda je nakonec obrácená. Peníze investorů jsou utopeny.

Kdo další ?

Otázka, zda jsou krachy obchodníků s cennými papíry již u konce, zajímá zřejmě každého, kdo má s kapitálovými trhy co do činění. Ruinace celého sektoru se předpokládat nedá. Na trhu působí celá řada silných brokerů či bank. Menší pročištění není vyloučeno. Při rozhodování o vhodném obchodníku s cennými papíry výrazně přihlédněte k jeho pozici na trhu, počtu klientů, kapitálové síle, akcionářské struktuře či k image společnosti. Nevěřte reklamním trikům a slibům o dosažení vysokých zisků.

Proč neobchodovat ?

Bylo by chybou obracet se zády k akciovým trhům. Ty jsou z dlouhodobého hlediska největším zdrojem příjmů investorů. Každá korekce má svůj konec. Přijde hladina cen akcií, která bude pro investory již natolik zajímavá, že začnou hojně nakupovat. Zvýšená poptávka přispívá k růstu cen akcií.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE