Co s cenami akcií?

12.09.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Ceny akcií se budou zřejmě stabilizovat. Uklidnění na finančních trzích by mohlo přinést i rozhodnutí americké centrální banky snížit klíčové úrokové sazby. Nižší úrokové sazby jsou motivem pro růst akcií.

Ceny akcií se budou zřejmě stabilizovat. Větší pokles zaznamenáme pravděpodobně celosvětově u významných leteckých společností, které jsou bezprostředně ovlivněny uzavřením leteckého prostoru nad USA a Kanadou, resp. situací v Izraeli, čili nemohou létat a provozovat svou činnost a přicházejí denně o vysoké příjmy. Vyčíslení škod si netroufám odhadovat.

Pokles se bude týkat i akcií pojišťoven, resp. zajišťoven. Ty budou muset plnit zejména v souvislosti s pojištěním majetku a s životním pojištěním. Nadprůměrné plnění se projeví v horších hospodářských výsledcích pojišťoven. Naopak růst očekávám u cenných papírů zbrojařských firem a společností, které se budou podílet na opatřeních vedoucích ke zvýšení bezpečnosti nejen v dopravě. Je otázkou zda si polepší i stavební firmy, které by se mohly podílet například na rekonstrukci resp. novostavbě newyorkské skyline.

Uklidnění na finančních trzích by mohlo přinést i rozhodnutí americké centrální banky snížit klíčové úrokové sazby. Pokles sazeb lze očekávat i v Evropě. Nižší úrokové sazby jsou motivem pro růst akcií. Ty se stanou vzhledem k finančním instrumentům navázaným na pevné úrokové sazby (bankovní vklady, pokladniční poukázky, dluhopisy) atraktivnější. Rostoucí poptávka po akciích vyvolá růst jejich kurzů na burzách.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE