Představujeme Londýnskou burzu (LSE)

07.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Ve více než 300leté historii Londýnské burzy se toho odehrálo spousta. Přesto se současný propad jejího hlavního indexu FTSE 100 zapíše do análů jako jeden z důležitých milníků.

Téma: Představujeme světové burzy

Londýnská burza - The Stock Exchange London (LSE) - již po dlouhá léta vévodí kapitálovému trhu na starém kontinentu. Ve světovém obchodu s cennými papíry je druhou nejvýznamnější burzou světa (ihned po New York Stock Exchange) podle tržní hodnoty obchodních společností kotovaných na trzích.

Historie Londýnské burzy sahá až do 17. století, kdy měla podobu burzovního obchodu v kavárnách londýnského City. V roce 1773 se z jedné z nich, Jonathanovi kavárny, stala burza, která byla formálně ustanovena roku 1802. V tomto období měl burzovní trh formu regionálních burz, které vytvořily federaci (Federation of Stock Exchanges) až ve 20. století. Cesta k současné soukromoprávní instituci vedla ještě přes tzv. International Stock Exchange – seskupení sedmi burz ve VB, Severním Irsku a Irské republice a také nahrazení činnosti regionálních burz reprezentacemi Londýnské burzy. Reforma burzovního systému, označovaná jako tzv. "Velký třesk" byla ukončena vytvořením samostatné a nezávislé burzy s novým oficiálním názvem London Stock Exchange.


Na špici mezinárodního zastoupení


LSE se pyšní statutem burzy s největším mezinárodním zastoupením díky více než 3118 registrovanými společnostmi z více než 60 zemí. Burza má bezkonkurenční postavení díky svým vysoce likvidním trhům a je průkopníkem v používání finančních technologií. Dění na LSE je pečlivě monitorováno BBC a CNN, které vysílají přímo ze studií uvnitř burzy. LSE plní funkci primárního i sekundárního trhu. Mezi nejdůležitější segmenty londýnského burzovního trhu patří:

    • trhy britských a irských akcií;
    • zahraničních akcií;
    • vládních dluhopisů;
    • korporátních a municipálních dluhopisů;
    • opčních listů;
    • depozitních certifikátů;
    • opcí;
    • alternativních investic.


Primární a alternativní trh


Trh s akciemi lze rozdělit z různých hledisek na několik segmentů. Mezi primární akciové trhy patří hlavní trh (Main Market) a alternativní investiční trh AIM (Alternative Investment Market). Na hlavním trhu jsou kótovány akcie nejprestižnějších velkých a stabilizovaných společností. Trh AIM je určen pro malé a rychle rostoucí společnosti.  


I Londýnská burza má svůj index


Každá burza je spojována s určitým indexem. V případě Londýnské burzy to je Financial Times Stock Exchange, tzv. FTSE 100. Akciový index FTSE 100 je nejvíce používaným indikátorem akciového trhu ve Velké Británii. Tento index obsahuje 100 nejlepších společností (tzv.blue chip) v souladu s tržní kapitalizací zapsaných na Londýnské burze. Společnosti reprezentují přibližně 80% anglického trhu. Je používán převážně jako základ pro další investiční produkty jako jsou deriváty a fondy. Akciový index FTSE 100 patří do široké skupiny FTSE akciových indexů, mezinárodních, národních, regionálních či odvětvových.

Graf: Vývoj FTSE 100 od roku 2003

ftse.jpg

Obrázek výše nám ukazuje vývoj FTSE 100 v uplynulých několika letech. Historický růst byl naviklán v roce 2007 a zatím definitivně přerušen v posledních měsících, což nám dokumentuje i druhý graf.  Je velmi pravděpodobné, že bude nějakou dobu trvat, než se index vrátí k hodnotám z listopadu minulého roku…

Graf: Vývoj FTSE 100 v posledních 6 měsících

ftse_6M.jpg

Zdroj: Vývoj indexů, Česká spořitelna

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE