Mikuláš: trhům sladká data, fondům uhlí

08.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondy letos od podzimu zatím nezískaly ani 3 miliardy, ale ani to není tak špatný reparát. Zejména v porovnání s bankami, které za posledního půl roku přilákaly na své vklady jen 5 miliard korun.

Jakoby naše nebesko-pekelná trojice přistoupila k dělbě práce opravdu důkladně. Navíc přesilovka shůry dostala ještě prezent od amerického kolegy Santy. Na čerta zbyla tedy jen černá práce – fondy totiž poslal do pekel nejeden investor, a ty tak stále ještě procházejí očistcem.

Hříchů bylo mnoho, ale vypadá to, že jim mocnosti nadpozemské přesto dávají ještě šanci – třeba loni za poslední tři měsíce roku v děsu pekelném uprchlo z fondů skoro 30 miliard korun. Letos od podzimu zatím nezískaly ani 3 miliardy, ale ani to není tak špatný reparát. Zejména v porovnání s bankami, které za posledního půl roku přilákaly na své vklady jen 5 miliard korun.

Takže buďme rádi za každou korunku, navíc týden pokazilo 150 milionů korun, které vyplatil jeden ukončený zajištěný fond. A zřejmě pár dní trvá, než peníze klienti reinvestují. I když možná skončí v dárcích pod stromečkem, protože Vánoce budou sice letos asi o chlup skromnější, ale zkazit si je nějakou krizí nedáme!


Dluhopisy snad konečně získávají přízeň


To naznačují i fondy peněžního trhu, které se snažily alespoň 100 miliony korun. Zato dluhopisové fondy zřejmě už konečně získávají přízeň, i když 30 milionů je stále jen předvoj vlaštovek. A jako s tahem stěhovavých ptáků se i zde opakuje historie – právě tak, jako klienti „prošvihli“ jarní tání u korporátních dluhopisů (a výnos až 50 %), tak i ti současní přicházejí s křížkem po funuse, protože zotavení státních bondů se odehrálo hlavně již koncem léta. Přesto i za minulý týden přidaly kolem půl procenta a třeba taký ISČS Sporotrend se už díky pěkné roční předváděčce u 8 % dostal opět alespoň přes 5 miliard korun.


Akciové fondy vyjímečně v odkupech


Smíšené fondy stále třou bídu s nouzí, ale tentokrát se výjimečně do odkupů ponořily i akciové fondy, Ne sice nijak výrazný, ale přece jen 22milionový odliv z ISČS Sporotrend stáhl ostatní pod vodu. Není se co divit, bezmála 150% výnos od začátku roku si o inkaso zisků přímo koleduje, pod stromečkem mít z každé stokoruny 250 Kč jistě potěší.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 108
dluhopisové 32
smíšené -22
akciové -5
zajištěné -94
Celkem 19

Nemusí být však zdaleka ještě pěkným dnům konec – trhy sice jen ťukají na nebeskou bránu, ale třeba Morgan Stanley tvrdí, že akcie střední a východní Evropy mají do konce roku 2010 prostor k 30% růstu. Překonají totiž příští rok výkon globálního indexu akcií rozvíjejících se trhů díky rostoucímu zájmu investorů na takzvané trhy s „pozdějším cyklem“.


Americké oživení je rychlejší, než to evropské


K tomu přidal americký Santa až šokující číslo o poklesu americké nezaměstnanosti, což jasně dokázalo, že americké oživení je rychlejší, než to evropské. Takže by mohly ještě i do konce roku poněkud polepšit nejen trhy, ale především likvidita, která v posledních týdnech byla snad jen k pláči. Tak že by si Mikuláš mohl vzít ze Santy příklad?

Recese v USA pravděpodobně skončila a spotřebitelé začínají opět otevírat své peněženky – zejména výdaje za služby (které představují dvě třetiny celkových výdajů) rostly během posledních tří měsíců nejrychleji za poslední dva roky. I pražskému PX tak mikulášský týden nadělil pěkných 3,5 % a Ježíšek má zřejmě také ještě něco v zásobě.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE