Pionner Trust - slábnoucí hvězda nebo zářná budoucnost?

17.07.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Dnes je středa a to je čas na poradenství sekce Kapitálový trh. I dnes jsem pro vás vybral radu z našeho "zdarma poradenství", které připravujeme ve spolupraci s naší partnerskou firmou....

...Böhm a partner a.s. Minulý týden se rada týkala rady. Pokud chcete od nás dostávat správnou a kvalifikovanou odpověď na otázku, musíte ji umět správně formulovat. Dejte si prosím na tuto skutečnost pozor. Více se dočtete zde.

A teď již k dnešní části seriálu.

Každý z nás má jisté úspory. Jednu jejich část (ať již větší, nebo menší) delší dobu nebudeme potřebovat. Chceme ale, aby se nám hodnota úspor nesnižovala. Je všeobecně známo, že otevřené podílové fondy patří k jednomu z mnoha způsobů jak investovat peněžní prostředky do jednoho produktu a zároveň riziko rozložit. Problém je ve výběru fondu. K této problematice se dočtete více zde. Jeden náš čtenář investoval do fondu Pionner. Svého času opravdu "etalon" mezi fondy. RNDr. Zahrádka, špičkový portfolio manažer, byl zárukou dobré investice. Jak je to s hodnotou investice nyní jistě víte. Podrobnosti se o fondu dozvíte zde. Problém čtenáře je jasný:

"V červenci 1999 jsme investovali 50.000,- Kč do PIONEER TRUST - česká investiční společnost. Doporučujete tyto podíly ještě držet nebo prodat? Předpoklad potřeby těchto peněz je v horizontu 6 měsíců. Pokud by podle Vás do budoucna investice posílila, mohli bychom peníze nechat uložené ještě 2 roky."

Alexander Tóth odpovídá:

"Společnost Pioneer Trust byla ve své době vskutku etalonem a průkopníkem globálního pojetí osobních investic, ale vlivem mnoha faktorů vnějších, ale i vnitřních je hodnota podílů tam, kde je. Podle mého odhadu je vaše ztráta cca 40%, takže při výstupu z PT Vám zůstane cca 30tis Kč a za to se další investice, která by mohla rychleji umazávat ztráty, pořizuje velmi těžko. Je to zkrátka málo. Zkuste věřit, že nový portfolio manažer bude mít víc štěstí než ti předchozí."

Jak se náš čtenář rozhodne, záleží jen na něm. Každopádně teď musí velmi pečlivě sledovat aktuální vývoj fondu a srovnávat je s výkonností fondů ostatních. A k tomu je tu naše sekce FONDY, která vám ve srovnávání pomůže.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE