Ovlivnila povodeň kurz koruny?

23.08.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Pohroma obrovských následků – tak by se daly nazvat zničující záplavy v jižních, středních a severních Čechách. Voda opadla a ukázala co vše zničila. Prvotní odhady z pondělka 12.8. byly mnohonásobně překonány….

Současný odhad škod je vyčíslen na 60 – 90 mld. korun. Tedy ve srovnáním s povodní v roce 1997 o desítky miliard více, ale s přihlédnutím k faktoru času a rostoucímu výkonu ekonomiky jsou škody způsobené povodní ve skutečnosti srovnatelné, nebo dokonce menší. V roce 1997 způsobila povodeň škodu přibližně 60 mld., což bylo přibližně 3,5% tehdejšího HDP. Letos oněch 60 – 90 mld. povodňových škod lze odhadnout na 2,5 – 4,0% letošního HDP. Projekce škod do dynamiky růstu letošního produktu se určuje velmi těžko. Odhady i výpočty počítají se zpomalením růstu především ve třetím čtvrtletí a tím zbrždění celkového ročního růstu. Je ale potřeba říct, které podniky byly povodní postiženy a v jakém rozsahu. V jižních Čechách prakticky žádný významný. Podniků na severu Čech bylo postiženo přibližně 40, jejich příspěvek do celkového produktu však není nijak výrazný a pohybuje se v řádek jednotek procent. Celkové škody (včetně ušlého zisku) jsou podle předběžných odhadů Ministerstva průmyslu 8 mld. Kč. V tomto směru neočekáváme výrazný vliv. Jisté zpomalení však nelze vyloučit.

Povodně se také dotkly devizového trhu i samotné koruny. Devizový trh několik dní prakticky nefungoval. První a jedinou výraznou změnou bylo úterní oslabení koruny k euru o plných 30 haléřů. To byl ale konec. Pak se život na devizovém trhu úplně zastavil. Žalostně nízké objemy obchodů jsou toho důkazem. Na vině bylo velké stěhování v centru Prahy. Banky začaly zavírat pobočky a chystaly se na velkou vodu. Dealeři bank měli jiné starosti než obchodovat s korunou. Úplné „tmě“ na trzích přispělo i přerušení dodávek el. energie do některých částí Prahy. Dnes už je situace jiná, obchodování běží na plné obrátky. A vývoj koruny. Spekulativní. Tak jak se postupně dozvídáme o finanční i jiné pomoci ze zahraničí, sílí i spekulace na potřebu proměny těchto hotových peněz na trhu na českou korunu. Především očekávání finanční pomoci vedla k posílení kurzu až na úterních 30,685 z výchozí hodnoty 31,390 ze 14.8.2002. Tato očekávání ale zchladila jediná věta členky bankovní rady o tom, že směna peněz nepůjde přes trh, ale přímo přes účty ČNB. Tato věta posílá v uplynulých dvou dnech korunu zpět na čtvrteční 31,06.

Obchodování s korunou je tedy povodněmi ovlivněno. Výkyvy jsou poměrně výrazné v řádu desítek haléřů, ale jakmile se situace uklidní lze opět očekávat obchodování v širším pásmu 30,50 – 31,10 CZK/EUR. Na minima z počátku července a tedy na nové rekordy pod 29 CZK/EUR si budeme muset ještě nějaký čas počkat. To je jistě dobrá zpráva pro exportéry, nicméně pořád platí, že silná koruna nás přibližuje k EU!

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE