Rok smutku investorů i fondů

30.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


2008 se zapíše nejen do historie, ale zřejmě i do učebnic. Podzim 07 škrtl v USA u doutnáku subprime hypoték, že však nakonec odpálí nálož pod celými finančními trhy, jen málokdo očekával.

Stalo se a kreditní krize explodovala v celé své demoliční síle. Akciové trhy ovládl mocný medvěd a dluhopisy se dosud topí v nejistotě. Praskla i bublinka komodit, takže tratili všichni. Včetně našich fondů, které postihl nejhorší rok široko daleko.

Dvoudenní předvánoční týden už nemohl zvládnout nějakou podstatnou změnu a nestihne ji ani ten předsilvestrovský. Navíc mohou investiční společnosti využít přestávku od 30. prosince 2008 až do 6. ledna 2009 včetně. Také RM-S se proměnil na Burzu RM-S a od ledna zahájí obchodování v novém obchodním systému EasySys, pro investory připravila i nový burzovní portál.


Nedůvěra explodovala v kreditní krizi


Přesnou inventuru bídy roku 2008 budeme tedy moci uzavřít až časem, ale je nad slunce jasnější, že sáhla do kapes podílníků hodně hluboko. Pokles akciových trhů, jaký jsme ještě nezažili, byl způsoben – a tedy i doprovázen – dramatickými jevy ve vlastním finančním sektoru, které lze označit také za nevídané. Nedůvěra explodovala v kreditní krizi – některé dluhopisy přímo defaultovaly, u ostatních vylétly výnosy (tj. klesly ceny) do nadoblačné výše. To se dotklo dokonce i státních bondů, zejména rozvíjejících se zemí. Podivná situace panuje dosud, spready jsou na historických maximech.

To citelně postihlo i ty fondy peněžního trhu, které mají poněkud delší duraci a využívají tedy ve svých portfoliích dluhopisy. Rozbušku zde navíc odpálily tři podivné islandské banky, které si chtěly hrát jako v americkém filmu. Na to už nebyli naši podílníci připraveni vůbec, takže brali nohy na ramena doslova masově. Udělali dobře, protože propad nakonec nebyl jen jednorázový, takže od září ztrácí IKS Peněžní trh PLUS -7 %, ISČS Sporoinvest -4 % a Pioneer Sporokonto -2 %.


Intervence ČNB ztratila částečně účinnost


Z celkových více než 25 miliard korun odkupů ze všech našich fondů se tak ty peněžního trhu musely rozloučit s více než 15 miliardami korun. Současnou situaci charakterizoval i guvernér naší centrální banky: „Efekt našeho snížení sazeb můžete vidět pozitivně v tom, že jsme zastavili růst úrokových sazeb na peněžním trhu. Negativní zpráva je, že nedošlo k poklesu úměrně tomu, jak jsme snížili sazby.“ A dodal: „Manévrovací prostor pro sazby je jednoznačný -2,25 procentního bodu, protože sazby jsou na 2,25 % a jedinou hranicí pro mě je nula.

Graf: Bilance fondů v ČR za rok 2008 v mld. Kč (+ nákupy/ - odkupy)

fondy52_1.jpg


Odkupy a další odkupy


Vývoj peněžního trhu tedy zasáhl celý fondbyznys nejcitelněji, ale i dluhopisové fondy se stébel chytají. Přišly v tomto roce o 6,5 miliardy korun odkupů a většinou i o další ztráty ve výkonnosti – od několika procent po 20% propady v případě fondů zaměřených na korporátní dluhopisy. Přesto na dvouletém období najdeme už první vlaštovky s kladným výnosem, některým pomohlo i současné prudké ochlazení kurzu koruny (je teď dokonce slabší než před rokem).

Další smutnou kategorií jsou smíšené fondy, s nimiž se rozloučilo 5,5 miliardy korun. Pohled na jejich výkonnosti je smutné čtení a ani tříletý horizont nezachraňuje situaci kladné číslo aby pohledal, což jistě není ku podivu při tom akciovém pogromu.

Přesto (kromě 1,5 miliardy zajištěných fondů, ovšem výhradně jen z ledna a února) se právě akciové fondy drží přímo heroicky – celkový miliardový příliv je hoden obdivu. Přes určité panické vlnky většina investorů rozumně usoudila, že je nutno krizi „vysedět“.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE