Vývoj na komoditních trzích v listopadu

11.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


V listopadu se pozornost investorů upřela především na drahé kovy. Cena surovin zahrnutých v tomto sektoru výrazně poskočila vzhůru, což bylo způsobené především extrémní investiční poptávkou.

Téma týdne: Listopad v ekonomice a na finančních trzích

Jednoznačně nejvýznamnější událostí bylo prudké proražení ceny zlata na nová historická maxima. Zájem o ropu ustoupil do pozadí a její cena stagnovala. Malé zhodnocení zaznamenaly obilniny a olejniny, jelikož ve Spojených státech byly zaregistrovány problémy s jejich sklizní. Komoditám ze sektoru potravin se nedařilo a jejich cena pozvolna klesala.

Z makroekonomického vývoje je zajímavé probouzení inflačních tlaků. Růst cen je evidentní hlavně v malých exportně založených ekonomikách. Vietnamská centrální banka se na konci listopadu rozhodla zvýšit kvůli obavám z budoucí inflace hlavní úrokové sazby ze 7 na 8 procent. Riziko zvýšené inflace začíná trápit i velké státy. Evropská centrální banka už uvažuje o pomalém utahování peněžních kohoutků. Americký Federal Reserve uvedl, že nízké úrokové sazby mohly podpořit nadměrnou spekulativní aktivitu na finančních trzích a růst inflačních očekávaní. USA však momentálně nemůžou začít se zvyšováním sazeb, protože ekonomika se ještě nedokázala úplně zotavit. To potvrzují údaje z trhu práce, podle kterých se míra nezaměstnanosti v USA zvýšila už na alarmujících 10,2 %.


Zlato poskočilo z 1040 na 1181 USD za trojskou unci


Obavy z budoucí inflace jsou pro drahé kovy velmi příznivé. Zlato poskočilo z 1040 na 1181 USD za trojskou unci. Stříbro si polepšilo z 16,3 na 18,5 USD/oz.. Investiční poptávka po těchto dvou kovech je obrovská. Investorům se kromě rizika inflace nelíbí ani rychlé oslabování amerického dolaru. Důležitým signálem bylo rozhodnutí Indie nakoupit od Mezinárodního měnového fondu 200 tun zlata. Zlato jako důležitá součást devizových rezerv zažívá renesanci, jelikož centrální banky se po několika letech opět stávají čistými nakupujícími tohoto kovu. Cena platiny a paládia se taktéž výrazně zvýšila. Prodeje aut v EU i v USA pozitivně překvapily. Očekávaní, že po vypršení šrotovného nastane extrémní snížení nákupů nových vozidel, se zatím nenaplňují.

Tabulka: Změna ceny v listopadu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.11.
ropa WTI 0 77,0 USD/barel
zlato 14 1181 USD/oz
měď 7 3,15 USD za libru
kukuřice 10 4,0 USD za bušel
pšenice 19 5,9 USD za bušel
káva Robusta -5 1390 USD za tonu
vepřové maso 18 66,9 US centa za libru
zdroj: CSI


Ropa WTI přešlapovala na 77 USD/barel


Cenu ropy tlačí dolů zprávy o slabší poptávce ve Spojených státech. Ministerstvo energetiky uvedlo, že průměrná denní spotřeba je momentálně o přibližně 4 procenta nižší jako v minulém roce. Začátkem listopadu přinesl větší rozruch hurikán Ida, kvůli kterému bylo v Mexickém zálivu odstaveno přibližně 43 procent produkce. Žádné významné škody však oblast nezaznamenala.


Obilniny a olejniny se snažily o vyražení vzhůru


Nejúspěšnější byly pšenice a sóje. Pro sóju byly příznivé informace o zpožďující se sklizni úrody ve Spojených státech v důsledku velmi deštivého počasí. Produkční problémy se však nevyhnuly ani Jižní Americe. Cenu sóji tlačily vzhůru i údaje o obrovských čínských nákupech. Od 1. září do 12. listopadu se z USA vyexportovalo 26 milionů tun komodity, což představuje 59 procentní meziroční nárůst. Do Číny směrovalo 61 % vývozu americké sóji. Na trhu se už začínají objevovat spekulace ohledně výsadby v příštím roce. Ruští farmáři by měli sklidit největší plochu zimní pšenice za poslední dekádu a předpokládá se, že i při vysetí jarní úrody budou velmi aktivní. Cena pšenice poskočila ze 4,9 na 5,9 USD za bušl, kukuřice zhodnotila z 3,7 na 4 USD a sója si polepšila z 9,8 na 10,6 USD/bušl.


Komodity ze sektoru potravin v uplynulém měsíci oslabovaly


Káva Robusta znehodnotila z 1466 na 1390 USD za tunu. Arabica mírně posílila na 142 centů. International Coffee Organization uvedla, že globální nabídka kávy by se v tomto marketingovém roce mohla snížit na 124 milionů žoků s váhou 60 kilogramů. To je o 3,2 procenta méně oproti minulému roku. Důvodem poklesu je zejména nižší úroda v Brazílii. Spotřeba by se naopak měla mírně zvýšit na 132 miliónů žoků.

Kakao zakončilo na 3260 USD za tunu, ale v průběhu měsíce se obchodovalo i za 3100 dolarů. Příčinou poklesu byly zprávy z Pobřeží slonoviny o růstu dodávek kakaových bobů do přístavů. Pomerančový koncentrát se dočkal mírného zhodnocení, když jeho cena poskočila ze 116 na 119 centů za libru. Spekulanti se pomalu začínají vytrácet z cukru, protože se objevují informace o možnosti menšího snížení produkce cukrové třtiny v Indii, než se původně předpokládalo. Sklizeň třtiny v Brazílii probíhá poměrně hladce a předpokládá se, že do konce roku bude sklizeň kompletní. Cena cukru se upokojila na 22,6 centech za libru.


Graf: Komoditný index RICI

 Komoditný index RICI

zdroj: CSI
 

V posledním měsíci roku předpokládáme stabilizaci cen komodit s několika výjimkami. Mezi nimi jsou drahé kovy. I když jejich cena v posledních týdnech prudce vzrostla, stále existuje možnost dalšího zhodnocení. Americký dolar je v jasném sestupném trendu a stále častěji se začínají objevovat inflační tlaky. Na nákup je zajímavý i sójový komplex (sója, sójový olej a sójový šrot). Poptávka po něm se díky Číně prudce zvýšila.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Petr Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE