Komoditní trhy v kostce

14.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na zlato ve čtvrtek v Londýně klesly o více než 1% níž. Důvodem byl pád eura ze 17timěsíčních maxim vůči dolaru, kvůli kterému se tak tento kov stal dražší pro evropské investory.

Zlato doplatilo na posilující dolar
Futures kontrakty na zlato ve čtvrtek v Londýně klesly o více než 1% níž. Důvodem byl pád eura ze 17timěsíčních maxim vůči dolaru, kvůli kterému se tak tento kov stal dražší pro evropské investory.
Euro spadlo na 93,97 amerických centů, potom, co ve středu vystoupalo na nejvyšší úroveň od ledna 2001. Letošní posílení společné evropské měny o 6% pomohlo zlatu, které je určované dolarem, vyšplhat o 14% výš.
"V několika posledních týdnech se stal dolar skutečným katalyzátorem veškerého pohybu cen zlata," říká Howard Patten, analytik kovů u společnosti Barclays Capital v Londýně. "Dolar se odrazil od svých minim docela prudce."
Zlato na okamžité dodání se včera v 17:00 londýnského času ocitalo o $3,95 níž (-1,2%) na $317,60 za unci. Také stříbro oslabovalo. Jeho hodnota klesla o 9,5 centu (-1,9%) na $4,82 za unci. Tento kov letos prozatím vystoupal o 4,8% výš.

Ceny lean hogs rostou  díky nižší porážce prasat
Futures kontrakty na lean hogs ve čtvrtek v Chicagu zaznamenaly největší zisk za posledních 7 1/2 měsíců. Na trhu totiž panují názory, že díky nižšímu počtu zvířat porážených na jatkách se sníží zásoby vepřového právě v době, kdy se začíná v obchodních domech opět projevovat vyšší zájem o toto maso a kdy obchodníci začínají stále více propagovat a podporovat prodej kotlet a dalších plátků masa.
Američtí velkoobchodníci zřejmě v tomto týdnu porazí téměř o 5 % prasat méně, než v minulém týdnu, jak předpovídají analytikové. Kombinace dvou faktorů, kterými jsou nízké ceny vepřového a vyhlídky nižší nabídky, vedou prodejce potravin k tomu, aby začali objednávat od velkoobchodníků více masa, neboť se čeká vyšší poptávka u příležitosti nedělního dne otců a dalších dní, kdy lidé rádi za teplých dní a večerů grilují maso pod širým nebem.
"Myslím si, že propagace vepřového je stále větší, mimo jiné i díky tomu, že ceny jsou velmi nízké," říká Denny Smith, ředitel společnosti Roundy's Inc., která se zabývá velkoobchodem potravinami a která zásobuje masem více než 800 prodejen na americkém středozápadě.
Červencové lean hogs na Chicago Mercantile Exchange vystoupaly o 1,625 centů výš (+3,4%) na 49,175 centů za libru. Jde o nejvyšší zavření od 21. května a  zároveň největší jednodenní zisk aktivního kontraktu od 31. října.

Zásoby zemního plynu se zvýšily o méně, než se čekalo
Futures kontrakty na zemní plyn ve čtvrtek v New Yorku skončily v zisku, když nejnovější vládní zpráva ukázala zvýšení zásob plynu v USA o méně, než se očekávalo. To je podle obchodníků signálem rostoucí poptávky po tomto palivu užívaném na výrobu elektrické energie nutné na provoz klimatizací.
Zásoby zemního plynu v podzemních skladech na území USA se v uplynulém týdnu zvýšily o 81 miliard kubických stop, neboli o 4,3%, na celkových 1,974 biliónů kubických stop, jak oznámilo včera americké ministerstvo energetiky. Analytikové přitom očekávali v průměru zvýšení o 85 miliard.
Menší růst zásob, než se čekalo, "ukazuje, že horké počasí mělo vliv na poptávku a lidé začínají zapínat své klimatizace," říká Phil Flynn ze společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu.
Červencový zemní plyn na New York Mercantile Exchange vystoupal o 15,4 centů výš (+5%) na $3,211 za milión britských termálních jednotek. To je největší jednodenní zisk od 30. dubna. Oproti loňsku je ale tento trh stále o 22% slabší.

V Brazílii začala sklizeň rekordně velké úrody kávy
Futures kontrakty na kávu ve čtvrtek v New Yorku spadly na měsíční minimum, protože Brazílie, světová jednička v produkci této plodiny, již začíná sklízet letošní úrodu, která, jak předpovídá americká vláda i další odborníci, bude rekordně velká.
Podle zprávy amerického zemědělského atašé v Sao Paulu z 10. května vyprodukuje Brazílie během sklizně, která začala již v minulém měsíci, 46,9 miliónů pytlů kávy. Letošní úroda by tak měla předčít i předchozí rekord z roku 1961, kdy se v zemi sklidilo 39,6 miliónů pytlů. Očekávaná obrovská tamní úroda způsobila v říjnu pád cen kávy na 30tiletá minima.
"Už nyní můžeme na trhu vidět kávu z nové úrody z Brazílie a ještě jí bude podstatně více," říká Charles Cronly, obchodník u společnosti Harry J. Acer Corp. v Englewood v New Jersey. "Je tu nějakých 40 nebo 50 miliónů pytlů kávy, se kterými se bude muset něco udělat."
Červencová káva na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange spadla o 1,7 centů níž (-3,5%) na 47,2 centů za libru, což je nejnižší zavření kontraktu neblíže expiraci od 13. května. Aktivnější zářijový kontrakt klesl o 3,3% na 50 centů za libru.

Deště zpomalují sklizeň pšenice
Futures kontrakty na pšenici zaznamenaly ve čtvrtek v Chicagu největší zisk za posledních 11 měsíců. Ten umožnily spekulace, že silné deště zpomalí sklizeň pšenice ozimé na území amerických Plains a kvalita později sklizené úrody tak bude horší.
V Kansasu a Oklahomě spadlo v noci na čtvrtek až 1 palec srážek, takže zemědělci musí podle analytiků sklizeň zastavit a počkat, než půda vyschne, aby na ni mohli s těžkou zemědělskou technikou vjet. Pokud zůstane úroda na poli příliš dlouho potom, co je již zralá a připravená na sklizeň, začnou se pšeničná zrna svrašťovat a zaznamenávat další škody, takže se sníží i možnost jejího užití pro výrobu mouky.
"Čím déle se pšenice nechá nesklizená na poli, tím větší je riziko, že se sníží její hmotnost," říká Roy Huckabay, analytik u společnosti Linn Group v Chicagu.
Červencová pšenice vystoupala na Chicago Board of Trade o 12 centů výš (+4,2%) na $2,955 za bušl, což je největší jednodenní zisk od 12. července a nejvyšší zavření od 25. ledna. Pšenice je oproti loňsku o 13% výš.

Ropa posiluje; hrozba stávky naftařů v Norsku trvá
Futures kontrakty na ropu zaznamenaly ve čtvrtek v New Yorku největší zisk za posledních pět týdnů. Někteří naftařští dělníci v Norsku, třetím největším vývozci ropy na světě, stále hrozí, že v pondělí vstoupí do stávky kvůli mzdám.
Stávka ve společnostech Statoil ASA, BP Plc a Exxon Mobil Corp, by způsobila podle průmyslových odhadů snížení produkce země o 5%. Jednání odborů a vedení společností je plánováno na dnešek. Norsko podle vládních dat v březnu dodalo do USA přibližně 3% veškeré importované ropy. S rostoucími zásobami v USA jsou ceny přibližně o 10% nižší než před měsícem.
"Na americký trh přichází spousta ropy, ale zdá se, že v červenci se import sníží," domnívá se Juha Laiho, obchodník v Houstonské pobočce finské naftové společnosti Fortum Oyj. "Do USA bude přicházet podstatně méně ropy ze Severního moře."
Červencová ropa vystoupala na New York Mercantile Exchange o $1 výš (+4,1%) na $25,64 za barel, což je největší jednodenní zisk od 8. května a nejvyšší zavření od 29. května. Oproti loňsku je trh o 11% níž.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE