Vývoj na komoditních trzích v říjnu

11.11.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Říjen se stal pro investory na komoditních trzích velmi příznivým měsícem. Pozitivní makroekonomické údaje v kombinaci s optimismem mezi investory způsobily růst cen většiny surovin. Řada komodit se vyšplhala na několikaměsíční maxima.

Zajímavý byl opět vývoj v případě zlata, které se v první polovině měsíce vyšplhalo na nové historické maximum. Hlavní příčinou stále zůstávají obavy investorů z blížící se inflace. Za povšimnutí stál bezesporu i vývoj na trzích s ropou, která překonala psychologickou hranici 80 dolarů za barel. Růst zaznamenal i sektor obilnin a olejnin. Nákupy odstartovaly zprávy o produkčních problémech ve Spojených státech. Zahanbit se nedaly ani některé komodity z oblasti potravin. Kakao pokračovalo ve své spanilé jízdě za novými maximy a vyšplhalo se na nejvyšší úroveň od roku 1980. Prudce posílil i pomerančový koncentrát.

Globální recese ustupuje do pozadí. Vládní stimulační a záchranné balíčky stabilizovaly ekonomiky a v současnosti jsme již svědky oživení hospodářského růstu. Spojené státy ohlásily růst HDP ve třetím kvartálu o 3,5 %, což překonalo očekávání většiny analytiků. Růst je ovšem patrný především v Asii. Jednoznačným vůdcem tamního oživení je Čína, která ve třetím čtvrtletí zaznamenala meziroční růst HDP o 8,9 %. Pozitivní vývoj v nejlidnatější zemi světa má silný vliv na okolní státy. Za příklad může posloužit Austrálie, pro niž je Čína jednou z největších exportních destinací. Ekonomická aktivita v zemi roste a dokonce jsme již svědky i poklesu v míře nezaměstnanosti. I přes známky zlepšující se situace zatím nejsou centrální banky v Evropě a USA ochotny snížit nadměrnou likviditu ve finančním systému. Enormní množství peněz v oběhu podporuje komoditní trhy jako celek.


Zlato na hostorickém maximu


V průběhu října byly mezi investory populární opět drahé kovy, které tlačí vzhůru obrovská investiční poptávka vyvolaná strachem z případné budoucí inflace. Cena zlata vzrostla z 1009 dolarů na 1040 dolarů za unci. V polovině měsíce se vyšplhala až na 1072 dolarů, což bylo historické maximum. Spotřeba ve šperkařství nicméně prudce klesá. Import žlutého kovu do Indie by podle názoru tamních klenotníků měl v posledním čtvrtletí roku poklesnout pod 50 % průměrného dovozu. Země přitom patří k jedněm z největších spotřebitelů zlata ve šperkařství. Dařilo se i platině a paládiu. Údaje o prodejích aut v USA v září byly sice slabé, nicméně nejpesimističtější předpovědi se nenaplnily. V Evropě dokonce nastalo pozitivní překvapení. Čína již tradičně oznámila další enormní nárůst zájmu o nové automobily. Množství prodaných aut ovlivňuje poptávku po obou kovech, které se využívají při výrobě katalyzátorů. Cena platiny i paládia byla podpořena i růstem zlata.


Ropa až 82 dolarů za barel


Ropa WTI vystřelila vzhůru a ze 70,6 dolaru se dostala až na 82 dolarů za barel. Měsíc ovšem uzavřela na úrovni 77 USD/barel. Pro cenu byly příznivé především údaje o zlepšující se ekonomické situaci. IEA zvýšila mírně předpověď spotřeby pro příští rok. Stejně tak i OPEC. Nepříznivými faktory nicméně nadále zůstávají statistiky o vysokých zásobách ropy a jejich produktů. V amerických zásobnících bylo koncem října přibližně 340 milionů barelů, což je o 9,4% nad 5letým průměrem. Strana nabídky zůstává momentálně stabilní. OPEC považuje současné dodávky za dostačující. O případném zvýšení těžebních kvót by kartel (dle posledních vyjádření představitelů) začal uvažovat až po výraznějším překročení hranice 80 dolarů.


V sektoru obilnin a olejnin jsme se také dočkali růstu


Příčinou bylo nepříznivé počasí ve Spojených státech, které zpožďuje tamní sklizeň kukuřice a sóji. Ke konci října bylo podle odhadu USDA sklizeno 20% polí. V posledních 5 letech bylo v silech ve stejném období přibližně 58% úrody. U sóji je sklizeno 44% oproti 5letému průměru 80%. Velmi zajímavou zprávou byly informace o propadu používání hnojiv. Důvodem je snaha zemědělců o snížení nákladů. Německý statistický úřad uvedl, že v marketingovém roce 2008/09 (skončil v červnu) se prodeje draselných hnojiv v zemi propadly na nejnižší úroveň od roku 1950. Nižší používání hnojiv může v budoucnu vést k poklesu produkce. Cena pšenice vzrostla ze 4,6 na 4,9 USD za bušl. V průběhu měsíce se však obchodovala i za 5,7 dolaru. Kukuřice posílila z 3,4 na 3,7 USD a sója zhodnotila z 9,3 na 9,8 USD/bušl.


Zlepšení bylo možné pozorovat i v případě komodit v sektoru potravin


Našly se zde ovšem i slabší suroviny. Káva Robusta nejprve prudce posílila, nicméně na konci října se dostala pod prodejní tlak a zakončila měsíc na úrovni 1466 USD. Arabica byla o něco silnější, přičemž její cena se vyšplhala ze 128 na 136 centů za libru. Mnohem zajímavější bylo kakao, které v průběhu měsíce posílilo až na úroveň 3412 dolarů, což je nejvyšší cena od února 1980. Komoditu tlačí vzhůru produkční problémy v západní Africe. Zemědělci se začínají bouřit kvůli nízkým výkupním cenám. Pomerančový koncentrát vystřelil v říjnu z 91,5 na 115,8 centu za libru. Příčinou byl výrazně nižší vládní odhad úrody na Floridě, kde se snížila rozloha plantáží. Pod prodejní tlak se dostal cukr, jehož cena propadla z 25,4 na 22,8 centu za libru. Příčinou jsou informace, že Brazílie zvýší kvůli vysokým cenám svou produkci.


Závěr: Překonávájí se historická maxima


Komodity jsou v současnosti velmi zajímavou oblastí pro investování. V případě řady surovin můžeme pozorovat proražení několikaměsíčních, několikaletých a dokonce i historických maxim. Jednou z příčin boomu jsou zprávy o zotavování celosvětové ekonomiky, což by mělo pozitivně ovlivnit stranu poptávky. Vysoký potenciál stále vidíme v oblasti drahých kovů, které budou dobrou investicí až do doby, než centrální banky podniknou jasné kroky k zastavení nadměrného tištění peněz. Silný vzestupný trend se formuje i na ropě.


Tabulka: Změna ceny v říjnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.10.
ropa WTI 9 77,0 USD/barel
zlato 3 1040,4 USD/oz
sója 5,5 9,78 USD za bušl
kukuřice 6,4 3,7 USD za bušl
pšenice 8 4,9 USD za bušl
káva Arabika 6 135,5 USd za libru
koncentrát 27 115,8 USd za libru
kakao 5 3297 USD za tunu

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI

Komoditní index RICI


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Petr Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE