Víno - aktivum nabývající na významu

23.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Po obrovských výkyvech a ztrátách na kapitálových trzích, kterých jsme byli svědky v poslední době, mohou mnohého člověka začít zajímat jiné, alternativní investice. Takovou investicí může být kvalitní víno.

Téma: Netradiční alternativní investice


Život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno. Díky tomu, že množství lidí se tímto citátem rádo řídí, stává se z vína zajímavý investiční nástroj. Zatímco akcie, podílové fondy nebo třeba i komodity zažívají krušné časy, investování do vína slibuje poměrně kvalitní výnos. Poptávka po kvalitních vínech způsobuje, že jeho hodnota v čase ruku v ruce s jeho zráním zpravidla určitou dobu roste. Investicí do vína tak lze po dané době zajímavě zhodnotit vloženou investici.


Víno se pomalu stává novou třídou aktiv


S vínem se začíná obchodovat jako s deriváty a to ve formě en primeur. En primeur představuje typ futures kontraktů na víno. En primeur je francouzský termín pro víno, které ještě není stočeno do lahví. Spekulanti jej nakupují v naději, že se z tohoto vína stane hit za dva až tři roky.

V porovnání se zahraničními víny je počáteční investice do českých vín nižší. Také délka investice u zahraničních vín je mnohem delší. Tuzemská vína mají také zpravidla dobu archivace kratší, délka takové investice tedy činí zhruba pět až deset let. Ve Francii se investuje do nákupu vín, která několik let dopředu ještě nejsou ani v lahvích (en primeur). Investor ani netuší jaké bude kvality v okamžiku kdy zainvestoval. Nicméně takto se nakupují vína od producentů, kteří drží kvalitu dlouhodobě na vysoké úrovni.


Jak investovat v Česku?


V Česku se případným investorům doporučuje začít budovat svoje vinné portfolio právě nyní. V budoucnu se totiž očekává zvýšený zájem o nákup kvalitních vín, a to v horizontu 5 – 10 let. V současnosti u nás sice není investice do vína tak rozvinutá jako v zahraničí ale během několika let bude zapotřebí uspokojit vznikající poptávku a investoři by měli mít novým zájemcům co nabídnout. Navíc spotřeba vína se v ČR rok od roku zvyšuje, což je dalším signálem, že nákup lahví kvalitního vína může být dobrou investicí.


Likvidita může představovat problém


Při investici do vína může být problémem likvidita. Je dobré si vytvořit sít odběratelů, pokud chceme víno během dalších let prodat, protože v Česku zatím není organizovaný trh. Jelikož je ale odborná veřejnost poměrně fundovaná, stává se, že majitelé různých gastronomických zařízení mnohdy vyhledávají přímo určité ročníky. Pak se investorům může naskytnout vhodná příležitost k odprodeji. Na to ovšem nelze spoléhat.


Vinné indexy


Investice do vína začínají nabývat na významu a objevují se i první vinné indexy a fondy. Index Liv-ex 100 reprezentuje vývoj ceny sta nejvíce vyhledávaných vín. Většinu indexu tvoří vína z Bordeaux, dále potom z Burgundska, z udolí řeky Rhony, z Champagne a také z Itálie. Níže v grafu je znázorněn vývoj hodnoty indexu Liv-ex 100 za předcházející 4 roky.


Graf: Vývoj hodnoty indexu Liv-ex 100

fondy1.gif

Zdroj: http://liv-ex.com

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE