Listopad na akciových trzích

10.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Listopad letošního roku byl pro zahraniční akciové trhy poměrně úspěšný, neboť akciové indexy zhodnocovaly. Hlavní důvod posílení akciových indexů na vyspělých trzích lze spatřovat v úspěšné výsledkové sezóně...

Téma týdne: Listopad v ekonomice a na finančních trzích

... a to jak v USA, tak i v Evropě, navíc eurozóna i USA se již technicky vymanily z ekonomické recese. Kurz burzovního indexu PX na Burze cenných papírů Praha ztrácí již třetí měsíc v řadě a pohybuje se stále v úzkém rovnoběžném kanálu.


Komodity


Cena ropy pokračovala i v měsíci listopadu v posilování zejména z důvodu oslabujícího amerického dolaru a očekávání ohledně zvýšení poptávky z Číny, kde narůstá průmyslová aktivita. Cena ropy vzrostla za sledované období o 1,78 % na hodnotu 78,37 USD za barel. Mezi jasné favority listopadového nárůstu cen aktiv patřilo zlato, které zhodnotilo o 12,87 % na 1173,52 USD za trojskou unci. Cena zlata dynamicky vzrostla zejména díky znehodnocení amerického dolaru, nákupům od centrálních bank v Asii a nárůstu rizikové averze po zveřejnění informace ohledně možné insolvence Dubai World.

Tabulka: Vývoj cen indexů a vybraných komodit za listopad 2009

30.10.2009  30.11.2009  Relativní změna
PX 1141,4 1116,5 -2,18%
WIG 38427,56   39581,5 3,00%
BUX  20572,73  20806,9 1,14%
DAX  5414,96  5625,95   3,90%
S&P 500  1036,19  1095,63  5,74%
DJ STOXX 600  236,93   239,17  0,95%
Ropa WTI  77 78,37  1,78%
Zlato spot  1039,72  1173,52  12,87%

Zdroj: Bloomberg


Vyspělé trhy


Nejvyšší míru zhodnocení ze sledovaných indexů za měsíc listopad vykázal americký širší index  S&P 500 ve výši 5,74 %, který byl podpořen zejména úspěšnou výsledkovou sezónou.

Končící americká výsledková sezóna byla mezikvartálně úspěšnější, neboť 79 % společností zveřejnilo lepší než očekávané výsledky. Obamova administrativa prodloužila a rozšířila fiskální stimul v podobě daňové úlevy na nákup domu. Z pokračující evropské výsledkové sezony zveřejnilo zhruba 55 % společností lepší hospodářské výsledky než očekávali analytici. Německý index DAX si za sledované období připsal 3,9 % a širší evropský index DJ STOXX 600 zhodnotil o 0,95 %. Ekonomice eurozóny pomohly fiskální stimuly jednotlivých vlád a monetární stimuly v podobě kvantitativního uvolňování (výkup zejména státních dluhopisů Evropskou centrální bankou a dlouhodobé repo operace) a nízké úrokové sazby, které stimulují investiční aktivitu firem i spotřebu domácností. Navíc evropské i americké společnosti začínají investovat do výroby a dorovnávají velmi nízké zásoby, což je částečně ovlivněno i růstem exportů.

Středoevropské trhy vyjma Burzy cenných papírů Praha zhodnocovaly, přičemž polský index WIG zvýšil svou hodnotu o 3 % a maďarský index BUX si připsal 1,14 %.


Český trh


Burza cenných papírů Praha na rozdíl od ostatních akciových trhů v listopadu propadla o 2,18 %. Výsledková sezóna na pražské burze skončila v souladu s očekáváním analytiků a za zmíněným mírným propadem akciového indexu stojí převážně nízká aktivita investorů a zpráva ohledně možné insolvence státního holdingu Dubai World. Domácí makroekonomické zprávy ve většině případů neovlivňují kurzy akcií.


  • Hlavní událostí u energetické společnosti ČEZ bylo zahájení šetření Evropské komise, která podezírá společnost z potlačování konkurence na trhu s elektřinou. Následně byla zahájena neohlášená kontrola v sídle společnosti ČEZ i skupině J&T, která na energetickém trhu působí prostřednictvím energetického průmyslového holdingu. Dodávky elektřiny pro domácnosti v příštím roce zlevní na základě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu v průměru o 3,6 %. ČEZ posílil pozici v teplárenském odvětví, když se dohodl na koupi 15% podílu v Dalkia ČR a 85% podílu v dceřiné Dalkia Ústí nad Labem za téměř 10 mld. Kč. Společnost ČEZ zveřejnila své hospodářské výsledky za třetí kvartál letošního roku, které skončily zhruba na úrovni očekávání analytiků, přičemž tržby společnosti vzrostly o 3,8 % na 42,99 mld. Kč a čistý zisk společnosti mírně meziročně oslabil na 12,08 mld. Kč. Oproti očekávání trhu byl podstatně horší výsledek na provozní úrovni, podstatná část rozdílu však šla na vrub změně účtování vybraných položek. Zejména z důvodu poklesu spotových cen elektřiny a horšímu výsledku hospodaření na provozní úrovni si společnost v listopadu odepsala 1,55 %. 
  • Bankovní instituce se v indexu PX v listopadu vyvíjely rozdílně, neboť zatímco Komerční banka zhodnocovala, akcie Erste Bank propadly o 5,92 %. Společnosti Erste Bank se nedařilo zejména díky úpisu nových akcií a nárůstu rizikové averze po zprávě holdingu Dubai World, který se dostal do problémů s likviditou a snaží se domluvit s věřiteli dluhopisu na prodloužení splatnosti dluhu. Plánovaný úpis akcií v počtu 60 mil. kusů s cenou 29 EUR a hrubým výnosem 1,7 mld. EUR je určen pro zvýšení kapitálové přiměřenosti společnosti Erste Bank. Bývalí manažeři Erste Bank tvrdí, že bankovní skupina při skupování bankovních domů ve střední a východní Evropě uplácela politiky a úředníky. Vedení Erste obvinění odmítá, propuštění manažeři však připravují žalobu k americkému federálnímu soudu. Na druhé straně Komerční bance se dařilo, neboť si v listopadu připsala úctyhodných 6,06 %. Společnost reportovala hospodářské výsledky, které skončily v souladu s očekáváním trhu, a na úrovni čistých provozních výnosů dosáhla výše 8,14 mld. Kč a vykázala čistý zisk ve výši 2,7 mld. Kč. Management společnosti předpokládá pro příští rok pouze mírný růst výnosů (mírný růst na depozitech i úvěrech) a na úrovni zisku můžeme příští rok očekávat jen mírný nárůst. Francouzský broker Cheuvreux zvýšil cílovou cenu pro akcie tuzemské banky na 4950 Kč z původních 3860 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „outperform“.
  • Pegas Nonwovens, výrobce netkaných textilií, vykázal lepší než očekávané výsledky prakticky na všech úrovních. Vyšší ceny vstupních surovin byly vyváženy doprodejem zásob a zlepšenou efektivitou. Na provozní úrovni EBITDA dosáhl zisk 8,4 mil. EUR, trh očekával pouze 7,6 mil. EUR. Výnosy klesly o 15 % na 30,1 mil. EUR, trh očekával pokles až na 29 mil. EUR. Objem výroby se meziročně zvýšil o 1 % na 17270 tun. Vedení upřesnilo výhled pro celý letošní rok, když očekává pokles zisku EBIT již pouze o nejvýše 5 % místo původních až 10 %. Společnost si v listopadu připsala mírných 0,35 %.
  • Prodejce ojetých automobilů AAA Auto zveřejnil konečné výsledky za prvních devět měsíců letošního roku. Celkové tržby poklesly o 42 % na 42,7 mil. EUR. Pokles je dám nižším počtem prodaných vozů i nižšími prodejními cenami. Provozní zisk EBIT dosáhl 2 mil. EUR, čistý zisk byl potvrzen ve výši 0,9 mil. EUR. Při nízké likviditě si akcie společnosti odepsaly za sledované období 4,14 %.
  • Mediální skupina CME obdržela snížené doporučení od Erste Bank na „reduce“ z původního „buy“. Navíc ratingová agentura S&P snížila hodnocení závazků společnosti na stupeň „negativní“ v reakci na slabé provozní výsledky CME, jejíž akcie se v listopadu na pražské burze propadly o 5,78 %.

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za listopad 2009

fio_listopad.jpg


Zdroj: Bloomberg


  • New Word Resources vykázala za 3Q čistou ztrátu ve výši 27,6 mil EUR, přestože se společnost přes určité známky zlepšení stále potýká s nízkou poptávkou po uhlí i koksu od klíčových odběratelů. Výnosy meziročně klesly o 36 % na 291,3 mil. EUR. Vedení společnosti očekává pokračování zlepšujících se tendencí i v závěru roku, oživení však nebude nijak výrazné a trh je stále výrazně nečitelný.
  • Deutsche Bank zahájila pokrývání telekomunikačního titulu Telefónica O2 s investičním doporučením „buy“ a cílovou cenou 475 Kč. Telekomunikační společnost vykázala překvapivě vysoký čistý zisk za 3Q, který meziročně poklesl pouze o 1 % na 3,17 mld. Kč. Provozní zisk OIBDA vykázal pokles o 6,1 % na 6,78 mld. Kč. Společnost potvrdila celoroční cíl tohoto ukazatele v rozmezí poklesu o 4 %-0 %. Výraznější pokles nákladů vedl ke zlepšení provozní efektivnosti. Na lepším než očekávaném čistém zisku se podílely i nižší odpisy. Přestože defenzivní společnost Telefónica O2 zveřejnila lepší než očekávané hospodářské výsledky, investoři zatím sázejí spíše na cyklické tituly a kurz akcií společnosti v listopadu poklesl o 1,55 %.  
  • Developerská společnost Orco Property Group vykázala za třetí kvartál letošního roku lepší než očekávané výsledky, neboť společnost za prvních devět měsíců dosáhla výnosů ve výši 186,8 mil. EUR., což je oproti loňskému roku pokles o 17 %. Za třetí kvartál dosáhly výnosy 54,5 mil. EUR. Čistá ztráta za 9M dosáhla 201,2 mil. EUR, ta však z velké části souvisí s přeceněním portfolia provedeným v první polovině roku. V samotném 3Q firma hospodařila se ztrátou pouze ve výši 1,4 mil. EUR, když ke zlepšení přispělo pokračování v úspoře nákladů. Firma potvrdila, že pokračuje v novém plánu na restrukturalizaci svého dluhu a za sledované období si kurz akcie odepsal 2,62 %.
  • Developerská společnost ECM vykázala za 9M letošního roku čistou ztrátu 28,08 mil. EUR, v loňském období byla ztráta 22,15 mil. EUR. Na provozní úrovni je společnost rovněž nadále ve ztrátě, a to 5,76 mil. EUR. Výnosy z pronájmu vzrostly na 11,77 mil. EUR, což je meziroční nárůst o 41 %. Růst výnosů souvisí hlavně s vyšší obsazeností projektu CityTower. Společnost ECM za zmiňované období znehodnotila o 3,94 %.
  • Společnost Unipetrol vykázala za 3Q 2009 čistou ztrátu ve výši 35 mil. Kč. Trh očekával podle odhadů zveřejněných agenturou Reuters ztrátu mírně nižší. Na provozní úrovni se podařilo společnosti dostat do kladných čísel poté, co EBIT dosáhnul výše 5 mil. Kč. Od začátku roku dosahuje provozní ztráta hodnoty 395 mil. Kč. Původním plánem bylo mít provozní hospodaření za celý rok v kladných hodnotách, což bude pro firmu obtížné dosáhnout. Výnosy společnosti poklesly meziročně o 37 % na 18,73 mld. Kč. Dobrou výkonnost si nadále udržuje segment maloobchodu, zlepšení bylo vidět i v petrochemii, naopak rafinace zůstává nadále nejvíce ztrátová. V závěru roku firma očekává stabilizaci rafinérských marží, v petrochemii by měl po částečném oživení přijít mírný pokles. Podle údajů zveřejněných v HN předal státem ovládaný provozovatel ropovodů Mero společnosti Shell nabídku na odkoupení menšinového podílu ve společnosti Česká rafinérská. Ovšem 51 % společnosti Česká rafinérská drží Unipetrol, který má předkupní právo a dalších 32,4 % patří italské Eni  - zbývající podíl patří Shellu. Podle informací médií se nabídková cena má pohybovat kolem hodnoty 125 mil. USD. Ceny akcií Unipetrolu se za sledované období snížily o 1,33 %.
  • Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group vykázala za 9M letošního roku pokles zisku před zdaněním o 16,3 % na 340,5 mil. EUR. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo v meziročním porovnání o 1,5 % na 6,11 mld. EUR. Společnosti se na pražské burze v listopadu příliš nedařilo, neboť si za zmíněné období odepsala 8,2 %.
  • Tabáková společnost Philip Morris ČR bude negativně ovlivněna zvýšením spotřební daně, které se má podle dohody EU zvýšit na 90 EUR na 1000 ks cigaret ze současných 64 EUR na 1000 ks do roku 2014. Díky plánovanému zvýšení spotřební daně v ČR na příští rok se úroveň zdanění dostane na 79 EUR na 1000 ks cigaret. Díky zvýšení daní by tak cigarety měly zdražit zhruba o 13 % mezi obdobím 2011-2014 (5,4 Kč na krabičku). Společnost PMČR se stala v listopadu největším propadákem na pražské burze, neboť si odepsala 9,21 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

 

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE