Fondy přepadl týden kazisvět

17.11.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Týden odnesl z fondů přes tři čtvrtě miliardy korun a „zkazil“ tak možná statistiku celého měsíce. Nezavinil to však pátek 13., ale 1,1 miliardy korun, které odešly z pěti zajištěných fondů, kterým naráz skončilo investiční období.

Pravda, čtvrt miliardy hned přešlo do jiných zajištěných fondů, ale zbylé peníze se připojily k těm „záhadným“, které lidé ukládají nikdo neví, kam. Žádný z běžných produktů totiž nevykazuje data, z nichž by se dalo usoudit, že právě k nim by mohly uspořené miliardy směřovat.

Jisté je, že do fondů jich tak moc nechodí a kromě onoho veletoče v zajištěných fondech tam ani nenajdeme žádnou jinou změnu trendu: více než čtvrt miliardy si opět připsaly fondy peněžního trhu, červenou nulu vidíme u dluhopisových fondů a jediný náznak směřování k lepším časům bychom snad mohli vytipovat u smíšených fondů, když útěk z nich zmírňuje tempo a u některých již vidíme významnější nákupy. Ostatně nebýt odchozích 30 milionů z ČSOB nadačního, dokonce by (po roce a půl!) zaznamenaly konečně dvouciferné čisté prodeje.


Roční výnosy akciových fondů svítí pěknými dvoucifernými čísly


Za solidní lze považovat více než 60 milionů, které zamířily do akciových fondů, nejvíc si tentokrát odnesl dolarový ING Invest US, ale hezkých 12 milionů si připsala i česká mutace ING Invest Global Opportunities. Naopak 152 % od začátku roku ISČS Sporotrendu je mnohým spíš podezřelé, takže fond přilákal jen něco přes 6 milionů korun. Roční výnosy i ostatních akciových fondů však také svítí pěknými dvoucifernými čísly, kdy 50 % není výjimkou.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 277
dluhopisové -2
smíšené -6
akciové 63
zajištěné -1101
Celkem 769


Americké firmy prezentují silnější čísla než evropské


Akciovým trhům se po tříměsíčním lavírování začíná alespoň náznakem zelenat. Určitě pomohl i zřejmě nejobdivovanější investor světa Waren Buffett svou vůbec největší akvizicí železniční firmy Burlington Northern Santa Fe interpretovanou jako sázka na oživení americké ekonomiky. Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway ve třetím čtvrtletí ztrojnásobila zisk, což je nepochybně i důsledkem toho, že indexy v zámoří utíkají těm evropským. Výsledková sezóna totiž signalizuje, že americké firmy prezentují silnější čísla než evropské, navíc pomáhá i oslabující dolar. Americké indexy tak zvládly 13měsíční maximum. Náš ČEZ má zato P/E na úrovni 9,5 (před finanční krizí byl kolem 17), takže máme ještě „rezervy“. Navíc dividenda kolem 50 korun – co si víc můžeme přát.

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE