Zlato poroste i v začátku příštího roku

10.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Jaký bude vývoj zlata, ropy či zemního plynu? Cena které z těchto komodit má v budoucnu největší růstový potenciál?

Po vlně nervozity, kterou na trhy přinesla Dubaj, averze k riziku zmizela tak rychle, jako se objevila. Ukázala však nebezpečí toho, jak vysoké jsou dluhy a jakým otázkám může svět čelit v roce 2010.

Znepokojujícím faktem je míra korelace (vzájemné závislosti) a fakt, jak snadno jedna událost může spustit řetězovou reakci. Na to bychom měli pamatovat v posledních týdnech tohoto roku, kdy nemůžeme vyloučit krátkodobý pokles v důsledku vybírání zisků.


Slabost zlata?


Zlato od konce října i přes páteční výprodej posílilo o 19,5 %. Ke konci minulého týdne však začalo vykazovat určitou slabost. Stalo se tak poté, co cena dosáhla nového maxima, 1 226,50 USD. Část rally můžeme přičíst zavírání krátkých pozic. Podle Komise pro obchodování s komoditami vstupovali obchodníci do týdne, kdy byl Den díkuvzdání, s množstvím prodejních pozic a páteční vývoj jim zprvu hrál do karet. Pak pravděpodobně s dalším oslabením dolaru začali uzavírat své pozice, tedy začali nakupovat.

Technicky je zlato stále velmi překoupené, to mu ale nebrání v dalším růstu. Známky slabosti můžeme pozorovat především u spodní části trendového kanálu nebo při jeho prolomení na 1 186 USD. Při tomto vývoji je podpora pro klesající cenu na úrovních 1 150 a 1 130 USD. Myslíme, že korekce by v tomto případě byla velmi zdravá, protože technické indikátory jsou už poměrně dlouho uvězněny v přeprodané oblasti. Několik příštích týdnů tak ukáže, zda tendence uzavírat zisky bude větší než ochota akumulovat nové pozice. Otázkou však je, jak hluboká ona korekce může být. Propad v pátek po dni Díkůvzdání ukázal, že kupci číhají i na malé poklesy, které využívají k nákupům.

Pro začátek roku 2010 je zatím těžké vidět něco jiného, než pokračování růstu. Centrální banky a těžařské společnosti přestaly prodávat a k růstu přispívají také obavy ze slabého dolaru a z finančního stavu jednotlivých států.


Americké zásoby ropy vzrostly na svoji nejvyšší úroveň


Ropa stejně jako zlato prošla v pátek po Dni díkuvzdání výprodejem, ale i přes podporu ve formě slabého dolaru se nedokázala vrátit a dosáhnout nových maxim nebo alespoň otestovat maxima minulá. Americké zásoby vzrostly na 339,9 milionů barelů, na svoji nejvyšší úroveň od srpna tohoto roku. Energetický úřad navíc pokračuje ve zdůrazňování nerovnováhy mezi poptávkou a nabídkou.

Zásoby v Oklahomě, která je centrálním místem pro dodávky ropy, vyrostly za minulý měsíc o 20 %. To ve svém důsledku přispělo k poklesu ceny ropy s dodáním v lednu. Rozdíl ceny mezi ropou s dodáním v lednu a únoru tak vzrostl a to z 0,50 USD na 1,85 USD. To je dalším důvodem k tomu, aby ropa zůstávala na moři. Počet tankerů skladujících ropu dosáhl v listopadu nového rekordu.

Na základě těchto skutečností a očekávání trhu se jeví jako nepravděpodobné, že by cena zůstávala vysoko nad 80 USD za barel. Na druhé straně, určitou podporu mohou tvořit investice, které plynou do komoditních fondů. Ty mohou cenu vyhnat na nová maxima, i když podpora fundamentů je slabá. Páteční nezaměstnanost pozitivně překvapila, ropu v dalším růstu však zabrzdil posilující dolar.

Technicky je nyní pravděpodobná korekce a vybírání zisků. To by mohlo stlačit cenu až na úrovně 72,90 USD. V tuto chvíli obchodníci udržují cenu v pásmu mezi rezistencí 79,65 USD a podporou 72,90 USD, kde je zároveň 100denním klouzavým exponenciálním průměrem.


Zotavení ceny plynu v nedohlednu


Zásoby zemního plynu pokračují v růstu a minulý týden dosáhly 3,837 miliard kubických stop (2 miliard byly evidovány v předchozím týdnu). Nabídka je nyní o 14 % vyšší než před rokem a pokud nenastane opravdu tuhá zima, bude jejich výše tlačit na cenu zemního plynu směrem dolů.

Zotavení ceny plynu je ve srovnání s cenami ropy více než chmurné. A to i přes obrovské množství peněz plynoucích do komodit.

V příštích týdnech očekávejte zvýšenou volatilitu, je možné, že se cena pokusí testovat hlavní úroveň 5,40 USD.

Na závěr pohled na výkonnost většiny obchodovaných komodit. 15 z celkového počtu 22 vykazuje nárůst ceny. Zlato plní titulky novin, přesto je až na 9. místě. Nejlépe se tento rok dařilo mědi, která vyrostla o 128 %. Nejhůře naopak dopal zemní plyn s propadem o 74 %.

Autor je komoditní stratég Saxo Bank

Autor článku

Ole Sloth Hansen  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE