Koruna dále posiluje. Kdy vyměnit valuty?

26.06.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Není lehké na tuto otázku odpovědět. Situace na měnovém trhu je více než zajímavá. Důvody pro tak výrazné posilování domácí měny prakticky neexistují. Co tedy dělat? Jak se zachovat? Jak naložit s hotovostí v cizí měně?

V sekci poradna.finance.cz se věnujeme dotazům Vás, našich čtenářů. Vzhledem k poměrně dramatickým událostem na kapitálovém i peněžním trhu je velice aktuální otázka směny Dolarů, Eur i jiných měn na koruny. Co dělat s penězi, vydělanými v zahraničí, když je chceme spotřebovat (utratit) doma? Musíme je směnit na české koruny. Srdce nám však krvácí, když denně sledujeme posilování koruny vůči Euru i Dolaru.

Podobný problém tíží i jednu naši čtenářku:

"Dobry den. Jsem vlastnikem castky okolo 200.000$. V soucasne dobe se nachazim v USA. Vzhledem k tomu, ze nejsem odbornikem na valutove kurzy, prestoze je sleduji, dana situace me ponekud zarazi.Ekonomika nasi zeme mi nepripada nikterak zavratna a presto koruna vuci dolaru neustale posiluje.Chtela bych Vas timto pozadat o radu zda dolary ponechat ci prodat.Ma situace je takova, ze okamzity prodej pro me neni z financniho hlediska nutny.Co mi tedy radite: dolary ponechat, vymenit za EU ci vymenit za Kc? Bojim se dalsi ztraty penez pri ponechani hotovosti ci naopak unahleneho jednani pri rychlem prodeji. Mate nejakou predstavu o pohybu dolaru v budoucnu? Je mozna hranice pod 30Kc za dolar? Jakou pricinu prikladate tak prudkemu poklesu USD?"

Alexander Tóth z partnerské firmy Böhm a partner a.s. má na celý problém tento názor:

"Dobrý den Pavlíno. Pokud je Váš horizont konverze opravdu v řádu měsíců vyplatilo by se Vám počkat. Dolar v současnosti zrovna velkou poptávkou neoplývá, což je dáno jednak nízkou úrovní sazeb a jednak teprve se tvořící důvěrou v oživení tamní ekonomiky, která by nastartovala i kapitálový trh. Tyto dva hlavní vlivy by se mohly projevit pozitivně na síle USD ještě do konce roku. Jedna z dobrých variant péče o hotovost v USD je současná investice do (opravdu velkými korekcemi postižených) kapitálových trhů v USA. V podstatě jsou hlavní indexy blízko hodnot, kterých jsme byli svědkem po nešťastném 11.září. Podle posledních událostí si myslím, že současné hodnoty USD/CZK i k Euru jsou na svých minimech a konkrétně kurz pod 30CZK bych viděl jako poměrně velmi vzdálený.

Tolik rada odborníka. Jisté je, že odpověď na otázku "KDY" vám nikdo nedá. S rizikem ztráty musí počítat každý investor. Ať už investuje miliony nebo jen přemýšlí kde kdy směnit výdělek placený v cizí měně.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE