Budeme zprávy dělit na špatné a ještě horší?

23.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Přestože se v USA snaží prezident i FED, bída trhů pokračuje – zázraky v nedohlednu. Ani fondy u nás nepřestaly hubnout a musely se rozloučit s dalšími 1,2 miliardy korun.

Pochopitelně skoro miliarda odešla znovu z fondů peněžního trhu a o tom, že není zdaleka ještě všem dnům konec, vypoví nejlépe jejich výkon za poslední týden. Hádáte správně, další poklesy našich otloukánků: sice i jen 11 setin, ale IKS Peněžní trh Plus dalších -0,38 %. A to už dá už tříměsíční strašidelnou ztrátu skoro 7 % – to se ISČS Sporoinvest drží alespoň na polovině. Kdo by se potom divil, že za kvartál z peněžáků uprchlo přes 20 miliard korun.

Dluhopisy jsou ta žába na prameni, která v převleku za kreditní krizi zkalila jinak křišťálový (nízkorizikový) výnos. Uzdravení stále nevidět – platit se dá jen státními pokladničními poukázkami a spready šílí v nebývalých výšinách. Korporátní dluhopisy se prý musí ozdobit až 23% výnosem, aby si jich vůbec někdo všiml, na odbyt nejdou ani delší státní… Sice se občas zdá, že Libor či TED (3m Libor minus 3m TBills) naznačí pokles, ale to jsou stále jen kapky do moře nedůvěry. Co z toho plyne? Očekávání, že zkrachuje klidně i třetina firem…


Jeden bilion ohrožených hypoték způsobil, že se z trhů „vypařilo“ již 32 bilionů dolarů


Nu a k čemu tedy vlastně došlo: jeden bilion ohrožených hypoték způsobil, že se z trhů „vypařilo“ již 32 bilionů dolarů. Měnová politika už vystřílela munici, sazby se asymptoticky blíží nule, ale banky se tím nenechají ukecat a trhy vypadají, jakoby na ně dýchla zlá ledová královna. FED se tak chystá nakupovat státní dluhopisy, aby vzrostla jejich cena a poklesly jim výnosy do splatnosti. Zda to pomůže, můžeme jen tipovat. Pak by taky ještě mohl začít emitovat vlastní dluhopisy, ale ani zde by výsledek nemusel spasit.

Navíc víte, co je největší legrace? Při deflaci, tedy poklesu cen, nechce nikdo utrácet (penízky se mu zhodnocují samy i ve slamníčku) – je tedy nutno vyvolat inflační skok, anebo alespoň jeho očekávání. Jen aby se skok nepřelil v šok. Navíc inflace trestá úspory, zatímco deflace dluhy a dlužníky. To je také cesta do pekel. Peníze je tedy nutno pumpovat do ekonomiky pod tlakem. Ani záchrana amerických automobilek nedala akciovým trhům pořádný impuls, takže krásné 5% naděje z řezu sazeb se vypařila jak pára nad hrncem. Trhy se stále potácejí v říši stínů, na průběžné downgrady a snižování cílových cen jsme již přivykli – zprávy jsou buď špatné, anebo ještě horší. Dokonce i Standard & Poor’s snížil kreditní rating a výhled 12 hlavních amerických a evropských finančních institucí.

fon3mes.gif

Zbytek našich fondů dal dohromady zbylou čtvrtmiliardu odkupů, když pře 170 miliard ztratily smíšené. Ale do plusu se nedostaly ani akciové, dokonce ani zajištěné.


Jeden moudrý názor na závěr


Podle Roberta Solowa světoznámého teoretika a žijícího klasika byla hlavní příčinou recese v USA nadbytečná zásoba domů. Realitní horečka způsobená explozí levných hypoték vedla k vytvoření nadbytku v bydlení v hodnotě 3 až 5 % HDP a tyto nadměrné investice bude muset trh strávit, což znamená, že během blízké doby bude americký hospodářský růst o oněch 3–5 % nižší. USA nezaznamenají zotavení dříve než ve 2. pololetí roku 2009. Profesor Solow doporučuje, že „prezident Obama bude muset připravit veřejnost na vyšší než plánovaný rozpočtový schodek. USA budou patrně nuceny provést fiskální stimul ekonomiky v hodnotě 3 až 5 % HDP. Čím dříve, tím lépe, protože recese se zhoršují v průběhu času.“

A co akciové trhy? „Navzdory pocitu ztráty hodnoty v důsledku poklesu cen nemovitostí a akcií, reálná ekonomika nebyla příliš poškozena. O reálné bohatství ekonomika nepřišla. Novináři evidentně ignorují tento fakt!

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE