Na trhy se vrátil mírný optimismus I.

17.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Z makroekonomiky přicházela stále špatná data, ale ta byla očekávána. Vedle toho se ale překvapivě objevily pozitivní signály. Akcie a komodity reagovaly růstem, dluhopisy mírným poklesem. 

Riziková averze na světových kapitálových trzích v prvním dubnovém týdnu výrazně ustoupila. Z toho těžila riziková aktiva – akcie a komodity, jejichž ceny rostly. Stranou ovšem zůstaly korporátní dluhopisy. Rizikový nadvýnos oproti státním dluhopisům se u nich nesnižuje. Právě z tohoto důvodu usuzují někteří analytici pouze na dočasnou korekci na akciových trzích, neboť dluhopisovým trhům připisují větší predikční sílu.
 
Návrat optimismu na trhy působil proti aktivům považovaným za bezpečná. Oslabil americký dolar, klesla cena zlata, mírně se zvýšil výnos státních dluhopisů rozvinutých zemí (klesly jejich ceny).


Svět čeká recese, nikoliv však deprese


Pokles všeobecného pesimismu ovládl trhy, přestože přicházející makroekonomické zprávy byly převážně špatné. Investoři ovšem špatná ekonomická data očekávali a byli na ně naladěni. Mezi účastníky trhu sílí přesvědčení, že svět pravděpodobně čeká hluboká hospodářská recese, ale nikoli deprese či jiný katastrofický scénář.

Recese se však hlásí stále zřetelněji. Nejhorší zprávou počátku dubna byl růst nezaměstnanosti v USA na 8,5 %. Jedná se o nejvyšší úroveň od roku 1983. Oficiální predikce amerických vládních institucí očekávají další růst nezaměstnanosti na 8,8 % během letošního roku a její přetrvání nad úrovní 8,0 % až do konce roku 2010. Někteří analytici jsou ale mnohem skeptičtější. Například Joseph Brusuelas, ředitel Economy.com (dceřiná společnost Moodys) předpovídá v USA nezaměstnanost nad 10 % v polovině roku 2010.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje růst celosvětové nezaměstnanosti v roce 2010 na 10 %. Mělo by se jednat o největší meziroční nárůst v poválečné historii. OECD očekává pokles HDP v rozvinutých zemích v roce 2009 o 4,3 % a nulový růst v roce 2010. To je horší vývoj, než s jakým zatím počítá Mezinárodní měnový fond (IMF) – minus 3,5 % v roce 2009.


Japonsko i západní Evropa trpí vysokou nezaměstnaností


Důvěra japonských průmyslových výrobců zaznamenala výrazný pokles na rekordně nízkou úroveň. Hodnota japonských exportů v únoru zaznamenala meziroční změnu o neuvěřitelných 50 %. Míra nezaměstnanosti je v Japonsku na rekordní úrovni za poslední tři roky a stále roste.
 
Stranou špatných zpráv nestála ani Evropa. Zakázky průmyslových výrobců v eurozóně poklesly meziročně o třetinu. Nezaměstnanost v Německu v březnu již pátý měsíc v řadě rostla.


Pozitivní signály


Vedle nepříliš optimistických, avšak převážně očekávaných makroekonomických ukazatelů se na přelomu března a dubna překvapivě objevilo několik pozitivních signálů. Jedná se o předstihové ukazatele, které by podle analytiků mohly signalizovat blížící se dno ekonomické recese.
 
Překvapily indexy nákupních manažerů v USA, Velké Británii a Číně, které v  březnu výrazně předčily očekávání. Registrace nových automobilů v Německu a Itálii se zvýšily. Ceny nemovitostí ve Velké Británii se podle indexu Nationwide house price v březnu poprvé od října roku 2007 zvýšily.


Světlo na konci tunelu?


Maloobchodní tržby v USA byly v únoru meziměsíčně vyšší o 1,8 %. Zájem o zboží dlouhodobé spotřeby přitom vzrostl o 3,4 %. Nízké ceny nových domů v USA  přilákaly více kupců. Počet prodaných domů se v únoru meziměsíčně zvýšil o 5 %. Vedle nízkých cen po více než ročním propadu k vyšším prodejům domů  napomohly také rekordně nízké sazby hypotečních úvěrů. Třicetiletá hypotéka se dala v průměru pořídit za 4,85 % p.a. Došlo také k obratu v cenách nemovitostí, v lednu o 1,8 % vzrostly. Obrat na nemovitostním trhu USA je přitom ekonomy pokládán za nutný faktor k ukončení celosvětové recese. První signál toho, že v USA končí pokles cen nemovitostí a zvyšuje se počet prodaných domů, je vnímán velmi pozitivně.
 
Dohromady s uvedenými pozitivními zprávami se z globálního pohledu jedná o světlo na konci tunelu. Nadšení trhů z toho, že svět pravděpodobně nečeká ekonomická deprese, ale „jen“ recese, by proto mohlo být trvalejšího rázu. 

V zítřejším dokončení naleznete více o akciích, dluhopisech a komoditách. 

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP/> 7/2009  FOND SHOP


Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE