Varšavská burza láká podniky i investory

14.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Varšavská burza cenných papírů, zkratka GPW (Gielda Papierow Wartosciowych), je dnes největší burzou v regionu střední Evropy, která se vyznačuje velkou likviditou a množstvím IPO.

Milníkem v historii Varšavské burzy se stal letošní srpen, kdy hodnota ve Varšavě kótovaných společností dosáhla 117,3 miliard euro, a o 9 miliard tak převýšila věhlasnější a tradičnější vídeňskou burzu. Cenné papíry jsou ve Varšavě kótovány na hlavním a paralelním trhu a počet kotovaných společností dosahuje 367, z toho 25 zahraničních společností. V srpnu 2007 spustila Varšavská burza trh New Connect, který financuje rozvoj mladých podniků s vysokým růstovým potenciálem. V roce 2008 bylo na Varšavskou burzu uvedeno prozatím 26 nových IPO, nejvíce jich pak bylo v roce 2007 a to neuvěřitelných 81 (pro srovnání na Pražské burze to bylo za rok 2007 2 IPO). Souhrnným indexem trhu je index WIG. Dvacet největších a nejlikvidnějších společností kotovaných na hlavním trhu pak zahrnuje index WIG20.


Přes GPW byla privatizována řada významných polských společností


Vlastníkem Varšavské burzy je Polský stát, momentálně však probíhá proces privatizace burzy. Velkou výhodou Varšavské burzy a vlastně i celého kapitálového trhu v Polsku je to, že privatizace mnoha státních společností proběhla nebo probíhá prostřednictvím Varšavské burzy. Momentálně vláda realizuje další etapu privatizace státních společností a na Varšavskou burzu budou letos a kvůli světové finanční krizi pak hlavně v příštím roce uvedeny velice zajímavé společnosti především z energetického, težařského nebo bankovního sektoru. Za výrazným vzestupem Varšavské burzy stojí i fakt, že v rámci důchodové reformy musí fondy, které zhodnocují prostředky Poláků, investovat přes varšavskou burzu značnou část investic. „Předností Varšavské burzy je také velká konkurence mezi investičními společnostmi a nesrovnatelně vetší zájem medií o burzu a tematiku investovaní obecně. Velice dobře funguje v Polsku i dohled nad kapitálovým trhem.“ říká o tamní burze Remigiusz Gorski z investiční společnosti X-Trade Brokers.


Varšava láká české investory


Není bez zajímavosti, že Česi jsou po Angličanech druhou největší skupinou zahraničních investoru na varšavské burze. To je způsobeno i tím, že tituly z Varšavské burzy nabízí vetšina českých investičních společností, a některé z nich mají dokonce ve Varšavě svoje pobočky. Na Varšavské burze je rovněž kotovaných několik českych společností, například ČEZ či NWR. Varšavská burza byla i významným zájemcem o koupi Pražské burzy. Za 100 procent pražské burzy nabídla 200 milionů eur, tedy téměř pět miliard korun, přesto však nakonec s dalším zájemcem, Vídeňskou burzou, prohrála.

 

Graf: Vývoj indexu WIG 20 od listopadu 2007 do listopadu 2008

wig20.gif

 Zdroj: Gielda Papierow Wartosciowych

 

Historické milníky Varšavské burzy:

  • 1990 – podepsání smlouvy o spolupráci mezi Polskem a Francií ohledně vzniku Burzy Cenných Papírů
  • 1991 – vznik burzy a kotace prvních pěti titulů: Tonsil (elektrotechnika), Prochnik (oděvy), Krosno (sklo), Kable (kabely), Exbud (stavebnictví)
  • 1994 – přijetí GPW jako člena WFE (dříve FIBV), zavedení indexu WIG 20
  • 1997 – 100 kotovaných společností na burze, počet investicnich uctů přesáhl 1 milion, první kotace akcií Národních investičních fondů
  • 1998 – první warranty, první kotace největší polské banky Pekao SA, první kotace největší polské firmy TPSA (telekomunikace)
  • 2000 – první kotace korporatních obligací, změna sídla
  • 2001 – první termínové kontrakty na akcie
  • 2003 – první kotace zahraniční společnosti na GPW – rakouská Creditanstalt
  • 2004 – největší denní obrat na burze 3,27 mld PLN (kolem 1 mld. USD v té době)

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE