Za kratší týden je i 300 milionů dobrých

24.11.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Jednoduše řečeno, ani výroční „revoluční“ týden žádnou revoluci nepřinesl. Nekonalo se tak žádné překvapení, protože dominance zajištěných fondů s podporou peněžáků ani nenaznačuje, že by se naši investoři chtěli pustit do „pořádných“ investic.

Možná se 110 milionů korun pro fondy peněžního trhu zdá dokonce málo, ale kratší týden a u mnohých navíc přidaný den dovolené určitě na spořicí náladě nepřidaly. Pěkný výsledek zajištěných fondů zase čerpal jistě značné sumy z nedávno uvolněné miliardy peněz zajištěných bratří, kterým skončilo investiční období.

Takže nám opět nezbývá, než si povzdechnout, že odkupy 20 milionů korun z dluhopisových fondů není zas taková hrůza a kulaťoučká nula u smíšených fondů je vlastně velmi dobrý výsledek.


Roční výnos 178 %


Trochu radovat se snad můžeme jen v té nejzajímavější fond-disciplíně, jíž jsou pochopitelně akcie, jejich trhy a fondy – ty si u nás připsaly dalších 40 milionů korun, když o více než polovinu se postaral hrdinný ISČS Sporotrend. Proč že je to nějaký hrdina? No řekněte sami, kdy a kde jste naposled (zdali vůbec) viděli roční výnos 178 %?


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 113
dluhopisové -19
smíšené 0
akciové 40
zajištěné 158
Celkem 292


Trhy se však houpou nejasně a nejistě


Někdo vidí, jak se v Číně pěkně nafukuje bublina, investiční stratég společnosti Blackstone Byron Wien zase pro letošní rok předpověděl překročení hranice 1200 bodů na indexu S&P 500 – nyní se pohybuje kolem hodnoty 1100, takže by za nadcházejících 6 týdnů měl vzrůst o cca 10 %. Dobrou perspektivu vidí nejen pro akcie USA, ale také třeba BRIC (na Prahu, bohužel, nějak asi zapomněl). Ostatně americké indexy si vylepšily 13měsíční maximum a třeba S&P se poprvé dostal i pod ztrátu 30 % od svého historického maxima… Ale jen na pár dní, makrodata nebyla nijak povzbuzující a nadšení zchladila jak studená sprcha.

U nás zase překvapil úpis akcií Erste za 29 eur – to si je přece investoři mohli koupit na trhu? Tak uvidíme, co bude k mání v našem second handu…


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE