Co lze čekat od američanů?

22.10.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Opět ve znamení hospodářských výsledků a vojenského zásahu v Afghánistánu se ponese obchodování na amerických akciových trzích v příštích pěti dnech.  Reporty amerických korporací by měly přinést mírně lepší výsledky, které by mohly mít pozitivní vliv na trh.

Na druhé straně nejistota ohledně situace v Afghánistánu určitě ovlivní chování investorů.  Předpovědi analytiků ohledně hospodářských výsledků jasně naznačují, že očekávání jsou velice snížené a proto by měly společnosti povětšinou naplnit tyto odhady.

I přes mnoho „slibných" výsledků analytici očekávají nejhorší čtvrtletní výsledky za uplynulých deset let.  Novou vlnu reportů zahájí v pondělí dvě „blue chipové" firmy, American Express Co. (AXP) a Compaq Computer (CPQ).  Nezapomeňme ani na makroekonomické ukazatele, snad jedním z nejdůležitějších reportů publikovaný americkým FED, je tzv. Béžová kniha, která hodnotí ekonomickou situaci v USA, a tím i naznačuje další kroky FEDu ve snižování úrokových sazeb.  Americké indexy se minulý týden propadly, Standard & Poors 500 zaznamenal ztrátu 1,7%, technologický Nasdaq - 1,9% a Dow Jones Industrial Average -1,5%.  Čtvrtletní výsledky společnosti IBM a Intel, sice nebyly vynikající, ale splnily očekávání analytiků a tím podpořily vývoj trhů. 

Naopak k propadu indexů přispěla antraxová hrozba, která zachvátila USA.  Především přední média jsou ovlivněna touto hrozbou, zaměstnanci médií New York Post, NBC News, CBS News, a také potomek zaměstnance ABC News byli infikování kožní snětí slezinnou.  Spóry v americkém Kapitolu dále ochromily jednání amerického Senátu.  

Okolo 160ti společností obchodovaných na indexu S&P 500 by mělo během tohoto týdne oznámit své hospodářské výsledky.  Podle analytiků by měl propad zisku ve třetím čtvrtletí činit 22,4%, největší propad od druhého čtvrtletí 1991.Další významné společnosti oznamující hospodářské výsledky v tomto týdnu: Minnesota Mining & Manufacturing Co. (MMM), Eastman Kodak (EK) a DuPont Co. (DD).  Z technologických společností to jsou Compaq Computer (CPQ), JDS Uniphase Corp. (JDSU) a Lucent Technologies (LU).

Mnohem více konkrétních informací o vývoji zahraničních kapitálových trhů naleznete na této internetové stránce !

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE