FED snížil sazby ... no a co?

17.09.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká centrální banka (FED) dnes před začátkem obchodování snížila úrokové sazby a to o 0,5%. Jaký vliv bude mít toto opatření na americké hospodářství?

Co znamená toto snížení úrokových sazeb? Snižování sazeb je jedním z hlavních nástrojů expanzivní měnové politiky americké centrální banky. Její guvernér Alan Greenspan hodlá tímto opatřením podpořit churavějící americkou ekonomiku (chápejme tak, že hrubý domácí produkt USA klesá, že spotřeba je stále nižší apod.). Tímto opatřením FED zlevňuje úvěrové prostředky, čímž hodlá více stimulovat investiční činnost amerických firem. Čím nižší úroky se platí v bankách za poskytnuté úvěry, tím větší motiv mají firmy k investování. Ze zisků z investičních projektů si mohou snáze vydělat více, než budou muset splácet bankám.

Pokud se podíváme na vliv snížení úroků na spotřebu domácností, tak ten je také zřejmý! Čím nižší zhodnocení banky na spořících a vkladových účtech nabízejí, tím menší motiv spořit majíameričtí drobní vkladatelé. Fazit: z vkladatelů se stanou větší spotřebitelé. Úspory se mění ve spotřebu.Spotřeba v USA by tak měla následkem snížení sazeb vzrůst. Vzhledem k tomu, že spotřeba domcností je nejdůležitějším stavebním prvkem amerického hrubého domácího produktu, měl by tento následkem nižších úrokových sazeb růst.

Konečně se zmiňme o vlivu nižších úroků na akciové trhy. Trhy reagují na nižší úrokové sazbyvzrůstem. Akcie se vzhledem k alternativním typům investic s variabilní úrokovou sazbou (obligace, termínované vklady, spořící účty apod.) stávají atraktivnější. Jejich ceny by proto měly s ohledem na vyšší poptávku po amerických akciích růst. Uvidíme, zda se tak stane již v prvním obchodním dni po útoku na USA. Americké burzy začínají dnes obchodovat ve standardní dobu, tedy v 15:30 našeho času. Jejich vývoj pro Vás sleduje nejen agentura Reuters (viz Horké zprávy), ale i náš redakční tým.

Aktuální hodnoty zahraničních burzovních indexů sledujte zde.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE