Průmyslové kovy – rozmach Číny a ceny kovů

29.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


S průmyslovými kovy, jako je kupříkladu měď, hliník nebo olovo se setkáváme každý den. Jejich roční spotřeba se pohybuje v desítkách miliónů tun, přičemž dominantním konzumentem se stala nejlidnatější země světa Čína...

... Každý z průmyslových kovů se vyznačuje určitými specifickými znaky. Měď nekoroduje a má výbornou elektrickou vodivost, hliník je lehký a nachází využití například v leteckém průmyslu, olovo je naopak velmi těžké. Cenový vývoj však mají velmi podobný a silně závislý od fázi hospodářského vývoje. V textu se podíváme na dva nejznámější zástupce: měď a hliník.

První zmínky o využití mědi sahají až deset tisíc let do minulosti. V horách na Středním Východě vznikají první jednoduché měděné doly. Měděné hutě o několik tisíc let později zaznamenáváme i v Evropě, Číně a v Jižní Americe. V roce 1991 našli v Alpách dva němečtí turisté mumii muže, která byla pět tisíc let stará a později dostala přezdívku „sněžný muž Ötzi“. Z pohledu historie průmyslových kovů byl nález zajímavý tým, že Ötzi měl u sebe sekeru s měděnou čepelí.


Hliník se v přírodě volně nenachází


Hliník je oproti mědi historickým novicem. I když starověcí Řekové a Římané věděli o existenci tohoto kovu, až v 18. století n.l. se o něj začínají zajímat přírodovědci. Důvodem byl fakt, že hliník se v přírodě – na rozdíl od zlata, železa či mědi – volně nenachází. Musí se extrahovat z jiných rud, zejména bauxitu. Tato vlastnost na krátkou dobu způsobila, že byl dražší než zlato. V roce 1855 z něj Napoleon III dokonce nechal vyrobit talíře pro nejváženější návštěvy.

Jak jsme již naznačili, měď a hliník jsou kovy, které na rozdíl od železa nepodléhají korozi. Tato vlastnost je předurčuje pro použití ve vlhkých prostorách. Oba kovy mají výbornou elektrickou vodivost. Rafinovaná měď má typickou červenou barvu, při styku s kyslíkem však oxiduje. Oxidace způsobuje hnědé až černé povrchové zabarvení. To má ale ochranný efekt proti další oxidaci. Hliník je v tomto ohledu ještě lepší, protože je odolný i vůči oxidaci. Jeho typická barva je stříbrně bílá. Měď se velmi často používá na výrobu různých slitin. Nejznámější jsou bronz (vyrábí se z mědi a cínu) a mosaz (slitina mědi a zinku).


Pro člověka jed, pro některé sektory požehnání


Využití je rozmanité. Stavebnictví, elektroprůmysl, strojírenství jsou sektory, které spotřebují největší část průmyslových kovů. Důležitou úlohu mají tyto kovy i při výrobě mincí. Taktéž letecký průmysl si nedokáže poradit bez lehkého hliníku. U mědi je zajímavé, že ji můžeme najít téměř v každém žijícím organizmu. V lidském těle se nachází především v krvi. Na druhé straně velká dávka mědi může být pro člověka smrtelná. Proto se při vaření již dávno nepoužívají měděné nádoby.

Z geografického hlediska je největším spotřebitelem Asie, do které v současnosti směřuje více než 50 procent celosvětové nabídky mědi a hliníku. Samotná Čína spotřebuje ročně více než 25 procent, což je způsobeno jejím enormním úsilím rychle dostihnout vyspělé země. Druhým největším spotřebitelem na světe jsou Spojené státy, které jsou z ekonomického hlediska nejrozvinutější zemí na světě.


Směry produkce


V případě mědi se produkce koncentruje do Jižní Ameriky, kde se ročně vytěží až 47 procent světové nabídky. Velkými producenty jsou taktéž Spojené státy (8 procent) a Čína (6 procent). Měď se většinou těží v otevřených povrchových dolech. „Obrovské jámy“ sice nepotěší milovníky přírody, ale těžba je mnohem levnější než za pomoci hlubinných dolů.

U hliníku je produkce více diverzifikovaná. V Severní Americe se produkuje více než 23 procent, ve Střední a Východní Evropě přibližně 18 procent a v Západní Evropě je produkce hliníku na úrovni 17 procent. Pro mnoho lidí bude překvapující, že hliník je nejčastější kov v zemské kůře, přičemž by měl tvořit až 8 procent pevného zemského povrchu.


Zacíleno na rozvíjející se trhy


Cena průmyslových kovů závisí na několika faktorech. Na straně poptávky to je zvyšování celosvětové populace a ekonomický rozmach. Lidem se zvyšuje disponibilní příjem, což jim umožňuje koupit si luxusnější statky či například větší dům. Zatímco v roce 1950 byla výměra průměrného domu v USA přibližně 1000 čtverečních stop (asi 93 m2), v roce 1990 to bylo již 1900 čtverečních stop (asi 177 m2) a v současnosti je průměrná velikost rodinného domu v zemi na hranici 2500 čtverečních stop (asi 232 m2). Od průlomu tisíciletí se pozornost ekonomů soustředí na rozvíjející se trhy, kde je mnohem nižší životní úroveň než ve vyspělém světě. Čína, Indie, Rusko, Brazílie a jiné státy se ze všech sil snaží co nejrychleji dostihnout své rozvinutější protějšky. Hrubý domácí produkt v rozvíjejících se zemích roste od roku 2000 dvaapůlkrát rychleji než v rozvinutých.

Obr. 1: Růst HDP v procentech (Zdroj: Mezinárodní měnový fond)
 kovy__hdp.JPG


Stávkující hornící brzdí nabídku


Strana nabídky na extrémní nástup poptávky po roce 2000 zareagovala s mírným zpožděním, což je důsledek technologických faktorů. Vybudování dolu může trvat i několik let. Po úspěšném spuštění nového těžebního místa pořád hrozí různé výpadky. Jejich nejčastější příčinou jsou stávkující horníci. Tento problém je typický hlavně pro Čile a Peru, které jsou největšími producenty mědi na světě. Není se čemu divit. Pracovní podmínky jsou zde velmi těžké. Relativně drahé je zpracování rudy na použitelný kov. Rafinérie spotřebují enormní množství elektrické energie. U hliníku tvoří elektřina 20 až 40 procent celkových výrobních nákladů.

Obr. 2: Světová těžba, produkce rafinérii a spotřeba mědi v tisících tun (Zdroj: ICSG)
 kovy__med.JPG


Atraktivní vyhlídky


Cenový vývoj mědi i hliníku byl v posledních letech velmi bouřlivý. Měď od roku 2003 posílila z 2000 USD za tunu téměř až na 9000 USD za tunu v první polovině roku 2008. V následujících měsících propadla o více než 50 procent na 3800 USD, kde se naposledy pohybovala na konci roku 2005. Hliník zažil obdobný cenový vývoj a jeho cena spadla pod úroveň 2000 USD za tunu, což je taktéž nejnižší hodnota od roku 2005. Výprodeje byly způsobeny obavami z celosvětového ekonomického zpomalení. Zejména USA a Evropa jsou na pokraji hospodářské recese. Podle našeho názoru jsou dlouhodobé vyhlídky pořád velmi atraktivní. Až pominou panické prodeje, můžeme očekávat opětovné zvýšení poptávky po průmyslových kovech i jejich ceny.

Hlavním centrem obchodů s průmyslovými kovy je London Metal Exchange (LME). S mědí se čile obchoduje i na New York Mercantile Exchange (NYMEX, nově CME Group). V Londýně je velikost jednoho kontraktu mědi i hliníku 25 tun a cena se kótuje v USD za tunu. V New Yorku je velikost měděného kontraktu 25 000 liber a cena se udává v US centech za libru.

Obr. 3: Cena mědi a hliníku v USD/tunu (Zdroj: Bloomberg)
kovy__cena.JPG

ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Pokud si chcete obchodování s průmyslovými kovy a dalšími komoditami vyzkoušet, zaregistrujte se na stránkách společnosti Colosseum, kde Vám bude zaktivován TRÉNINKOVÝ ÚČET. S jeho pomocí si můžete vyzkoušet obchodování na reálných kurzech a to aniž byste riskovali jedinou korunu.


UPOZORNĚNÍ

TATO ZPRÁVA JE POUZE INFORMATIVNÍ A NENÍ MYŠLENA JAKO NÁVRH NEBO NABÍDKA KE KOUPI ČI PRODEJI JAKÉKOLIV KOMODITY, FUTURES KONTRAKTU, OPCE NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE. AČKOLIV FAKTA A INFORMACE ZDE OBSAŽENÉ JSOU ZÍSKÁNY ZE ZDROJŮ, KTERÉ COLOSSEUM, A.S. („SPOLEČNOST“) POVAŽUJE ZA VĚROHODNÉ, NEZARUČUJEME JEJICH PŘESNOST A JAKÁKOLIV INFORMACE MŮŽE BÝT NEÚPLNÁ NEBO ZKRÁCENÁ. SPOLEČNOST NEODPOVÍDÁ ZA TYPOGRAFICKÉ CHYBY V TÉTO ZPRÁVĚ. VEŠKERÉ NÁZORY A ODHADY V TÉTO ZPRÁVĚ VYJADŘUJÍ NÁZOR SPOLEČNOSTI K DATU TÉTO ZPRÁVY A VYHRAZUJE SI PRÁVO NA JEJICH ZMĚNU BEZ PŘEDCHOZÍHO UPOZORNĚNÍ.

SPOLEČNOST, JEJÍ POBOČKY, PŘEDSTAVITELÉ A/NEBO ZAMĚSTNANCI MOHOU, ALE NEMUSÍ KDYKOLIV DRŽET KRÁTKÉ A/NEBO DLOUHÉ POZICE V JAKÉKOLIV KOMODITĚ, FUTURES KONTRAKTU, OPCI NEBO JINÉM INVESTIČNÍM NÁSTROJI ZMIŇOVANÉM V TÉTO ZPRÁVĚ. PŘÍKAZY UVEDENÉ V TOMTO DOKUMENTU MOHOU BÝT POUZE ILUSTRATIVNÍ A SPOLEČNOST JE MŮŽE, ALE NEMUSÍ PROVÁDĚT NA TRHU. VEŠKERÉ NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU NÁZORY ANALYTICKÉHO ODDĚLENÍ SPOLEČNOSTI. JEDNOTLIVÍ OBCHODNÍCI NEBO JINÉ FIREMNÍ PUBLIKACE MOHOU VYJADŘOVAT ROZDÍLNÝ NEBO PROTICHŮDNÝ NÁZOR. NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ MOHOU BÝT ZALOŽENY NA RŮZNÝCH ANALYTICKÝCH METODÁCH NEBO DISCIPLÍNÁCH. NAPŘÍKLAD FUNDAMENTÁLNÍ A TECHNICKÁ ANALÝZA OBVYKLE POUŽÍVAJÍ RŮZNÉ METODY A ODLIŠNÉ ČASOVÉ OBDOBÍ, PROTO MOHOU ČINIT RŮZNÉ ZÁVĚRY OHLEDNĚ VÝVOJE STEJNÉ KOMODITY, TERMÍNOVÉHO KONTRAKTU NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE.

INVESTIČNÍ STRATEGIE POPISOVANÉ V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU RISKANTNÍ A NEJSOU VHODNÉ PRO KAŽDÉHO INVESTORA. POKUD PLNĚ NEPOROZUMÍTE PODMÍNKÁM A RIZIKUM POPISOVANÝCH OBCHODŮ, VČETNĚ ROZSAHU POTENCIÁLNÍHO RIZIKA ZTRÁTY, KTERÉ MUŽE DOSÁHNOUT A V URČITÝCH PŘÍPADECH I PŘESÁHNOUT HODNOTU PŮVODNÍ INVESTICE, MĚLI BYSTE SE TAKOVÝCH OBCHODŮ ZDRŽET. VÝSLEDKY INVESTIC MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ZÁRUKOU VÝNOSU BUDOUCÍCH.

VÍCE INFORMACÍ ZÍSKÁTE NA STRÁNKÁCH COLOSSEUM.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE