Říjen na akciových trzích

09.11.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Říjen letošního roku nebyl pro vyspělé zahraniční akciové trhy v západní Evropě a zámoří pozitivní, neboť akciové indexy ztrácely...

... Navíc se na konci minulého měsíce dostala do popředí vyšší kolísavost cen akcií, což vypovídá o vzrůstající nervozitě investorů, kteří na horší než očekávané příchozí makrodata reagují silnými výprodeji akciových titulů. Přestože pokračující americká výsledková sezóna dokázala investory pozitivně překvapit, zdá se, že institucionální investoři momentálně vyčkávají na potvrzení rychlého oživení globální ekonomiky.


Komodity


Cena ropy v říjnu pokračovala v posilování zejména z důvodu oslabujícího amerického dolaru a zásobám likvidity. Na cenu ropy působil pozitivně růst hrubého domácího produktu USA, který si za třetí kvartál letošního roku připsal robustních 3,5 %. Očekávání na poslední kvartál letošního roku se momentálně pohybují na úrovni 2,4 % a americká ekonomika by se tak mohla dostat z hospodářské recese. Nárůst ceny ropy byl za posledních několik měsíců značný, z toho důvodu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) hodlá na svém prosincovém zasedání zvýšit kvóty na produkci černého zlata. Investoři hledají zajištění proti oslabení dolaru nákupem komodit, mezi které patří kromě ropy i zlato. Zlato slouží též jako zajištění proti možné budoucí vysoké inflaci, ke které by mohlo teoreticky dojít z důvodu pokračujících enormních schodků amerického státního rozpočtu.

Tabulka: Vývoj cen indexů a vybraných komodit za říjen 2009

30.9.2009  30.10.2009  Relativní změna
PX 1157,1 1141,4 -1,36%
WIG 37580,3 38427,56   2,25%
BUX  20226,3 20572,73  1,71%
DAX  5675,16  5414,96   -4,58%
S&P 500  1057,08  1036,19  -1,98%
DJ STOXX 600  242,47  236,93  -2,28%
Ropa WTI  70,61  77 9,05%
Zlato spot  1007,65  1039,72  3,18%
Zdroj: Bloomberg


Vyspělé trhy


Hlavní důvody pro mírný pokles akciových indexů na vyspělých trzích v USA a v západní Evropě lze spatřovat v příchozích smíšených makrostatistikách, dynamických nárůstech cen akcií v předešlých měsících a obavě ohledně končících fiskálních stimulů v USA. Po skončení šrotovného v USA zaznamenaly prodeje nových automobilů silný pokles a to samé by se mohlo stát na realitním trhu po skončení daňových úlev (do konce listopadu 2009) na nákup nového domu. Na druhé straně americká výsledková sezóna pokračuje ve spanilé jízdě a vykazuje ve většině případů lepší než očekávané hospodářské výsledky. Pozitivní překvapení přišlo v podobě již zmíněného růstu hrubého domácího produktu v USA za třetí kvartál ve výši 3,5 %, přičemž analytici očekávali pouze 3,2 %. Obavy investorů vyvolal nárůst počátečních žádostí o dávky v nezaměstnanosti a prodeje nových domů, které v meziročním srovnání poklesly za září o 3,6 %. Americký širší index S&P 500 si odepsal za říjen letošního roku 1,98 %. Širší evropský akciový index DJ STOXX 600 znehodnotil v měsíci říjnu o 2,28 % převážně díky smíšeným makrozprávám a vysokému zhodnocení cen akcií v minulých měsících. Investoři byli negativně překvapeni maloobchodními tržbami, které při meziročním srovnání poklesy o 2,6 %, navíc i index ekonomického sentimentu ZEW skončil za září pod očekáváním analytiků.

Německý index DAX si za zmíněné období odepsal 4,58 %, k čemuž přispěly i zveřejněné horší než očekávané hospodářské výsledky firem jako Daimler, Volkswagen či SAP.


Český trh


Akciové trhy ve střední Evropě zaznamenaly kromě indexu PX Burzy cenných papírů Praha růst, přičemž polský index WIG si připsal 2,25 % a maďarský BUX zhodnotil o 1,71 %. Index PX se od srpna letošního roku pohybuje v relativně úzkém pásmu mezi hodnotami 1113 a 1195 bodů, přičemž v říjnu letošního roku si po vzoru západní Evropy odepsal 1,36 %. Obchodování na pražské burze bylo do značné míry ovlivňováno obchodováním na akciových trzích v západní Evropě a USA. Domácí makroekonomické zprávy  ve většině případů neovlivňují kurzy akcií.


  • Společnost ČEZ, emitent nejlikvidnějšího akciového titulu na Burze cenných papírů Praha, oznámila, že obdržela nabídky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, které nyní po dobu několika měsíců bude analyzovat. Společnosti ČEZ a Czech Coal jsou podle médií blíže dohodě o výměně aktiv, přičemž Czech Coal by měl získat podíl v uhelné elektrárně Počerady a ČEZ obdrží uhelný důl ČSA, čímž by se urovnal dlouholetý spor. Obchodování s akciemi společnosti ČEZ bylo ovlivněno úpisem největší polské energetické společnosti PGE, neboť investoři stahovali likviditu z evropských utilit, aby mohli zainvestovat do výše zmíněného počátečního úpisu. Společnost ČEZ si v říjnu letošního roku odepsala 2,39 %.
  • Kurz akcií společnosti Komerční banka (KB) v říjnu letošního roku posílil nejvíce z celého SPADu poté, co si připsal 4,16 %. Hlavním důvodem pro růst cen akcií společnosti bylo doporučení pro KB na stupni koupit od HSBC s cílovou cenou 5100,- Kč. HSBC zvýšila cílovou cenu pro KB z 4700,- Kč díky poklesu nákladů na vlastní kapitál KB z 9,8 % na 9,1 % a zvýšení kvality úvěrového portfolia. Společnosti KB a Česká pojišťovna se dohodly na křížovém prodeji svých produktů po dobu následujících pěti let, což by mělo zatraktivnit produktovou řadu obou společností. Na druhé straně společnosti Erste Bank se oproti KB příliš nedařilo, neboť si za říjen odepsala 1,49 % a kopírovala tak vývoj evropských bankovních titulů. Společnost oznámila výsledky za 3Q 2009, které skončily lépe, než očekávali analytici, neboť čistý zisk dosáhl 228 mil. EUR, přičemž odhad trhu počítal jen s 188 mil. EUR. Erste Bank se dařilo zejména díky vyšším úrokovým výnosům a výnosům z obchodních aktivit při nižších provozních nákladech. Navíc společnost Erste Bank vykázala zpomalení tempa objemu nestandardních úvěrů. Erste Bank oznámila úpis akcií v objemu 1,65 mld. EUR z důvodu navýšení kapitálu kvůli nárůstu špatných úvěrů. Současní akcionáři budou mít možnost získat za 16 držených akcií 3 nové, přičemž společnost si tak vylepší ukazatele kapitálové přiměřenosti.
  • Společnost Central European Media Enterprises (CME) propadla v říjnu o robustních 20,1 %, neboť zveřejnila profit warning, ve kterém snížila výhled celoročního konsolidovaného zisku před odpisy a amortizací v rozmezí 60 – 70 mil. USD, což je zhruba polovina částky, kterou očekávali analytici. CME zveřejnila své hospodářské výsledky za 3Q 2009, které skončily menší ztrátou, než očekávali analytici. Čistá ztráta dosáhla 21,6 mil. USD, přičemž analytici očekávali ztrátu ve výši 42,3 mil. USD zejména z důvodu lepších finančních výsledků, které byly ovlivněny ziskem z měnových operací. Společnost CME očekává zlepšení svého hospodaření od roku 2010, kdy vidí prostor pro růst na svých trzích v rozmezí 2 až 6 %.
  • Společnost Unipetrol zveřejnila odhady svých hospodářských výsledků za 3Q 2009, které byly mírně lepší, neboť se zvýšily prodeje rafinérských produktů mezičtvrtletně o 31 %, na druhé straně v segmentu zpracování ropy působilo negativně snižující se rozpětí mezi cenou ropy Brent a Ural a silnější kurz české koruny vůči dolaru. Hospodářský výsledek byl negativně ovlivněn neplánovanou týdenní odstávkou etylénové jednotky. Podle managementu společnosti by měl být provozní zisk mezikvartálně vyšší. Komerční banka zvýšila doporučení pro petrochemický holding na „kupovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla navýšena na 166 Kč z předchozích 125 Kč. Společnost Unipetrol si v říjnu letošního roku odepsala 3,69 %.
  • Dne 27.10.2009 se akcie společnosti VIG obchodovaly první den bez nároku na dividendu. BoA/Merrill Lynch zvýšily cílovou cenu pro akciový titul na 35,80 EUR (928 Kč) z 30 EUR (777 Kč) s doporučením "underperform". Na druhé straně HSBC zvýšila cílovou cenu na 46 EUR (cca 1170 Kč) z předchozích 38 EUR s doporučením "overweight". Pojišťovna VIG zhodnotila za říjen o 3,54 %.
  • Komerční banka zvýšila cílovou cenu pro Philip Morris ČR na 10 000,- Kč z předchozích 7 900 Kč, doporučení zůstalo "koupit". Společnost Philip Morris ČR si odepsala za sledované období 1,13 %.

Obrázek: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za říjen 2009

px_rijen.jpg


  • Obchodování s akciemi developerské společnosti ORCO ovlivnila zpráva o prodloužení ochrany před věřiteli o dalších šest měsíců. Management společnosti momentálně pracuje na restrukturalizačním plánu, který by byl v lepším případě přijat věřiteli Orca, kteří by tak vyměnily své dluhopisy za akcie; v horším případě by věřitelé pouze přistoupili na prodloužení splatnosti stávajících dluhopisů. Společnost Orco si odepsala za sledované období 3,05 %. Na druhé straně společnosti ECM se oproti Orco nedařilo více, neboť cena akcií poklesla za sledované období o 12,26 %. Šéf ECM Janků očekává konsolidaci na realitním trhu a věří v zotavení ceny akcií společnosti ve střednědobém horizontu; pro následující dva kvartály odhaduje záporné hospodaření společnosti z důvodu negativního přecenění nemovitostí.
  • Defenzivní společnost Telefónica O2 ztratila v říjnu nepatrných 0,21 %, přičemž byla podpořena doporučeními od Goldman Sachs s cílovou cenou 22,1 EUR (575 Kč) a Erste Bank s investičním doporučením akumulovat a cílovou cenou ve výši 500 Kč. Podle údajů ČTÚ se podíl Telefónica O2 na trhu pevných linek snížil od roku 2005 do 2008 na 84 %, přičemž největším konkurentem v této oblasti je kabelová společnost UPC s tržním podílem 6,2 %. Společnost Telefónica O2 zveřejní své hospodářské výsledky 11.11.2009, přičemž očekáváme mírné mezikvártální zhoršení čistého zisku.
  • Finanční ředitel společnosti Pegas Nonwovens Aleš Gerza odchází z funkce i z vedení společnosti a jako důvod uvádí osobní důvody. Unicredit zvyšil cílovou cenu společnosti o 18 % na 457 Kč kvůli lepšímu výhledu ziskovosti. Společnost Pegas si odepsala za sledované období 7,99 %.
  • Vedení společnosti AAA svolalo na 6.11.2009 mimořádnou valnou hromadu akcionářů. Valná hromada se bude konat v Nizozemí. Bez bližších informací je na programu jednání pouze odvolání neexekutivního člena představenstva. Společnost AAA si odepsala v říjnu 5,6 %.
  • Společnosti NWR OKD bylo prodlouženo povolení k těžbě v dole ČSA Karviná na dobu dalších 6 let. Akcie NWR obdržely zvýšení cílové ceny od Citigroup a Morgan Stanley. Citigroup zvýšila cílovou cenu na 6,50 GBP (181 Kč) z předchozích 3 GBP. Doporučení bylo ponecháno na "hold." Morgan Stanley zvýšil cílovou cenu akcie NWR na 6,22 GBP (173 Kč) z předchozích 2,90 GBP s doporučením "equalweight." Finanční ředitel Marek Jelínek potvrdil, že situace v těžebním sektoru se mírně zlepšila díky vyšší poptávce ze strany výrobců oceli a došlo k výraznému snížení zásob. Společnost zahájila nabídku na odkup dluhopisů s kupónem ve výši 7,375 % za hotovost z důvodů zefektivnění struktury dluhu a dostatku likvidních prostředků. Akcie společnosti NWR skončily obchodování na Burze cenných papírů Praha za sledované období v záporném teritoriu ve výši 2,25 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

 

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE