Jak správně investovat?

11.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Dozvíte se to v našem dnešním článku. Přečtěte si jaké jsou základní zásady, které byste měli dodržovat při investování do podílových fondů a do akcií.

Dnešní doba na první pohled investicím zrovna nenahrává - podílové fondy zažívají významné poklesy jak co se týče kurzů tak co do objemu investovaných prostředků a podobné tvrzení bohužel platí i o většině akciových titulů. Vyplatí se tedy vůbec v současnosti investovat? Odpověď zní ano, jen se vyplatí dodržovat jistá pravidla.


Pět zásad, jak si vybrat dobrý investiční fond


Volba správné strategie – základní a zřejmě nejdůležitější pravidlo při investování, obzvláště pak do podílových fondů. Konečný výběr konkrétního fondu by měl vždy odrážet předem stanovenou investiční strategii, která by měla odpovídat požadavkům klienta.

Hodnocení investiční společnosti – důležitou roli při výběru fondu hraje výběr investiční společnosti, jeji finanční zázemí a stabilita, hospodaření a výsledky, zkušenosti a schopnosti managementu, popř. dodržování etických principů, atd.

Historická výkonnost - minulá výkonnost není zárukou výnosů budoucích, přesto může mnohé napovědět. Pokud portfoliomanažer určitého fondu dlouhodobě v řádu několika let dokáže překonávat konkurenci (fondy srovnatelného zaměření), svědčí to o jeho kvalitách.

Poplatky, resp. nákladovost fondů – nic není zadarmo, a to platí i pro podílové fondy. Investor by neměl vybírat fondy jen na základě výše poplatků, což se často děje. Nákladově drahý fond může být daleko efektivnější než levný, ale špatně spravovaný fond. Přesto by celková nákladovost fondu (TER = Total Expense Ratio) neměla být opomenuta.

Sledování ratingu – rating představuje soubor nástrojů, které hodnotí fondy dle několika základních hledisek. Kromě kvantitativního hodnocení výkonnosti fondu a srovnání s konkurencí je hodnocena samotná investiční společnost a osoba portfoliomanažera, dodržování stanovené investiční strategie, popř. kvalita distribučních kanálů.


Zásady při investování do akcií


Investujte dlouhodobě, nespekulujte - k investování do akcií lze přistoupit různými způsoby, kdy na jedné straně je aktivní krátkodobé obchodování s několika vybranými tituly, na druhé pak dlohoudobý nákup akcií a jejich držení v řádu několika let. V druhém případě sice investor nezažije tolik adrenalinu, na druhou stranu krátkodobé výkyvy a poklesy jej nemusí trápit a má klidnější spaní.

Neinvestujte bezhlavě - pokud něco slibuje rychlý a snadný zisk, pak buďte obezřetní. Takovéto investice zpravidla mají špatný konec.

Nesnažte se časovat trh – především méně zkušení investoři zapojují do obchodování emoce, a právě náhlá a často iracionální rozhodnutí bez širšího konceptu mohou negativně ovlivnit konečný investiční výsledek. Některé propady jsou mnohdy neopodstatněné a většinou jde jen o určité výkyvy, které jen málokdy představují dostatečný důvod ke změně strategie.

Investujte s rezervou – vždy je nutné nechat si určitou finanční rezervu pro případ náhlých, nenadálých výdajů. Nouzové prodeje akcií z důvodu nedostatku peněz zpravidla přicházejí v těch nejméně vhodných chvílích, tj. v době, kdy kurzy akcií nedosahují svého maxima.

Držte se toho, čemu rozumíte – pokud chcete investovat do akcií na vlastní pěst, pak investujte do těch odvětví, ke kterým máte blízko, a kterým rozumíte. Pokud „jste v oboru“, dokážete racionálněji uvažovat a lépe vyhodnotit situaci na trhu.

Mějte svoji investici pod dozorem, ale uvážlivým – neustálé sledování kurzů akcií mají v popisu práce profesionálové, drobný investor nemusí sledovat vývoj svých investic denně, ale v delších časových intervalech.

Pozor na rady expertů – ne všechna nákupní a prodejní doporučení makléřů si musíte vzít nutně k srdci a nutně se jimi řídit. Většinou jde o krátkodobé závěry, v dlouhodobém hledisku nemusí mít příliš velkou vypovídací schopnost.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE