Investice i fondy stále v nemilosti

07.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Akcie, fondy, investice – to jsou dnes možná tak sprostá slova, že jejich vyslovením v hospodě si můžeme vykoledovat inzultaci. Úprk z našich fondů sice značně zmírnil tempo, ale přesto odkupy za více než 800 milionů korun dále srážejí letošní statistiku už skoro k nule.

Opět největší díru udělaly fondy peněžního trhu s více než půlmiliardou. Je to asi překvapivé, ale pozor - svým způsobem právě v tomto trhu se totiž skrývá jádro pudla krize, totiž nedůvěry. Právě ta se jako nákaza rozšířila po světě a dokud se nepodaří stabilizovat úvěrové trhy, nemoc se nevyléčí. A v Evropě možná s horším průběhem i následky. To zatím pořád ještě moc lidí nechápe – pokles ekonomiky zatím na vlastní kůži necítí. Vzpomeňme slavného výroku amerického prezidenta Harryho Trumana: „Recese je, když o práci přijde soused. Deprese je, když přijdete o práci Vy“.


Fondy peněžního trhu dostaly tvrdý nářez


Ekonomika stojí na fungování finančních trhů a jakmile přestávají plnit svou roli – krevní oběh se zaškrtí. Jde jen o to, zda přijde jen mnohonásobná trombóza, anebo přímo infarkt. Právě z finančních trhů krize prosakuje zaškrcování žil a tepen do reálné ekonomiky. Fondy peněžního trhu dostaly tvrdý nářez, který zatím ještě dokonce pokračuje. Zejména ty agresivnější se spálily na větší expozici v delších dluhopisech obecně a těch Lehman Brother zvláště – zde ani rating AA nepomohl. Tak naše ikona fondů peněžního trhu ISČS Sporoinvest ztratila za měsíc procento a čtvrt. A domino pokračuje explozí v korporátních dluhopisech – například ten ČP Investu ztratil za měsíc více než deset procent. Nejde jen o expozici v dluhopisech amerických finančních institucí a ruských dluhopisech, největší problém je, že se zablokovaly trhy s nimi (spready vzrostly až k 10 %). Navíc odkupy při nízké likviditě trhu dál situaci zhoršují.

Oba naše fondy korporátních dluhopisů tak klesly za pouhý týden o 2,5 % a na posledním měsíci svítí 10% propad. Přitom výnos do splatnosti není vůbec špatný (i 8 %). Nabídka výnosového potenciálu výměnou za jistotu ale u našich konzervativních klientů těžko obstojí. Ostatně právě odkupy spouštějí mechanismus hurikánu i v mnoha dalších fondech: oko hurikánu „vysává“ aktiva fondu, které je pak nutno prodávat stůj co stůj. Což na trhu, kde nikdo nekupuje, sráží ceny dál a dál do hlubin. S tím se začínají potýkat i smíšené fondy, které musely odkupujícím minulý týden vyplatit další čtvrtmiliardu.

Do lepší „obranné“ pozice se opět dostaly akciové fondy, kde se ukazuje drobný rozdíl: zatímco z ING a Pioneer dohromady 70 milionů uteklo, ISČS Sporotrend si 20 milionů připsal. Pro poradce je také poučná nebývalá potíž s certifikáty: kreditní riziko ukázalo své zuby, když právě ty od Lehman Brother padly ze dne na den jak cihla ke dnu. A to ani nehovořit o akciích Immofinanz, které padly již pod 2,5 eura.


Pozitivní nálada na trzích se vypařila jak pára nad hrncem


Po pátečním schválení 700 miliardového balíčku (v poměru 263:171) americkou Sněmovnou reprezentantů se však pozitivní nálada vypařila jak pára nad hrncem a všechny tři indexy vyhloubily další minima. Snad šlo o vybírání krátkodobých zisků, ale na trhu panují obavy, že ani balíček neobnoví reálné fungování peněžního trhu a neochrání ekonomiku před recesí. Navíc makrodata potvrzují chabost trhu práce. Od začátku roku ztrácejí americké indexy čtvrtinu a SP propadl pod 1100 bodů, pražský PX opět koketoval s 1200 body a letošní ztráta přesáhla třetinu. V Moskvě po 7% propadu uzavřeli burzu při letošní ztrátě přes 42 %, přestože vláda ohlásila injekci v hodnotě skoro bilion korun.

 

fondy1.gif

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE