Fondy: Od hysterie k panice jen krůček

30.09.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Zároveň s tím, jak se šíří nákaza nedůvěry v celý finanční trh, postihuje jako virus jeho další a další segmenty, či chcete-li vrstvy. Tak se v posledních dnech rozbujela i v běžném komerčním bankovnictví.

O krizi se hovoří již i v bulvárních médiích, v USA se stala trumfem v prezidentské kampani, fond pojištění vkladů FDIC musel převzít jednu z největších amerických spořitelen Washington Mutual (formálně tedy nezkrachovala, ale je v nucené správě) a bude předána bance JPMorgan Chase.

Epidemie nejistoty zasáhla evropské retailové banky, lidé vyzvedávají peníze i v Hongkongu, belgická vláda uklidňuje klienty největší banky Beneluxu Fortis, její akcie přesto padly o 40 %. Evropská centrální banka chrlí na trh půjčky, ale stačí dodávat jen čtvrtinu požadovaných. A jestliže chybí likvidita v bankovním sektoru, mohou jako domino začít padat další banky s vklady střadatelů. Nejde o investory či akcionáře, ale o klienty: nelze tedy vyloučit, že ti sami z opatrnosti vezmou útokem další banky. Před našimi bankami (zatím) žádné fronty nebyly, peníze z fondů však začaly utíkat jak o závod. Odliv jen za uplynulý týden dosáhl 1,67 miliardy korun, což je největší suma, kterou jsme kdy zažili.

Klienty nepochybně musel vyděsit zejména pokles v posledních dvou týdnech – když tedy viděli týdenní dvoucifernou ztrátu, ztratili mnozí trpělivost. Ani rekordní nárůsty konce předminulého týdne jejich rozhodnutí nezměnily. Výnosy fondů se ovšem za minulý týden silně „pochlapily“ – vezměme jako příklad náš nejznámější akciový ISČS Sporotrend, který přidal parádních 16,6 %. Co je to ale platné, když za poslední měsíc přesto ztrácí skoro 18 % (za poslední rok dokonce hrůzných téměř 40 %).

Celý fondbyznys u nás letos s pravděpodobností hraničící s jistotou zaznamená nejhorší rok své novodobé historie posledního desetiletí. Po třech čtvrtletích vypadá statistika velmi chmurně: majetek podílníků klesl o více než 20, možná až o 25 miliard korun. To vše bylo způsobeno právě poklesem aktiv, tedy majetku fondů. Situace nesvědčila příliš ani dluhopisům a akciové složky portfolia tratily přibližně třetinu hodnoty. Tento drastický pokles zasáhl podílníky, přestože do fondů letos vložili dokonce o maličko víc než vybrali.

Co lidé dělají se svými úsporami? Do fondů v loňských třech čtvrtletích přišlo 25 miliard korun, kam šly letos? Odpověď je jednoznačná – na netermínované účty. Na nich od začátku roku přibylo už přes 80 miliard korun. Ano, jsme velmi konzervativní, ale kdo by se divil? Stavebko je fajn, ale zužitkujeme na něm jen pár tisíc, penzijko po započtení inflace prodělává. A slovutné IŽP? Když padají trhy, padá taky – to už tuší i školáci. Jediný lék je pravidelné investování, ale je to lék v současnosti velmi hořký. A na radu, aby lidé nakupovali akcie při výprodeji, nejsme ještě dost zkušení a už vůbec ne odvážní.


Produkce zlata


Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE