Pozor při výběru investiční společnosti

20.05.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Také se vám již satlo, že vás na doporučení známých nebo přátel kontaktoval "finanční poradce" a nabízel výhodné finanční produkty, výborné zahraniční fondy do kterých může investovat volné peníze? Je to celkem běžná praxe. Ale pozor...

Je velmi důležité rozlišovat. Pokud je to zástupce renomované společnosti s celosvětovou působností, tradicí a zkušenostmi a prodejce vám nabízí uzavření např. důchodového připojištění u této firmy prostřednictvím jeho, je vše v pořádku. Ale pokud se jedná o člověka podezřelého, nabízející naprosto neznámý produkt je nutno být nanejvýš podezíravý a vyptávet se.

Stejně tak jeden náš čtenář se setkal s jedním takovým "dealerem". Neváhal a obrátil se prostřednictvím našich stránek poradna.finance.cz na odborníky s dotazem:

"Dobrý den, mám dvě otázky: 1)Dostal jsem nabídku investovat vyšší částku prostřednictvím švýcarské společnosti Helvag, můžete mi sdělit nějaké informace o její spolehlivosti a výši výnosů u této investice? 2)Před 3 léty jsem investoval fondů Pioneer. Kdy můžu očekávat aspoň malé zhodnocení?"

Druhý dotaz se týká návratnosti investice. Zde platí základní pravidlo investora: "Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. I velice renomované společnosti a skutečně kvalitní portfolio manažeři investují svěřené prostředky do instrumentů, o kterých jsou přesvědčeni, že přinesou výnosy. Nemusí to být vždy pravda. A fondy společnosti Pioneer patří skutečně k těm renomovaným.

Na dotazy odpovídá náš partner ze společnosti Dimension:

"O společnosti HELVAG jsem já ani moji kolegové nikdy nic neslyšeli. Z Obchodního rejstříku vyplývá, že byla založena v roce 1998 a její základní jmění je 100.000 Kč (s.r.o.). Spíš bych Vám poradil velkou obezřetnost při rozhodování o umístění Vašich investic. Co se týká fondů Pioneer - tam chápu Vaše zklamání, ale nic nemusí být ztraceno. Rozhodující pro Vaše rozhodování jak dál je objem prostředků, které jste do Pioneer investoval. Obecně se dá konstatovat, že globální situace na trzích se zlepšuje, ale je otázkou jestli skrze Pioneer na tomto oživení budete participovat nejlepším způsobem."

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE