Evropští zpracovatelé kakaa jako např. Cadbury Schweppes nebo Nestle ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku pomleli o 11 procent kakaových zrn méně než ve stejném období roku 2000. Pokles byl způsoben především oslabenou poptávkou po čokoládě z důvodu zpomalení ekonomiky v evropských zemích. Jak poznamenal manažer jedné z lahůdkářských firem, čokoláda je lék na konci dne, pokud však člověk cítí, že má hluboko do kapsy, nemůže se vydat do obchodu a kupovat ji ve velkém. Množství pomletého kakaa, údaj ukazující kolik kakaa bylo použito výrobci cukrovinek, se snížilo ze 185 072 tun v posledním kvartálu 2000 na 164 825 tun.
Za celé období roku 2001 pak evropští zpracovatelé spotřebovali 698 293 tun kakaa, což představuje meziroční pokles o 2,8 procent. Jak však na obranu zpracovatelů i konečných spotřebitelů říká generální sekretář European Cocoa Association Robert Zehnder, data z roku 2000 jsou celkově vysoká, a tak z porovnání nelze vyvozovat důsledky. Futures na kakao obchodované v Londýně se po prudkém růstu cen ze začátku listopadu pohybují v úzkém obchodním rozpětí. Březnový kontraktní měsíc včera uzavřel na hodnotě 971 liber za tunu.