Fondy bez ČSOB jen živoří

20.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Z technických důvodů nedošla statistika ČSOB, takže bez tohoto silného hráče objem prodejů vykázal necelých 100 milionů korun, přičemž sám ISČS Sporoinvest se na tom podílí 97 miliony korun.

Pokračuje tedy záchranářská akce v podobě fondů peněžního trhu a není od věci se na ně blíž podívat. Již nejen na půlroční, ale již i na roční výkonnosti jasně vidíme jejich rekonvalescenci: ČPI Peněžního trhu na roce už dává přes 4 %, Pioneer Sporokonto přes 2 % a ISČS Sporoinvest sice zatím jen 1,8 %, ale od začátku letoška také už přes 3 %. A to zanedlouho uvidíme ještě lepší čísla, až se bude srovnávat s „propastí“ po loňském finančním pádu Islandu.

Podobnou situaci vidíme u dluhopisových fondů, i když tam je dlouhodobější vývoj komplikovanější – na dvouletém horizontu ještě u některých vidíme i ztrátu. Na roce je to „od zdi ke zdi“ – fondy korporátních dluhopisů vynesly 30 i 40 %, ty „normální“ se dostaly na cca 3 až 5 %.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 88
dluhopisové 14
smíšené -2
akciové -1
zajištěné -3
Celkem 96


Prodávat po poklesu je vždy problém


Mělo by to být poučení pro ty investory, kteří loni z fondů po jejich poklesu houfně prchali do bankovních vkladů, depozitních schránek a slamníků. Touha po bezpečí je sice pochopitelná, ale prodávat po poklesu je vždy problém.


Zklamání ze smíšených fondů se rozptyluje jen pomalu


Sice se také již poněkud spravily, ale výkon na tříletém horizontu se stále potápí pod hladinou. A trhy se za poslední dva měsíce prakticky nepohnuly. Dluhopisy stagnují v očekávání přílivu nových státních superemisí, akcie po rozmarném létě rozmýšlejí, co se zbytkem roku. Ani reporty firem nenaznačují jednoznačný směr: dokonce jeden jsou některé lepší, druhý den jiné horší.


Vlnobití zdaleka ještě není konec


Začíná být také velmi nebezpečné jakékoli zpětné porovnání – zejména roční může být velmi matoucí. Krásný příklad vidíme třeba na našem indexu PX: před 14 dny byl –9 %, minulý týden v pondělí najednou vylétl na +33 %.

To však není všechno – přestože se hodnota indexu téměř nezměnila, ve středu bylo hned zas jen 8 %. Zkrátka vlnobití a zdaleka mu ještě není konec. Promítá se samozřejmě i do výkonnosti fondů, takže třeba ISČS Sporotrend předvedl už ročních 130 % a od začátku roku přes 160 %. Za měsíc bude vše vypadat ještě lákavěji – na minima spadly akciové indexy loni až 27. října v případě našeho PX, zatímco ty americké „dopadly“ až 20. listopadu.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE