Peníze číhají na startovní čáře

06.01.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Krize, jakou by ani Karel Marx nečekal, jen ten kapitalismus ale stále nechce do propadliště dějin. Co s tím bude dál?

Finanční krize se převtělí do recese. Ale co s tím bude dál? Fondy prodělaly drastickou redukční dietu všude, u nás si z nich lidé vyzvedli 26 miliard korun, z toho 16 miliard z peněžního trhu. Další poklesy pocítili i ti, kteří vydrželi, takže majetek ve fondech v Česku klesl o více než 50 miliard (z 315 asi k 265 miliardám) korun – viz graf níže.

Skončil nejhorší rok posledních mnoha desítek let, například propad akciových trhů nejhorší od roku 1931, tedy za celých 77 let. Tedy trhů amerických, protože jiné vlastně ani nebyly. Britský akciový index FTSE 100 ztratil 31 % a zaznamenal tak největší propad ve své historii. Praha ztratila skoro 53 % a ruský akciový index se ztrátou 72 % dopadl nejhůř z 20 největších světových akciových indexů. Ale co to znamená? Vždyť na počátku padlo jen pár miliard dolarů v nestandardních hypotékách (málo se zdůrazňuje, že politicky/rasově motivovaných ještě z Clintonových časů). Přesto strhly lavinu, při níž investoři podle ČTK stáhli ze světových akciových a dluhopisových investičních fondů v čistém vyjádření 320 miliard dolarů, což je rekordní suma nejen nominálně, ale i v percentuálním vyjádření. Je-li tomu tak skutečně, pak ČR se na tom podepsala víc než celým procentíčkem.

Graf: Dopad na různé typy fondů v ČR za rok 2008

fondy52_1.jpg



Česká data nejsou kompletní


Podívejme se tedy, co by to mělo (nebo alespoň mohlo) znamenat: lidé se – ano, ve strachu z budoucnosti – vrhli na peníze a cpou je do slamníků, jako by si zubatou mohli uplatit. Exploze nedůvěry a paniky odpálily velmi nestandardní období. Česká data zatím nejsou kompletní a nikdo je ani nesyntetizuje, ale už podzimní náznaky a listopadová bankovní statistika dávají 100 miliard korun na netermínovaných účtech plus možná až dalších 100 miliard korun v likviditě i u nás.


Možná přijde strmý růst


A to není nic proti světu – podle Capital Partners drží investoři nejvíce hotovosti za posledních 18 let, protože preferují likviditu před investicemi do cenných papírů – a to i přes jejich zřejmou podhodnocenost. S odvoláním na FED je nyní v hotovosti nebo ve formě bankovních vkladů neuvěřitelných 8,85 bilionů dolarů, což představuje více než 74 % tržní hodnoty US společností a zároveň nejvyšší hodnotu od roku 1990. Poměr mezi drženou hotovostí a tržní kapitalizací US společností pak vzrostl za posledních 11 měsíců o závratných 86 %. Podle historických zkušeností by tak mohl brzo přijít strmý růst, protože ve všech osmi předešlých případech, kdy množství držené hotovosti dosáhlo v porovnání s tržní kapitalizací US společností svého vrcholu, posílil širší index S&P 500 v průměru o 24 % za 6 měsíců.


Obama-rise?


Po těch dvou „pořádných“ recesích s vlnami lásky k likviditě v letech 74 a 82 vylétl S&P 500 o 31 % a 36 %. Po té slabší v roce 1990 „jen“ o 23 %. Ovšem pozor: po vládní záchraně Citigroup se index S&P 500 odrazil od svého jedenáctiletého dna z 20. listopadu a posílil již o 23 %. Nový rok začal optimisticky, někdo spoléhá na Obama-rally či alespoň Obama-rise, ale asi nejblíž křišťálové kouli bude UBS: v roce 2009 očekávejte neočekávané. Přestože po roce jako byl ten loňský by nás už nic nemělo překvapit, měli bychom zůstat i nadále ve střehu. Po vší té zkáze se snad zablýská na lepší časy. A UBS patří i k největším optimistům s předpovědí růstu indexu S&P 500 až o historicky rekordní roční skok 53 %.

Investoři vyčkávají, ale co bude tím startovním výstřelem? Bude to pozitivní obrat ve výsledcích firem, nebo až obrat u růstu HDP? Bude stačit uklidnění finančních trhů? Náznak se již objevil v obchodování s 13týdenními T-bills. Kdy asi lidé tu obrovskou horu peněz, která teď nic nevydělává, budou zas chtít zhodnotit na kapitálových trzích?

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE