Možnost spekulace na Unipetrol

27.09.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


O tom, že se dá i na pražské burze spekulovat nikdo nepochybuje. Jedním z příkladů jsou teď akcie Unipetrolu. Privatizace státního podílu v Unipetrolu je od počátku fiasko hraničící spíše s průšvihem....

Jak vypadá spekulace na  pražské  burze?
Burza cenných papírů Praha je velmi malá. Co do velikosti samotné  budovy tak  také (samozřejmě to hlavně) co do velikosti obchodů,  počtu obchodovaných emisí atd. Na toto téma bylo napsáno  už  mnoho článků, prací, analýz. Nedá se říci že všechno je jenom vina burzy jako takové. To v žádném případě. Celý prostor českého kapitálového trhu je malý. Burza je ale v mnohém stejná jako burzy vyspělé. Jednou ze společných vlastností jsou spekulanti.

Současná vláda dala Agrofertu (vítěz privatizace Unipetrolu) konečné ultimátum do 30. 9. a vyzvala jej, aby do tohoto data zaplatil kupní cenu 11,7 miliardy korun. Pokud tak neučiní, celá privatizace bude zrušena. Tolik fakta a v podstatě politické rozhodnutí. Co se celou dobu dělo na kapitálových trzích? Těsně před vyhlášením vítěze privatizace byla cena za akcii přes 55 korun. Nyní se obchoduje za přibližně za 33. To je ztráta  40% (!). Nyní trh reaguje celkem neklidně a vyčkává.

V pondělí mohou nastat dvě varianty:

  • Agrofert zaplatí
  • Agrofert nezaplatí

Neuvažujeme variantu, že se rozhodnutí a termín na zaplacení oddálí. V případě, že Agrofert zaplatí dohodnutou cenu, lze téměř s jistotou říci akcie Unipetrolu začnou ztrácet. Agrofert a jeho hlavní představitel Andrej Babiš není důvěryhodný vlastník a investoři jsou velmi opatrní až skeptičtí. Prodávají. V případě, že se Agrofert Unipetrolu vzdá, lze téměř s jistotou říci, že akcie začnou posilovat. Pak bude hodně záležet na dalším postupu vlády, jestli osloví neúspěšné uchazeče z první soutěže (rychlá varianta), nebo celá  privatizace proběhne znova (a to nalezení nového vlastníka může oddálit až o rok).

Každopádně je pro trhy a investory druhá varianta podstatně přijatelnější  a na akcie by to mělo jistě dobrý vliv.

Závěrečná spekulace
Otázkou zůstává, kam až mohou akcie posílit. Bude to zpět na 55 korun za jednu jako před privatizací, nebo zhoršená ekonomická situace, povodně (Spolana jako součást holdingu utrpěla velké ztráty a tím celou skupinu „potopí“ do červených čísel za druhé pololetí) a nedobré vyhlídky v chemickém průmyslu nedovolí ceně vzrůst více než na 45 korun? Odpovědi budeme znát až časem. Teď ale můžeme Unipetrol považovat za dobrý titul ke spekulaci.

Titul

Unipetrol

Cena před privatizací (za akcii)

55 Kč

Cena současná

33 Kč

 --- ztráta

40%

Cena předpokládaná (odstoupení Agrofertu)

45 Kč

--- zisk

35%

 

 

 

 

Doplněk: Podle nejnovějších zatím nepotvrzených informací se Fond národního majetku dohodl s A. Babišem na odstoupení Agrofertu od privatizace Unipetrolu. Tím by se mohla naplnit varianta druhá a akcie by mohly významně posílit.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE