Škytnutí ve výsledkové sezóně sice vystrašilo, ale korekci nespustilo

14.10.2009 | , Limerik
INVESTICE


Vzhledem k pozitivnímu zavírání v USA i vývoji v Asii, otevíraly dnes evropské trhy silně do plusu.

Úterní obchodování se neslo ve znamení spíše nepříznivých zpráv, což se samozřejmě projevilo i na výkonnosti jednotlivých indexů. Podle Jana Michelfeita ze společnosti Commerzbank nejdříve investory zklamal index investorské důvěry v Německu ZEW, který byl horší než očekávání. To ukazuje na fakt, že i když je důvěra v konec recese již zřejmě většinová, stále panuje obava, že současná situace zotavení je velmi křehká. K tomu se přidal nečekaný downgrade na Goldman Sachs od Barclays z „buy“ na „neutral“.

Odpoledne negativnímu sentimentu pomohly horší než očekávané výsledky společnosti Johnson&Johnson. V podstatě první velká firma v této výsledkové sezóně, která přišla s horšími výsledky, trochu investory vystrašila. I když zisk překonal očekávání díky úsporám na vývoji a marketingu, horší tržby a výnosy byly nečekané vzhledem k faktu, že se jedná o defenzivní titul. V odpoledních hodinách tak trhy v Evropě klesaly o více než procento, v USA o půl procenta.

Zklidnění přinesly výsledky dalšího giganta, tentokrát z oblasti techonologií – Intel reportoval lepší než očekávaná čísla, což pomohlo americkým trhům k umazání velké části ztrát z předchozího obchodování.

Indexy v Evropě končily: Eurostoxx50 -1,21 %, DAX -1,19 %, -1,15 %. Oproti tomu americké trhy se nakonec trochu „spravily“ a zavíraly: SP500 -0,28 %, Dow Jones IA -0,15 %, NASDAQ +0,04 %.

Vzhledem k pozitivnímu zavírání v USA i vývoji v Asii, otevíraly dnes evropské trhy silně do plusu a aktuálně posilují o více než 1 %. Vypadá to tedy, že i když J&J uprostřed výsledkové sezóny investory trochu vystrašil, korekce se nekoná a všichni očekávají další čísla od firem za třetí kvartál. Dnes nás čekají výsledky technologického ASML a především je očekáván reporting zástupce finančního sektoru JPMorgan.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE