Analýza: Vyléčí nižší sazby FEDu americkou ekonomiku?

20.09.2002 | , Reuters
INVESTICE


Omračující tempo prodejů nemovitostí a zlaté časy prodejců automobilů jsou vítaným důkazem o tom, že loňská snížení úrokových sazeb americké centrální banky (Fed) účinně léčí klíčové oblasti ekonomiky. Otázkou však zůstává, zda....

....bude síla těchto sektorů stačit na to, aby se uzdravil i zbytek hospodářství. Stále ještě silný trh s bydlením a téměř rekordní tempo nákupů aut jsou jednou z hlavních příčin, proč ekonomové předpovídají, že růst spotřebitelských výdajů by mohl ve třetím čtvrtletí dosáhnout pěti procent. Tak velké výdaje by mohly stačit na to, aby ekonomika ve stávajícím čtvrtletí expandovala o více než tři procenta, a na hony se tak vzdálila stagnaci. Tu mnozí s obavami čekali po červnovém a červencovém poklesu cen akcií. Někteří analytici ale tvrdí, že ekonomika by mohla v nadcházejících měsících zpomalit, pokud se růst nerozšíří i do oblastí mimo bydlení a automobilů. Zdá se, že obavy z "opětovného sklouznutí" ekonomiky do recese slábnou, řada analytiků však přesto očekává, že bude hospodářství ještě nějakou dobu růst jenom podprůměrně. "Ekonomika je v tuto chvíli trochu nevyvážená," uvedl Neal Soss, hlavní ekonom Credit Suisse First Boston. "Mezi sektory citlivými na úrokovou sazbu a dalšími oblastmi ekonomiky existuje abnormální nesrovnalost."

FIREMNÍ INVESTICE STÁLE ZAOSTÁVAJÍ

Přestože spotřebitelské výdaje ve druhém čtvrtletí stouply, investice firem klesly o 2,6 procenta a podle některých analytiků se budou zotavovat pomalu. Fed minulý rok skrouhl úrokové sazby o 4,75 procentního bodu na 40leté minimum 1,75 procenta. Takováto snížení nevedou vždy automaticky k výraznému poklesu dlouhodobých sazeb, v tomto případě však k němu došlo. Levné hypotéky zatraktivnily trh s bydlením a majitelé nemovitostí teď mohou díky nižším sazbám své půjčky refinancovat, aniž by měli problémy s likviditou. V některých případech Američané využívají takto získaných peněz k nákupu automobilů a dalšího zboží dlouhodobé spotřeby. Spotřebitelé také těží z bezúročných půjček výrobců aut. Ještě před několika měsíci si někteří skeptici nebyli jisti, zda výrazně nižší sazby zahojí rány, které ekonomice uštědřil silný pokles akcií. Jasné výhody nižších úrokových sazeb dokládají, že jejich pochybnosti nebyly na místě. Zatímco však spotřebitelé překvapivě utrácejí, firmy dál skrblí. Zdráhají se investovat do nových továren a vybavení a nehrnou se do obnovy nízkých stavů zásob. Panují totiž obavy, že spotřebitelé by se mohli natolik zadlužit, že přestanou utrácet. V takovém případě by ekonomika přišla o svou hlavní hnací sílu. "Je jasné, že kdyby nebyly sazby sníženy, byla by ekonomika v hrozném stavu," řekl Roger Kubarych, ekonomický poradce HVB Bank pro Ameriku. "Reakce na snížení úrokových sazeb ukazuje, jak úžasně je Fed schopen působit na některé části ekonomiky. Nemusí se mu však nutně podařit ovlivnit ty části ekonomiky, které ovlivnit chce." Kubarych je názoru, že spotřebitelé budou s obtížemi zmírňovat břímě, které tíží zbytek ekonomiky, a že tak hospodářství v příštím roce stoupne jen o zhruba dvě procenta. Ray Stone z princetonské společnosti Stone and McCarthy Research uvedl, že se očekává, že silný trh s bydlením a automobily povzbudí růst ve zbytku ekonomiky, a zvýší tak podnikatelskou důvěru a objem půjček.  

NEŽÁDOUCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY

Stone však podotkl, že lék Fedu v podobě snížení úrokových sazeb by mohl mít také některé nežádnoucí vedlejší účinky v případě, že prosperita trhu s bydlením přeroste v bublinu. "Na jedné straně ten lék předepsat chcete, protože ekonomika ho potřebuje. Když jej ale předepíšete v příliš velkém množství, mohly by se dostavit vedlejší účinky." Obavy z vedlejších účinků podle něj přispějí k tomu, že Fed bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat opatrně. Tyto obavy však zřejmě nezabrání centrální bance v dalším uvolnění měnové politiky v případě, že bude hrozit opětovný pokles ekonomiky. Velmi nízké úrokové sazby obvykle vyvolávají obavy z inflace, Stone však poznamenal, že ceny byly poslední dobou nízké a větším problémem se ukázala být spíše deflace. Uvedl také, že momentálně není potřeba sazby dál snižovat. Ekonom James Glassman z newyorské banky J.P.Morgan bagatelizoval obavy, že spotřebitelé jsou vystaveni příliš velkému tlaku, a uvedl, že kupředu pomalu vyrazila už i širší část ekonomiky. "Zdá se, že kyvadlo zotavení se začíná rozkmitávat," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE