Fondy mají i svá proti!

07.08.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Investiční fondy se stávají stále častěji součástí investičních portfolií českých občanů. Za růstem jejich popularity stojí mimo jiné poměrně silné reklamní kampaně investičních společností a bank. V rámci propagace není sice slibováno nemožné (například vysoké výnosy), zároveň ovšem není upozorňováno na některá úskalí investice do investičních fondů. 

Zásadní nevýhody investičních fondů tkví především v následujících oblastech:

  • chybějící pojištění vkladů
  • poplatky investičních společností
  • pohyb devizových kurzů

Pojištění vkladů je poslední dobou dosti omílaným tématem. Do určité hranice jsou pojištěny bankovní vklady či peněžní prostředky umístěné v družstevních záložnách.  S náhradou ztrát můžete počítat i v případě krachu obchodníků s cennými papíry. Bohužel investiční fondy nepatří (stejně jako penzijní fondy) do skupiny pojištěných finačních produktů. Pokud investiční společnost spravující Váš investiční fond zkrachuje, není k dispozici žádný garanční fond, ze kterého byste mohli náhradu investovaných prostředků obdržet.

Minimální doba spoření v investičních fondech není nikde stanovena. Vzhledem k častým výchylkám kurzů na kapitálových trzích není investice do fondů vhodná pro krátkodobé spoření. Jen pokud budete trpěliví a přečkáte případné krátkodobé poklesy kurzů, dočkáte se svých výnosů. Jestliže budete spořit méně než 6 měsíců, musíte své výnosy nechat zdanit. Pozor! Docílit výnosu není s investičním fondem jen tak jednoduché. Především vstupní poplatky a platby za správu spoření ve fondech podstatně zdražují. Investoři do zahraničních fondů, které nejsou vedeny v českých korunách, ale třeba v euro nebo dolarech, by si měli sledovat bedlivě vývoj devizových kurzů. Znehodnocení zahraniční měny vzhledem k české koruně může způsobit v konečném účtování další ztráty. Je rozdíl, když dostanete za získaných 10.000 dolarů 40.000 korun (při kurzu 1 USD = 40 CZK) nebo "jen" 38.500 Kč (při kurzu 1 USD = 38,50 CZK). 

Pokud Vás problematika spoření v investičních fondech zaujala, doporučuji Vám navštívit také následující internetové stránky, kde se nejen o negativech fondů dozvíte mnohem více.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE