Analýza: Japonské akcie jsou na 18letém minimu, dna nevidět

05.09.2002 | , Reuters
INVESTICE


Hlavní tokijský index Nikkei uzavřel úterní seanci na 18letém minimu kvůli sílícím obavám,  že křehké zotavování japonské ekonomiky nevydrží. Analytici přesto tvrdí, že index by mohl klesnout ještě hlouběji....

Pád indexu je výsledkem nejistého výhledu světové ekonomiky. Ten srazil akcie Matsushita Electric Industrial a další technologické blue chips na několikaletá minima. Nikkei v úterý ztratil 3,20 procenta, a skončil tak na 9217,04 bodu, tedy nejnižší úrovni od 19.září roku 1983. Index TOPIX, který zahrnuje všechny tituly z prvního úseku tokijské burzy, klesl o 2,81 procenta na 904,24 bodu, což je nejhorší výsledek od splasknutí japonské akciové bubliny před zhruba deseti lety. "Pokles japonského akciového trhu odráží nejen problémy ekonomiky, ale i pokračující celosvětovou explozi akciové bubliny (z let 1999 a 2000)," řekl Rjodži Muša, hlavní stratég firmy Deutsche Securities, který je znám svým pesimismem. "Současné oslabení indexu Nikkei by klidně mohlo být předzvěstí poklesu celosvětového akciového trhu v období  od podzimu do konce roku" dodal s tím, že index dosáhne před koncem roku dna okolo 8000 bodů. Příčinou narůstajícího pesimismu je pokles důvěry v americkou ekonomiku jako tahouna celosvětového růstu. Výsledkem je větší nejistota ohledně budoucích zisků předních japonských vývozců,  kteří se hodně spoléhají na poptávku v USA, což je třeba případ  automobilky Toyota Motor. Naděje, že by japonská ekonomika mohla růst jen díky domácí poptávce, navíc neposílila ani po ekonomických údajích z minulého pátku. Údaje ukázaly, že hrubý domácí produkt země stoupl v minulém kvartálu jen mírně, zatímco průmyslová výroba v červenci překvapivě klesla druhý měsíc v řadě. "Lidé teď měli čas vstřebat tu páteční lavinu dat a celkový dojem je takový, že (údaje) byly mírně negativní," řekl Richard Jerram, ekonom ING. "Lidé teď vesměs čekají, jak bude fungovat americká ekonomika."

OBJEMY JSOU NÍZKÉ, AKCIE BANK PADAJÍ

Investory snad nejvíce trápí útlum obchodní aktivity, který odráží pokles zájmu o japonské akcie a současně poukazuje  na riziko nízké likvidity. Průměrný denní objem obchodů klesl v srpnu na nejnižší úroveň za více než tři roky. V úterý sice mírně stoupl, ale podle makléřů je stále příliš nízký. "Objemy obchodů jsou tak ubohé, že i příkazy k poměrně malým prodejům byly schopny celý trh knokautovat," uvedl Koiči Ogawa, hlavní portfolio manažer ve firmě Daiwa SB Investments. "Potřebujeme vyšší objemy a změnu politiky, abychom povzbudili ekonomiku a dostali se z této díry." Hodně se na trhu prodávaly banky. Ta největší na světě, Mizuho Holdings, klesla o 9,24 procenta. Největší japonské banky disponují značnými akciovými podíly, takže pokles akcií nahlodává jejich kapitál a před zářijovým koncem fiskálního pololetí zvyšuje obavy z jejich finanční nestability. "Pokud se index TOPIX nachází mezi 950 a 1000 body, mohou si největší banky zajistit kapitálovou přiměřenost na úrovni 10 procent. Možná se však nebudou schopny udržet nad devíti procenty, pokud bude TOPIX na úrovni okolo 900 bodů," řekl Hironari Nozaki, analytik z HSBC. "Osmiprocentní úroveň by mohla být považována za nebezpečnou a pro vedení bank by mohla být otázkou života a smrti," dodal. Banky operující v mezinárodním měřítku jsou povinny držet kapitálovou přiměřenost nad osmi procenty. Klesne-li index Nikkei pod 9000 bodů nebo index TOPIX pod 900 bodů, bude se podle analytiků zřejmě opět diskutovat o tom, zda by se do bank neměly nalít peníze daňových poplatníků, aby se tak finanční ústavy zbavily velkého objemu špatných půjček.

KAM JÍT?

Vzhledem k poklesu akciového trhu investoři hledají bezpečné tituly. Typicky defenzivní titul Tokyo Gas proto stoupl o 1,17 procenta. Akcie Tokyo Electric Power však klesly na čtyřměsíční minimum. Pět členů vedení tohoto největšího japonského poskytovatele veřejných služeb totiž v pondělí rezignovalo na svou funkci kvůli údajnému falšování záznamů jaderné elektrárny. "Zdá se, že tradičně defenzivní sektory už nejsou tím, co bývaly. A tak je otázkou, kde na tomto trhu najdete bezpečné místo, když už musíte investovat v Japonsku," uvedla Kathy Matsuiová, hlavní stratéžka Goldman Sachs. Podle analytiků jsou japonské akcie podhodnocené. Poměry tržních hodnot akcií k jejich účetním hodnotám jsou na nejnižší úrovni za několik desítek let. Makléři uvažující v krátkodobém horizontu však tvrdí, že mají-li investoři nakupovat na základě fundamentálních faktorů, musí se nejprve výrazně změnit sentiment. "Je to, jako by zrovna dnes nastal konec světa," uvedl Ken Masuda, makléř z firmy Shinko Securities. "Úroveň 9500 bodů byla pro Nikkei silnou podpůrnou hladinou. Teď je na dohled hranice 9000 bodů."

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE