Komodity: Rýže lehce posílila

01.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V průběhu včerejšího obchodování na mimoburzovním trhu vzrostla cena rýže téměř o 50 centů. Dostala se z otevírací ceny 18,47 USD/100 liber na...

...zavírací cenu 18,95 USD/100 liber. Dnes ráno se začala obchodovat na hodnotě 19,11 USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg). Tento mírný vzestup je způsoben nákupem nových kontraktů a byl podpořen i vládním reportem. Nejedná se, ale o žádný výrazný vzestup ceny této zemědělské komodity.

V minulém týdnu byl uskutečněn obchod mezi Vietnamem a Filipíny. Šlo o dodávku 600 000 metrických tun rýže. Obchod proběhl v pořádku a Filipíny obdržely celou sumu. Avšak za tento obchod sklidila vláda kritiku, jelikož podle tvrzení světových obchodníků na mimoburzovním trhu, nakoupili rýži za předraženou cenu. To ale Filipínská vláda popírá a vydala zprávu, že rýži nakoupila za průměrnou tržní cenu tj. 940 dolarů ze jednu metrickou tunu. Obchodníci dále tvrdí, že Filipínská vláda mohla nakoupit levněji, kdyby před uskutečněním tohoto obchodu vyhlásila na obchod s rýží tendr, a tak mohla přilákat daleko více dodavatelů. Tímto obchodem se dostaly celkové importy této zemědělské komodity do Filipín na sumu 2,3 milionů tun z celkové importní kvóty 2,7 milionů tun, což je nový rekord této země. Předchozí rekordní kvóta byla z roku 1998, kdy se Filipíny dostaly na sumu 2,1 milionů tun.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE