Akcie: Za pět let na nule I.

23.01.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Globální akcie loni propadly o více než 40 %. Výkonnost za posledních pět let je nulová. Pro období recese má ale maximální diverzifikace v rámci rozvinutých trhů nejlepší vyhlídky.

Akciový rok 2008 byl katastrofický. Většina hlavních indexů zaznamenala ztrátu přesahující 40 %. Jen asi 2 % až 4 % evropských a amerických společností zaznamenalo v loňském roce růst cen akcií. Statistiky ukazují, že se v rámci akciových investic nedalo ztrátám téměř vyhnout. V takovém období je třeba sázet na maximální diverzifikaci, což eliminuje ztráty na portfoliu. Nejširší možnou diverzifikaci nabízí globální akcie.

Vzájemná provázanost

Světové akcie sice nabízí dostatečnou diverzifikaci, ale stále vyšší provázanost kapitálových trhů na pozadí finanční a následně ekonomické krize způsobila silnou korelaci akciových trhů v rámci různých regionů. Globální akciový index MSCI World zaznamenal v americkém dolaru v loňském roce ztrátu 43 %. Vývoj amerického, evropského i japonského trhu v lokálních měnách byl za poslední rok téměř totožný. Regionální alokace indexu MSCI WorldAmerické akcie měřené indexem S&P 500 ztratily 40 % hodnoty, evropské akcie v rámci indexu MSCI Europe poklesly o 44 % a japonské akcie měřené indexem MSCI Japan ztratily 47 %. I když akcie rozvíjejících se trhů zaznamenaly v loňském roce zdaleka nejvyšší pokles (54 %), vzhledem k propadu globálních akcií vyspělých trhů se nejedná o natolik zásadní rozdíl. To jen potvrzuje, jak vzájemně provázané jsou jednotlivé trhy v posledních měsících.
 
Akciové trhy odstartovaly svůj pád v polovině roku 2007. Hluboký propad za poslední rok a půl zapříčinil, že výkonnost světových akcií na pětileté periodě dosahuje čistou nulu. Pokud srovnáme na pětileté periodě rozvinuté a rozvíjející se trhy, emerging markets z toho s výkonností 53 % vychází lépe. Stojí za tím vyšší dynamika růstu v letech 2004 až 2007. Vyšší výkonnost než globální akcie mají za posledních pět let i světové vládní dluhopisy, které zhodnotily o 36 %.

Graf: Globální akcie vs. regionální trhy v lokálních měnách

Globální akcie vs. regionální trhy v lokálních měnách

Převahu má Severní Amerika

Sektorová alokace indexu MSCI WorldIndex MSCI World, který je zástupcem globálního akciového trhu, je tvořen výhradně vyspělými trhy. Rozvíjející se ekonomiky nemají v indexu žádné zastoupení. Pokud mluvíme o globálních akciích, máme sice na mysli širokou diverzifikaci, ale bez rizikových rozvíjejících se trhů. Z regionálního pohledu je index MSCI World převážen v akciích severní Ameriky (viz. koláčový graf výše). Jedná se o USA a Kanadu. Evropa bez Velké Británie tvoří přesně čtvrtinu indexu a samotná velká Británie má váhu 11,6 %. Asie, kde dominuje hlavně Japonsko, má nízkou váhu do 5 % báze indexu. Globální index je diverzifikovaný i v rámci sektorové alokace (viz koláčový graf vedle) . Nejdominantnější sektor financí má v bázi pětinovou váhu. Následně mají všechny sektory s vyšším zastoupením váhu kolem 10 %.

Graf: Světové akcie vs. EM a vládní dluhopisy v USD

Světové akcie vs. EM a vládní dluhopisy v USD

Dokončení zítra. Článek vyšel v odborném časopisu FOND SHOP. FOND SHOP

Autor článku

David Urbánek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE