Volby, fondy i trhy: další výprask

30.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


„Vítejte ve zlých časech“ – titulek v polských novinách vystihuje nejen závěr minulého týdne na akciových trzích, které vyhloubily další dno. Propast je ještě hluboká a kam až se zřítíme, nikdo nechce tipovat.

Naše fondy se propadají dále nejen hodnotou, ale i pokračujícím útěkem investorů, kteří si jen za minulý týden odnesli dalších víc než 3,5 miliardy korun. Téměř 3 miliardy z toho však odešlo opět z fondů peněžního trhu.

V nich se sice nečekaný pokles kurzu začíná hojit, ale šrám nedůvěry zůstává. Z ISČS Sporoinvestu již odešla jen necelá miliarda, KBC Multi Cash ČSOB ještě musel odkoupit přes 1,5 miliardy korun. Aktuální situace je ale opačná: KBC Multi Cash ČSOB svůj 1,5% pokles již vyrovnává a na ročním horizontu vykazuje kladných 0,85 %, zatímco ISČS Sporoinvest za minulý týden tratil další čtvrtprocento a roční ztráta dosahuje 2 %.

Přestože se zdá, že se základní finanční trhy stabilizují, konec inventury kostlivců ve skříních je zatím v nedohlednu, takže překvapení se můžeme ještě dočkat – povýtce spíš těch nemilých.

Jedno z nich explodovalo v dluhopisech, tedy v jejich fondech také: z nich sice odešlo „jen“ čtvrt miliardy, ale bude určitě hůř. Vykázaly totiž daleko vyšší ztráty – kolem 4 % za týden (korporátní až 8 %). Na ročním ohlédnutí je situace podobná až na to, že vidíme i dvouciferné ztráty a u korporátů najdeme dokonce děsivých -27 %. A nemusíme asi připomínat, že největší vinu na tom všem má vývoj za poslední měsíc.

Leč to vše je dětskou pohádkou proti Halloweenu na akciových trzích, kde konec minulého týdne otřásl i drsňáky. Protože však krveprolití nastalo až koncem týdne, naši investoři sebrali odvahu a do akciových fondů vložili 50 milionů. Dokonce žádný z akciových fondů nezaznamenal odkupy!

Ale nejistota explodovala v nových rozměrech – jen ta z obav z finanční krize se přelila do vyhlídek na recesi. Obavy, že prudce se zhoršující ekonomika ve světě srazí zisky firem, oblétá svět kolem dokola. Krvavé slzy ronila Wall Street již ve středu, vyděsil i projev Alana Greenspana, který označil nynější finanční krizi za nepředvídatelné „tsunami, které přichází jednou za století“ a bude mít těžký dopad na americkou ekonomiku a zaměstnanost. A jaká 16miliardová tsunami se přelila přes naše fondy, ukazuje graf.

Pátek pak všechny naděje doslova pohřbil: po bezmála desetiprocentních ztrátách na trzích v Asii bylo jasné, kam zamíří i evropské trhy. Nejen akcie automobilek klesaly až o 20 %, série warningů náladě nepřidaly. Západoevropské trhy se blížily v průběhu dne až k 10% ztrátám, nakonec však zakončily den se ztrátou kolem sedmi procent. Ten pražský opět „předstihl“ okolní i západní trhy a s pádem o 11,77 % za celý týden ztratil 10,9 %.

Ani americké trhy se večer nezmohly na odpor a děsivá ztráta amerického S&P dosáhla 44 % od loňského maxima, Praha přímo strašidelně „oslavila“ roční výročí svého maxima prolomením už 61% ztráty. Jen za poslední černý měsíc korunovaný ještě černějším pátkem ztratila více než 42 %.

K tomu výsledky voleb doma a nadšení Huga Cháveze nad prohlášením francouzského kolegy o tom, že se kvůli finanční krizi nacházíme v „momentu, kdy je třeba přestavět svět“, a o „smrti diktatury trhu“.

„Jaká to věta pro historii. Soudruhu Sarkozy, sakra, překvapil jsi mě,“ nadšeně v pátek volal do televize venezuelský státník s tím, že Sarkozy sice „přemýšlí kapitalisticky“, ale v současné době se „přibližuje socialismu“.

Co dodat?


Odkupy fondů

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE