Přeceňování potenciálu domácích titulů: Proč?

20.07.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Je otázka, jestli je výhodné přeceňovat potenciál domácích akcií a zatracovat akcie zahraniční. Proč by třeba akcie domácí telekomunikační společnosti měla být atraktivnější investicí než akcie americké společnosti ze stejného odvětví?

Pojem přeceňování souvisí i s další skutečností. Investoři vlastní více akcií domácích firem než zahraničních. Uložit peníze v tuzemsku je "hold" pohodlnější. Nemusíte si lámat hlavu s vývojem měnových kurzů nebo s odlišnými zákony v jiné zemi. Jenže je otázka, jestli je výhodné přeceňovat potenciál domácích akcií a zatracovat akcie zahraniční. Proč by třeba akcie domácí telekomunikační společnosti měla být atraktivnější investicí než akcie americké společnosti ze stejného odvětví? Odpověď na tuto otázku prostě není. Investoři jsou pohodlní shánět si nadbytečné informace ze zahraničí a vloží svůj majetek raději do společnosti, o které denně čtou a slyší v médiích. Pak se mohou divit, o jaké zajímavé zisky svým jednáním přicházejí.

Zkuste si nechat poradit od odborníků, kteří sledují denně i zahraniční trhy a dění na nich a kolem nich.  Pokud Vám odborníci nebudou stačit, zajímejte se o počítačové programy, které podporují rozhodování o investici do akcií na globálních trzích.   

Tabulka akciových portfolií investorů z různých zemí:

Země původu akcie

Investor – USA

Investor - Japonsko

Investor -
V. Británie

USA

93,8 %

1,3 %

5,9 %

Japonsko

3,1 %

98,1 %

4,8 %

V. Británie

1,1 %

0,2 %

82,0 %

Francie

0,5 %

0,1 %

3,2 %

Německo

0,5 %

0,1 %

3,5 %

Kanada

1,0 %

0,1 %

0,6 %


Zdroj: French, Potreba: Investor Diversification and International Equity Markets (1991)

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE