Bavlna - jeden z prvních komoditních futures

15.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Bavlna je bezpochyby jednou z nejrozšířenějších komodit na světě. Je nejdůležitější plodinou pěstovanou pro výrobu textilního vlákna a nachází se přibližně v 50 procentech veškerých vyráběných textilií.

V posledním století jí sice vyrostl silný konkurent v podobě syntetických vláken, nicméně bavlna je i přesto mezi spotřebiteli stále velmi oblíbená. Bavlna provázela lidské pokolení odnepaměti. První skutečné důkazy o zpracovávání této plodiny pocházejí z Mexika, kde byly objeveny tkaniny z doby 5 tisíc let př.n.l. O dva tisíce let později přicházejí zmínky z Indie, Pákistánu a Egypta. Do Evropy se bavlna dostala díky arabským obchodníkům kolem 8-9.století n.l. a v 16.století již byla známa všude ve světě. Na významu nabyla tato komodita v období průmyslové revoluce, kdy byly pro zpracování poprvé použity stroje. Efektivita zpracování v následujících letech rostla a jedinou brzdou byl pracný sběr suroviny. V roce 1793 byl ovšem vynalezen stroj na čištění surové bavlny a prudkému růstu produkce již nic nestálo v cestě. Ekonomický růst řady oblastí se stal na výše zmíněné plodině zcela závislý. S historií bavlny byl dokonce spojen i osud nedávno zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers. Počátky firemní historie byly totiž spjaty právě s obchodem s bavlnou, jež tehdy patřila ve Spojených státech mezi nejvýznamnější plodiny.

Obchodování s bavlnou položilo základy moderním komoditním burzám. V průběhu průmyslové revoluce se s komoditou začalo intenzivně obchodovat, nicméně dodávky přes moře byly často nevyzpytatelné, což způsobovalo fluktuace v cenách. Situace byla částečně vyřešena vytvořením tzv. on arrival contracts, jejichž podstata byla velmi jednoduchá. Dovozci vyslali zpravodaje, který přivezl informace o nákladu na cestě, rychlejší lodí. Následně stanovili ceny založené na datu předpokládaného příjezdu dodávky a prodali je továrnám, které musely čekat na příjezd nákladu. Metoda se brzy rozšířila i do ostatních zemí a byla aplikována na různé druhy produktů. Informace zrychlil vynález telegrafu a z on arrival kontraktů se postupem času vyvinuly futures kontrakty. Bavlna se stala jedním z prvních obchodovaných futures kontraktů vůbec, který se ve Spojených státech obchoduje již od roku 1870 (New York Cotton Exchange).

Bavlna se pěstuje ve více jak 70 zemích světa, převážně v teplých oblastech. Kvalitu bavlny je možné rozčlenit na základě několika rozlišných kritérií – délka vláken, čistota úrody, barva a další. Úroda je velmi citlivá na změny teplot, přičemž ji mohou ohrozit nejen mrazy, ale i vedra. Vážnou hrozbou jsou také škůdci a nemoci. Bavlna je cílem přibližně 1300 druhů různých škůdců a není tedy divu, že se při jejím pěstování spotřebuje obrovské množství pesticidů a insekticidů. Jen samotné pesticidy se v průběhu roku aplikují 10-20x. Chemikálie směřující na pěstování bavlny jsou zodpovědné za více jak 20% celosvětové poptávky po insekticidech a za více jak 10% poptávky po pesticidech. Výše zmíněnou závislost lze odstranit pěstováním geneticky modifikované bavlny, která je odolná vůči celé řadě škůdců a některým chorobám. Při jejím pěstování dochází k úsporám až 80% insekticidů. Geneticky modifikované plodiny se v současnosti pěstují ve 23 zemích. Modifikovaná bavlna se pěstuje v 8 státech na 15 milionech hektarů, což je přibližně 43% celosvětové bavlny.


Obr. 1: Plocha osetá geneticky modifikovanou bavlnou (v mil. hektarů, Zdroj: ISAAA)

Geneticky modifikovaná bavlna


Při pěstování se ve velké míře využívají i hnojiva. V průběhu růstu je důležité pravidelné zavlažování plodiny, které je ve vyspělých zemích zajišťováno zavlažovacími systémy. V rozvojových zemích bývají však s vodu často problémy. Bavlna poskytuje úrodu jednou za rok.

Největšími producenty bavlny jsou Čína, Spojené státy, Indie, Pákistán, Uzbekistán a Egypt. Většina zemí produkujících bavlnu pravidelně spotřebovává celou svou produkci, a proto je celosvětový obchod závislý na produkci několika nejvýznamnějších států. Čína, Spojené státy, Indie a Pákistán jsou zodpovědné přibližně za dvě třetiny celosvětové produkce. Bavlna hraje významnou úlohu i v zemích Afriky, kde je zdrojem obživy pro nezanedbatelnou část obyvatel. V marketingovém roce 2008/09 by měla produkce bavlny dosáhnout 24,42 milionů tun.

Od roku 1940 roste poptávka po bavlně průměrným tempem 2% za rok, což zhruba odpovídá tempu růstu produkce. Od konce druhé světové války rostl z hlediska spotřeby význam rozvíjejících se zemí, které jsou v současnosti zodpovědné za více jak 80% veškeré celosvětové poptávky po bavlně. Za jejich dominantním postavením stojí nižší pracovní náklady, které v minulosti vedly k přesunu textilního průmyslu z rozvinutých zemí. Mezi největší spotřebitele bavlny na světě patří země, které jsou zároveň dominantními producenty komodity. Na prvním místě je Čína, dále pak Spojené státy, Indie a Pákistán. Celosvětová spotřeba by se měla v marketingovém roce 2008/09 pohybovat na úrovni 26,9 milionů tun. Hlavní využití nachází bavlna v textilním průmyslu, kde se spotřebuje přes 60% celosvětové produkce. Dále se používá při výrobě rozličných produktů pro domácnost a v neposlední řadě i v průmyslu.


Obr. 2: Produkce, spotřeba (v milionech tun) a poměr zásob ke spotřebě u bavlny (ZDROJ: USDA)

Produkce bavlny


Výsledná cena bavlny na trzích je ovlivněna řadou faktorů, přičemž nikoho nepřekvapí, že nejdůležitější je vztah mezi nabídkou a poptávkou. Na straně nabídky hraje prim počasí, jehož vrtochy mohou způsobit poškození úrody a tím i výpadky produkce. Nezanedbatelnou roli hrají i škůdci a choroby. Vzhledem k vysoké koncentraci produkce je dále nutné bedlivě sledovat politické prostředí v jednotlivých zemích, především pak úroveň dotací zemědělcům a vývozní cla. Změny v poptávce nebývají skokové. Úroveň spotřeby nicméně ovlivňuje poptávka po substitutech v podobě umělých vláken, jejichž náklady na výrobu jsou z velké míry spjaty s cenami ropy. Vyšší cena syntetických vláken zvyšuje poptávku po bavlně. Ropa má ovšem vliv i na bavlnu. Zvyšující se cena černého zlata a plynu totiž ovlivňuje negativně cenu pesticidů, insekticidů a hnojiv, jež se hojně využívají při pěstování.

Cena bavlny propadla během prvních devíti měsíců roku 2008 o více jak 15%. Situace mezi nabídkou a poptávkou ovšem zůstává napjatá. V budoucnu bude i nadále s největší pravděpodobností docházet k omezování produkce, protože zemědělci zaměřují svou pozornost na plodiny, které se v minulosti nejvíce zhodnotily. Bavlna mezi ně rozhodně nepatřila. Na konci roku by mělo dojít k poklesu konečných zásob, přičemž poměr zásob ku spotřebě pravděpodobně klesne na nejnižší úroveň od sezóny 1994/95. Druhou stranou mince je ovšem zpomalující hospodářský růst ve světě, který zapříčiní stagnaci poptávky a není vyloučen ani její pokles. Pokud by ovšem poptávka dlouhodobě převyšovala nabídku, je pravděpodobné, že bychom se mohli dočkat růstu ceny. Obchodům s bavlnou dominuje burza IntercontinentalExchange v New Yorku (bývalý New York Board of Trade – NYBOT). Cena je zde vyjadřována v centech za libru, přičemž velikost kontraktu činí 50 000 liber.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Pokud si chcete obchodování s bavlnou a dalšími komoditami vyzkoušet, zaregistrujte se na stránkách společnosti Colosseum, kde Vám bude zaktivován TRÉNINKOVÝ ÚČET. S jeho pomocí si můžete vyzkoušet obchodování na reálných kurzech a to aniž byste riskovali jedinou korunu.


UPOZORNĚNÍ

TATO ZPRÁVA JE POUZE INFORMATIVNÍ A NENÍ MYŠLENA JAKO NÁVRH NEBO NABÍDKA KE KOUPI ČI PRODEJI JAKÉKOLIV KOMODITY, FUTURES KONTRAKTU, OPCE NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE. AČKOLIV FAKTA A INFORMACE ZDE OBSAŽENÉ JSOU ZÍSKÁNY ZE ZDROJŮ, KTERÉ COLOSSEUM, A.S. („SPOLEČNOST“) POVAŽUJE ZA VĚROHODNÉ, NEZARUČUJEME JEJICH PŘESNOST A JAKÁKOLIV INFORMACE MŮŽE BÝT NEÚPLNÁ NEBO ZKRÁCENÁ. SPOLEČNOST NEODPOVÍDÁ ZA TYPOGRAFICKÉ CHYBY V TÉTO ZPRÁVĚ. VEŠKERÉ NÁZORY A ODHADY V TÉTO ZPRÁVĚ VYJADŘUJÍ NÁZOR SPOLEČNOSTI K DATU TÉTO ZPRÁVY A VYHRAZUJE SI PRÁVO NA JEJICH ZMĚNU BEZ PŘEDCHOZÍHO UPOZORNĚNÍ.

SPOLEČNOST, JEJÍ POBOČKY, PŘEDSTAVITELÉ A/NEBO ZAMĚSTNANCI MOHOU, ALE NEMUSÍ KDYKOLIV DRŽET KRÁTKÉ A/NEBO DLOUHÉ POZICE V JAKÉKOLIV KOMODITĚ, FUTURES KONTRAKTU, OPCI NEBO JINÉM INVESTIČNÍM NÁSTROJI ZMIŇOVANÉM V TÉTO ZPRÁVĚ. PŘÍKAZY UVEDENÉ V TOMTO DOKUMENTU MOHOU BÝT POUZE ILUSTRATIVNÍ A SPOLEČNOST JE MŮŽE, ALE NEMUSÍ PROVÁDĚT NA TRHU. VEŠKERÉ NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU NÁZORY ANALYTICKÉHO ODDĚLENÍ SPOLEČNOSTI. JEDNOTLIVÍ OBCHODNÍCI NEBO JINÉ FIREMNÍ PUBLIKACE MOHOU VYJADŘOVAT ROZDÍLNÝ NEBO PROTICHŮDNÝ NÁZOR. NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ MOHOU BÝT ZALOŽENY NA RŮZNÝCH ANALYTICKÝCH METODÁCH NEBO DISCIPLÍNÁCH. NAPŘÍKLAD FUNDAMENTÁLNÍ A TECHNICKÁ ANALÝZA OBVYKLE POUŽÍVAJÍ RŮZNÉ METODY A ODLIŠNÉ ČASOVÉ OBDOBÍ, PROTO MOHOU ČINIT RŮZNÉ ZÁVĚRY OHLEDNĚ VÝVOJE STEJNÉ KOMODITY, TERMÍNOVÉHO KONTRAKTU NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE.

INVESTIČNÍ STRATEGIE POPISOVANÉ V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU RISKANTNÍ A NEJSOU VHODNÉ PRO KAŽDÉHO INVESTORA. POKUD PLNĚ NEPOROZUMÍTE PODMÍNKÁM A RIZIKUM POPISOVANÝCH OBCHODŮ, VČETNĚ ROZSAHU POTENCIÁLNÍHO RIZIKA ZTRÁTY, KTERÉ MUŽE DOSÁHNOUT A V URČITÝCH PŘÍPADECH I PŘESÁHNOUT HODNOTU PŮVODNÍ INVESTICE, MĚLI BYSTE SE TAKOVÝCH OBCHODŮ ZDRŽET. VÝSLEDKY INVESTIC MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ZÁRUKOU VÝNOSU BUDOUCÍCH.

VÍCE INFORMACÍ ZÍSKÁTE NA STRÁNKÁCH COLOSSEUM.

Autor článku

Petr Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE