Nejistota zajištěných fondů

15.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Týden s odlivem přes 1,3 miliardy korun nepostihl fondy od letošního krušného jara a i tehdy byl takový spíš jen výjimkou.

Tento nepěkný předvánoční dárek způsobily dva končící zajištěné fondy, které klientům „propustily“ 1,5 miliardy korun. S tím ty ostatní nemohly soupeřit ani zdaleka, navíc se zas tak moc ani nesnažily. Kromě 230 milionů fondů peněžního trhu se totiž i všechny ostatní ponořily do odkupů.

Trvalky peněžního trhu se opět dostaly na forhont a přestože mají pověst trochu povadlou, nové výhonky jsou pěkně dužnaté. V příštím roce se můžeme těšit i na jejich přísnější členění na „standardní“ (a ty ostatní), což zpřesní investiční strategii, duraci atd. Další vznikající kategorií jsou fondy státních dluhopisů, které budou tyto bondy držet až do jejich maturit, čímž se zčásti vyhnou kolísání trhů.


Nejistota zajištěných fondů


Pojďme se ale blíž podívat do stáje zajištěných fondů: ty paradoxně vnášejí do fondbyznysu určitou nejistotu, protože stále častěji končí investiční období právě těm velkým odstartovaným v letech 2003, kdy byly velmi velmi v módě. Nyní je jejich sláva už jen chabým odleskem těchto úspěšných let. Tak či onak a dříve či později – na trh se z nich dostane ještě přes 60 miliard korun. Jistě, část z nich jistě zamíří opět do zajištěných fondů, ale zatím to vypadá, že jen menší část. Kam (pů)jdou ty peníze, můžeme jen spekulovat, podobně jako o té půldruhé miliardě z minulého týdne.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 231
dluhopisové 12
smíšené -43
akciové -35
zajištěné -1488
Celkem -1323

Jejich klienti mohou být spokojeni, i když asi jen někteří – ti, co „utekli“ krizovému poklesu. Ale asi budou spokojenější ti, kdo zvolili „zaklikávací“ konstrukce. Tentokrát skončila miliarda korun ČSOB světového růstu+ 6 spuštěného před pěti lety. Klienti dostanou celkový výnos 2,6 % – což není špatné, i když to dá jen 0,48 % p.a. Ovšem žádné nadšení z takového výnosu zřejmě nehrozí. U druhého ukončeného fondu ČSOB Krátkodobého růstu 1 je výsledek lepší, protože byl dlouhý jen rok a osm měsíců, takže výnos 2,3 % dá skoro 1,4 % p.a. Navíc vlastně „překonával“ velmi drsné krizové období. Ale úročení obyčejných vkladů také ani zdaleka nepřekonal, takže nadšení opět žádné.


Jistota něco stojí


Zkrátka zajištění něco stojí a při pohledu na takový ISČS Sporotrend, který za posledních 5 let vydělal 6,3 % p.a. vidíme, že to jde i jinak. Ovšem ostatní akciové fondy jsou stále ještě na 5letém horizontu v ošklivých ztrátách. Tož jak že je to o tom králi mezi slepými?

Závěr může být jen jediný: kdo hledá výnos bez rizika, hledá marně. U ostatních fondů jen drobnosti ze zákulisí: dluhopisovým fondům zotavení svědčí, ale jde o minulé výkony v situaci, kdy jsme na výnosových minimech! Smíšené fondy postihl 40milionový odkup nadací a akciové zase 20milionový z ING Českého akciového. Trhy se v týdnu netvářily nijak optimisticky (PX klesl o 3,6 %) a jak se projeví nečekaně velký pokles celkového počtu žádostí o podporu v USA i pěkný růst tamních maloobchodních tržeb včetně růstu čínské průmyslové produkce o 19,2 %, teprve uvidíme.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE