Do čeho investovat v roce 2009?

28.01.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Rok 2009 bude zejména ve znamení nezaměstnanosti a jejím dopadu na reálný produkt, trhy a sentiment. V 2009 lze tedy doporučit kupovat akcie firem, které toto všechno ustojí. Přinášíme vám jejich přehled.

V některých regionech bude známo určité oživení, kdežto v zemích dříve težících z úvěrového boomu, recese zasáhne do značné části roku 2009. Ve většině zemí bude hlavním tématem deflace. V první polovině roku bude nadále problémem likvidita, zadluženost a hotovost.

Nedá se říct, že za této situace do akcií nemá smysl investovat, jistě budou a existují akcie s potenciálem růstu. Nadále lze vydělávat na poklesu kurzů akcií. V roce 2009 lze tedy doporučit kupovat akcie firem, které toto všechno ustojí:


  • akcie farmaceutických společností, zejména těch, co produkují generika;
  • akcie telekomunikačních firem, s hlavním podílem ze stabilního segmentu. Mnoho z nich navíc poskytuje zajímavý dividendový výnos silně atraktivní v době nízkých úrokových sazeb;
  • monopolní společnosti (mají dostatek hotovosti, nízké zadlužení, stabilní poptávku po jejich produktech);
  • pojišťovny zabývající se neživotním pojištěním (tyto společnosti neinvestují takové sumy na kapitálových trzích jako životní pojišťovny, a tak nejsou tak citlivé na výkony akciových a kreditních trzích). Navíc se obecně na trhu neživotního pojištění očekává zvyšování sazeb (tzv. hard market), a to i přestože letošní hurikánová sezóna nepřinesla žádné silné pojistné plnění;
  • utility (distribuce elektřiny, plynu, vody) a výrobci elektřiny. Jejich výnosy nejsou a nebudou tak zasaženy zpomalením ekonomik, protože jejich výstupy jsou prodávány na několik měsíců dopředu. Naproti tomu palivo a energie jako vstup zásadně zlevnil. Sledujte ovšem ukazatele jejich zadlužení;
  • později v roce 2009 lze doporučit kupovat výrobce hardwaru, a to pokud ekonomika projeví známky oživení. Výrobci hardwaru jsou zvyklí na prostředí deflace. Letos navíc budou těžit z výrazně nižších cen pr?myslových kovů. Taktéž oslabení měn nově se rozvíjejích ekonomik Asie je pro ně výhodou;
  • podle mnohých analýz jsou aerolinky na recesi připravenější než kdykoliv předtím. Loňský rok vysokých cen ropy totiž celý sektor přiměl k omezování kapacit a přísnější nákladové politice. Obtížné podmínky pro získávání úvěrů a leasing navíc omezuje vznik nových nízkonákladových aerolinek.

Pokud jste přesvědčeni, že ceny energií již své dno našly, pak spíš než komodity samotné lze doporučit kupovat akcie těžebních společností, které byly vyprodány daleko více než komodity, a to přestože mnohé mají nadále značnou zásobu hotovosti. Ještě zajímavějším obchodem může být spekulace na posílení norské koruny proti EUR, USD nebo české koruně.

Od začátku září do 5. ledna norská koruna oslabila o 27,7% proti USD a o 19,2% proti EUR. Návrat na listopadové úrovně je očekáván snad celým trhem. Za držbu této pozice přes noc se navíc dostávají úroky.

I když akcie a akciové indexy jsou poměrně nízko, lze nadále doporučit spekulovat na pokles akcií developerů a maloobchodníků na trzích dříve profitující z úvěrového boomu, tedy Velká Británie, Švédsko, Dánsko. V neposlední řadě by vaši pozornosti neměly ujít společnosti zabývající se zábavou pro široké masy. Tyto společnosti jsou často silně zadluženy a jsou citlivé na deflaci. Při námi předpovídané vysoké nezaměstnanosti nelze čekat plná kina, restaurace a zábavní parky.

Autor je konzultantem Saxo Bank pro ČR

Autor článku

Radim Dohnal


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE