Wall Street na kolenou

19.09.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Finanční krize, která vypukla minulý rok v USA a tuto zemi také nejcitelněji zasáhla, jako by neměla konce a naopak nabírala na obrátkách. Posledními oběťmi jsou dvě významné investiční banky Lehman Brothers a Merrill Lynch a obří pojišťovna AIG, kterou prakticky převzal pod svou kontrolu stát.

Jen málokterý americký bankéř minulý rok tušil, jak krušné časy přicházejí. Akciové indexy dosahovaly rekordních hodnot a nové investiční nástroje slibovaly nejen slušné výnosy, ale i velmi nízké riziko. Těchto příležitostí se investiční banky z Wall Streetu neváhaly chopit, dokázaly z nich vytěžit pohádkové zisky a odměňovaly nejen své vlastníky, akcionáře a věřitele, ale nešetřily ani na bonusech a platech pro zaměstnance. Logicky pak další, kdo hlásil rekordní zisky, byly newyorské obchody s luxusním zbožím.


A co investiční riziko?


Nějak se však pozapomnělo na staré pravidlo, že čím vyšších výnosů investor dosahuje, tím větší musí podstoupit riziko. Kupříkladu CDO (Collaterized Debt Obligations) se pyšnily nejen „áčkovými“ ratingy všech významných agentur, ale i patřičným pojištěním, které opticky sráželo investiční riziko k nulovým hodnotám. Že špatné dluhy strhnou během svého pádu do hlubin nezvládnutelných ztrát i pojišťovny, které je garantovali, nepředpokládal snad nikdo.

Ale stalo se a velevýznamná pojišťovna AIG musela být před téměř jistým bankrotem zachráněna americkou vládou, která poskytla nezbytné finance ve výši 85 miliard dolarů (1.43 bilionu Kč) výměnou za 80 % podíl na akciích společnosti. To se nesetkalo se všeobecným přijetím od akcionářů, jelikož někteří pochybovali o nutnosti silného angažování státních orgánů a argumentovali tím, že postačí úvěr do doby, než se situaci na trzích zklidní a bude možné opatřit standardní dlouhodobé financování prostřednictvím dluhopisů či akcií.


Nezvládnutelné ztráty


Těžko by se ovšem v situaci, kdy nejvýznamnější a nejčastější věřitelé snáší těžké ztráty, našel kdokoli ochotný půjčit. Prodej akcií také nepřipadal v úvahu, jelikož po léta stabilní ekonomické výsledky AIG se náhle změnily ve ztráty o velikosti 18 miliard dolarů (303.6 miliardy Kč), což spolu se spekulací o možném bankrotu doslova smetlo akcie pod cenu 4 dolary za kus. To znamená propad o 80 % za několik posledních dní a zcela jinou hodnotu než 70 dolarů stabilně dosahovaných v roce 2007.

Co tyto neuvěřitelné škody způsobilo? Není to nic jiného než krach rizikových hypoték (subprime mortgages), dluhopisů a nástrojů z nich sestavených, které AIG pojišťovala. Celkem poskytovala pojištění na rizikové instrumenty v hodnotě 57.8 miliardy dolarů (974.8 miliardy Kč) a dále pojišťovala běžné dluhopisy v ceně 383.2 miliardy dolarů (téměř 6,5 bilionu Kč; pro srovnání - HDP České republiky dosáhl v roce 2006 výše 3.2 bilionu Kč). Spolu s tím, jak dlužníci upadali v platební neschopnost a své závazky neplnili, ztrácela i AIG, která musela platit věřitelům.


Bankéři z Wall Streetu


V roce 2006 se investičnímu bankovnictví dařilo jako nikdy předtím. Kombinované zisky pěti největších bank z Wall Streetu dosáhly hodnoty 30 miliard dolarů (506 miliard Kč), banky sbíraly ocenění za dobré investiční modely a nejvíce ze všeho se radovali investoři a zaměstnanci, jejichž výnosy a platy trhaly rekordy. Pět bank vládlo finančnímu světu. Dnešního dne se jako samostatně fungující dožily jen dvě. Goldman Sachs a Morgan Stanley, dvě největší a nejvýznamnější z nich zatím odolávají nepříznivému finančnímu prostředí, i když i jejich zisky se prakticky rozplynuly v hroutícím finančním systému.


První ztráta


Jako první ztratila samostatnost Bear Stearns. Bylo to na jaře letošního roku a tehdy ji za velmi výhodných podmínek získala třetí největší americká banka JPMorgan Chase & Co. V té době byl americký stát ochoten finančníkům pomoci, a tak na sebe převzal valnou část rizika vyplývajícího z nekvalitních aktiv krachující banky. Cílem nepochybně bylo zastavit krizi už v počátcích a zabránit tak pádu dalších institucí. To se však zcela nepodařilo.


Nečekaný zvrat


V září ukončili během 24 hodin svou samostatnou činnost další dva významní zástupci amerického bankovnictví, což většinu investorů doslova šokovalo. Společnosti Lehman Brothers se nepodařilo sehnat kupce a musela požádat o soudní ochranu před věřiteli. Zjednodušeně řečeno zbankrotovala. Merrill Lynch skončila za 50 miliard dolarů (843.3 miliardy Kč) v náručí Bank of America. Zřejmě nepřekvapí, že se jednalo o čistě akciovou transakci. Bank of America tedy zaplatila za Merrill Lynch ve svých akciích a původní vlastníci neuvidí ani jediný dolar v hotovosti. Nepřekvapí to už proto, že úrokové sazby na mezibankovních trzích dosahují rekordních hodnot a hotovost se stala pro banky cenným aktivem.


Závěr


Finanční krize trvá přes rok a zatím se nezdá, že by mohla dohledné době skončit. Naopak, prostředí se očividně zhoršuje. Jsou odhalovány nečekané ztráty u bank a jiných finančních institucí, které se ještě před několika dny zdály obstojně fungující. Významná pojišťovna je zachráněna před krachem jenom díky asistenci vlády. Stálice světového investičního bankovnictví krachují, nebo mají závažné problémy.

Co se bude dít dále, je možné jen stěží odhadovat. Nejpozitivnější předpovědi prezentují situaci jako vyvrcholení finanční agónie a prorokují pozvolné ozdravení. Ty nejčernější naopak hovoří o těžko představitelném bankrotu americké vlády. I když se tato úvaha jeví jako nepravděpodobná spekulace, nezapomínejme, že finanční krizi současného rozsahu také v roce 2006 nikdo nečekal a byla by jen „nepravděpodobnou spekulací“.

Autor článku

Zdeněk Strmiska  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE