Sucho v Texasu ohrožuje bavlnu

11.06.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americká sklizeň bavlny bude možná nižší, než činí měsíc starý odhad ministerstva zemědělství ve výši 17,8 milionů žoků. Sucho panující v Texasu, největším domácím produkčním státem, by mohlo snížit letošní sklizeň až o 100 tisíc žoků (0,6 %).

Americká sklizeň bavlny bude možná nižší, než činí měsíc starý odhad ministerstva zemědělství ve výši 17,8 milionů žoků. Sucho panující v Texasu, největším domácím produkčním státem, by mohlo snížit letošní sklizeň až o 100 tisíc žoků (0,6 %). V porovnání s loňským rekordem by šlo o 13 % pokles, i přesto však bude o 1,7 % výše, než činí pětiletý průměr. Farmáři letos oseli 5,7 milionů akrů, přičemž u 2 milionů nebyly za poslední dva měsíce zaznamenány žádné srážky. Pokud nezaprší do konce června, farmáři nejspíš raději tato pole zaořou a budou akceptovat plnění vládního pojištění. Podle statistik se 21 % ploch osetých bavlnou ke dni 2. června nacházelo ve velmi špatných pěstitelských podmínkách. Pro porovnání o rok dříve to bylo jen 12 %. Nejnovější odhad úrody ze strany ministerstva bude zveřejněn ve středu v 8:30 washingtonského času v rámci reportu WASDE. Tato statistika je však více postavena na historických trendech produkce a méně odráží skutečnost. Někteří obchodníci tedy poukazují, že realističtější hodnotu lze získat až ze statistiky Acreage Report dne 28. června. Očekává se pohyb i na straně exportu. Jeho odhad by mohl být zvýšen na 11,25 milionů žoků z 11 milionů očekávaných před měsícem. Konečné zásoby by následkem výše popsaných skutečností by pak k 31. červenci klesly na 7,28 milionů. Trvající sucho vedlo k tomu, že cena bavlny se zvýšila na nejvyšší hodnotu od dubna tohoto roku. Trh již potenciální ztráty do kurzu zahrnul. Bavlna s dodáním v prosinci obchodovaná na burze New York Board of Trade klesla v pondělí o 34 bodů na 42,90 centu za libru.

Články ze sekce: INVESTICE



Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.