Lentz: Pro tradery je největší překážkou disciplína

03.06.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


„Všichni si rádi myslíme, že máme disciplínu držet se svého plánu, ale jakmile trh udělá něco neočekávaného, tak teprve v tu chvíli jsme skutečně zkoušeni," říká v rozhovoru pro Finance.cz, jeden z nejuznávanějších opčních obchodníků.

Dobrý den pane Lentzi, na začátek mi dovolte abych prozradil našim čtenářům, že v brzké době přijedete do České Republiky, abyste tu společně s Frankem Faheyem vedli dvou-denní seminář na téma opční obchodování. Prozraďte nám co se vám jako první vybaví, když se řekne Česká republika?
Když slyším „Česká Republika“ První věc, která mě napadne je Praha. Každý s kým jsem doposud mluvil o mé cestě, říkal jak krásná Praha je a kolik zábavy si s její návštěvou užiji. Moc se na to těším.

Pojďme nyní rovnou k opcím. Můžete nám ve stručnosti vysvětlit, co to opce jsou a jak je lze obchodovat.
Opce jsou kontrakty založené na podkladových aktivech, tak jako akcie veřejně obchodovatelné společnosti. Opce jsou buďto „Call“, které vás opravňují ke koupi akcií společnosti za určitou cenu s určitým datem expirace nebo „Put“ opce a ty vás opravňují naopak k prodeji akcíí společnosti, za určitou cenu a s určitým datem expirace. Hodnota těchto kontraktů bude kolísat s tím 1) jak moc se hýbe cena akcií 2) kolik času zbývá do vypršení kontraktu a  za 3) jak velké jsou mezi tradery obavy, týkající se akcií dané společnosti.

Nyní můžete vstoupit do některého kontraktu, buďto na dlouhou (nákup) nebo krátkou (prodej) stranu. Můžete koupit call opce a vydělávat peníze na tom, jak budou akcie stoupat, ale také můžete prodat call opce a vydělávat na tom jak půjde cena dolů. Rovněž můžete koupit put opce a vydělávat, když půjdou akcie dolů, ale také můžete prodat put opce a vydělávat na růstu ceny akcií.

Další podstatnou věcí je, že u opcí můžete získat něco, čemu se říká „laverage“ neboli pákový efekt. Dejme tomu, že chceme koupit opci, která kontroluje balík 100 cenných papírů. Jeden cenný papír bude v tomto případě stát $50, ale díky pákové efektu Vás tento cenný papír přijde jen na $1. Celý balík 100 cenných papíru tak přijde na $100. Kdežto kdybyste chtěli nakoupit pouze 100 cenných papírů, stálo by vás to celých $5000. A to je docela rozdíl.

Může člověk bez vyššího ekonomického vzdělání, začít obchodovat opce?
Ano, bez debat. Bude to chtít nějakou motivaci ke studiu, ale každý s touhou naučit se a růst, může v tomto byznyse dosáhnout úspěchu.

Víme o vás, že přednášíte takřka po celém světě, včetně CBOT (Chicago boart of trade). Dá se říci, kde se opční obchodování těší největší oblibě?
Opční trhy jsou velice zralé ve Spojených Státech a objem obchodů roste s každým rokem. Více a více institucí a lidí se obrací k opcím aby sami kontrolovali a řídili své riziko. Po dlouhou dobu opce byly označovány za „riskantní“ a tak se jim lidé vyhýbali. Ale přes toto podvědomí, se více individuálních obchodníků obrací k opcím jako prostředku, jak zvýšit jejich bohatství.

Pane Lentzi, co pro vás bylo nejtěžší, když jste začínal obchodovat?
Tak jako pro mnoho traderů,  i moji největší překážkou byla disciplína….určuje váš odchod z trhu nebo to, jestli v trhu zůstanete. Když trh udělá něco neočekávaného, je velmi, velmi snadné druhým odhadem přehodnotit své prvotní plány, přeplánovat postup, přepsat jej a pak sledovat jak se vaše malé ztráty mění ve velké. Všichni si rádi myslíme, že máme sebe disciplínu držet se svého plánu, ale jakmile trh udělá něco neočekávaného, tak teprve v tu chvíli jsme skutečně zkoušeni.

Co vás na začátku překvapilo jako relativně snadné – bylo něco takového?
Zjistil jsem, že naučit se mechanismus opcí, je daleko snadnější než jsem očekával. S dobrým softwarem, může být pochopení podstaty opčního obchodování velmi snadné. Ovšem v případě, pokud u toho chvíli vydržíte.

Pamatujete si váš první obchod – byl úspěšný?
S obchodováním jsem začal na vysoké škole, tehdy jsem obchodoval akcie a dluhopisy. Koupil jsem si knížku o obchodování cenných papíru pro začátečníky a učil se o P/E poměru (poměr cena-zisk) a o tom jak číst publikaci Spojených Států, nazvanou Investor´s Business Daily. Můj první obchod byl s akciemi nazvanými „Volume Discount“ a tehdy jsem vydělal okolo 30% během pár měsíců. Měl jsem zároveň i štěstí, poněvadž trh byl tou dobou v býčí náladě. V každém případě to ve mně vzbudilo zájem o trhy. Tou dobou mi bylo kolem 21 let.

Při pohledu na zpět však nejvíce žasnu nad výší poplatků za služby brokerských firem. Šel jsem tehdy do brokerské kanceláře a potkal se s full-service brokerem, který mi otevřel účet s vkladem okolo $5000 a během pár obchodů si naúčtoval 200 dolarů.

S obchodováním opcí (a nejenom s ním) je jistě spojen důkladný money-management. Můžete popsat co to je? A souhlasíte, že pokud chce být někdo na trzích úspěšný, bez důkladného MM se neobejde?
Souhlasím, že všichni úspěšní tradeři používají money-management. Také souhlasím, že všichni tradeři, v případě, že chtějí mít spoustu štěstí na začátku, selžou, pokud nezahrnou do své obchodní strategie money management. Money management je jednoduše znalost a monitorování toho, kolik portfolia riskujete na každý váš obchod. Toto určuje jaké množství opčních kontraktů koupíte a prodáte.

Nyní, k určení toho, kolik peněz můžete ztratit na jednom obchodě, budete pravděpodobně potřebovat pomoc nějakého opčního softwaru, který to vše dokáže vymodelovat a to na základě dat, která do něj vložíte. Na stránkách discoverOptions používáme software OptionVue5, který má za sebou okolo 25 let vývoje a je tím nejlepším, co můžete pro tento účel použít.

Můžete doporučit některé knihy do začátku našim čtenářům?
Jakákoli kniha napsaná Larry McMillanem může být obrovským benefirem pro opční tradery. Pro větší pochopení volatility, doporučuji knihu Lena Yatese – High Performance Options Trading (Vysoký výkon opčního obchodování)

Vraťme se ještě na chvíli k semináři, který se uskuteční 13.6 a 14. 6 2008 v Praze. Můžete říci potenciálním návštěvníkům na co se mohou těšit?
Kdokoli navštíví seminář se dozví jak vydělat peníze na opčních trzích. Ale to není všechno. Nejdůležitější věcí je, že návštěvníci tohoto semináře, budou odcházet se znalostí jak si osvojit nabyté zkušenosti a hlavně jak na trhu uspět. Budou také vědět jak studovat. Máme velice dobrý, fungující a pochopitelný plán.

Budou po skončení semináře sami schopni obchodovat na trzích?
Ano, budou vědět jaké trhy obchodovat a také jak a proč.

Na závěr našeho rozhovoru mi dovolte krátkou otázku – co je klíčem k úspěchu?
Disciplína. Předtím než vstoupíte do obchodu, mějte jasno v tom kdy a proč ukončíte nebo upravíte vaší pozici. Potom - a toto je ta těžší část – držte se toho. Neměňte svoje plány  jenom proto, že si myslíte, že trh udělá tohle nebo tamhleto. Reagujte na trh tím, že se budete držet svého plánu.

Děkuji vám za rozhovor a těšíme se na vaši návštěvu,
Tomáš Cína, Finance.cz


S. LentzSteve Lentz je jeden z nejuznávanějších opčních obchodníků a respektovaný učitel a mentor na téma obchodování s opcemi, který přednáší po celých Spojených státech, Asii a Austrálii mj. pro Opční institut největší opční burzy CBOT a Australskou burzu. Spolu s Len Yatesem vyvinul software pro obchodování a analýzu opcí OptionVue, profesionálními i amatérskými tradery považovaný za absolutní špičku. Je také spoluautorem knihy Simple Steps to Option Trading Success.

Autor článku

Tomáš Cína  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE