I v říjnu se fondy snažily

04.11.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Jeden z nejlepších týdnů pomohl i závěrečným čistým prodejům za celý měsíc, které dosáhly letošní největší sumy 1,3 miliardy korun. Není to sice žádný zázrak, ale lepší čísla bychom našli až v dávném „předkrizovém“ podzimu před dvěma lety.

Velmi podobná je s měsíční i ta týdenní struktura: ze 440 milionů korun opět nejvíc zabodovaly zajištěné fondy s téměř 300 miliony korun a dalších 140 milionů zamířilo do fondů peněžního trhu. Měsíc vykazuje bezmála 700 milionů zajištěných fondů a 550 peněžního trhu, takže ty ostatní vlastně jen průběžně paběrkují.


Dluhopisy se postupně zotavují


Možná poněkud zajímavější je u dluhopisových fondů, které se postupně zotavují a po dvou letech silné diety se konečně začínají dostávat do zorného pole investorů. To jen na okraj – bez dluhopisů nikdo žádné portfolio nepostaví! Oživení zde nastalo u korporátních dluhopisů, které po děsivé krizi důvěry o to rychleji „vylétly“ – to je ten příklad fondu ČPI korporátních dluhopisů, který má nyní roční výnos neuvěřitelných 55 %. Ale ten stihl vytvořit na jaře a v létě, nyní už je za zenitem.

Teď se dostávají do normálu i širší fondy založené na státních dluhopisech, takže například náš největší ISČS Sporobond již také ukazuje ročních 9 %.

Navíc při bližším pohledu vidíme, že i některé jiné fondy bychom měli zařadit k dluhopisovým – například 220 milionů korun získal ČSOB státních dluhopisů, což je sice zajištěný fond, ale konstrukcí vázaný na státní bondy na období čtyř let a osmi měsíců. Je to tedy sice zajišťák, ale svou strategií dluhopisový – tak kam jej započíst? Strategií jde o dluhopisy, jen aby těch ročních očekávaných 3,3-3,5 % nespolkla za dva tři roky inflace.


Zklamání ze smíšených fondů nebere konce


Jak na hřbitově vypadá situace smíšených fondů, protože zklamání jejich podílníků nebere konce, není se tedy co divit, že jako jediný segment fondbyznysu se stále potácí v odkupech.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 548
dluhopisové 71
smíšené -45
akciové 57
zajištěné 671
Celkem 1 302


Na okraji zájmu jsou akciové fondy


Akciové fondy stále ještě doutnají nadějí, i když těch pár milionů týdně dá jen nějakou tu desítku měsíčně. Lidé se jich stále bojí víc než halloweenské tykve, takže jen málo drsňáků se odváží jim svěřit nějaký peníz. Ti zkušenější z nich ovšem ani neutíkají a kdo vsadil na ověřenou strategii pravidelného investování, může si mnout ruce. Nu a lákadlem číslo jedna zůstává ISČS Sporotrend, který od začátku roku vydělal již neuvěřitelných 153 %, navíc „spravil“ i svůj pětiletý průměr na krásných 8,5 % p.a.

Necelých 60 milionů za měsíc není ovšem žádný velký úspěch, takže jedinou útěchou nám může být skutečnost, že pouze akciové fondy se letos ani v jednom měsíci nepropadly do odkupů. A snad i to, že sice po malých částkách, přesto od začátku roku už přilákaly skoro dvě miliardy. Začínající podzimní vlnobití na akciových trzích ale nic dobrého nevěstí.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE